Bel ons: 070 891 00 00

Ziekteverzuim Q4 2022 bijna recordhoogte

Het ziekteverzuim Q4 2022 bijna recordhoogte bereikt. In het vierde kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim namelijk 5,6%. Dit is een recordhoogte voor het ziekteverzuim in 22 jaar tijd. Het ziekteverzuim ligt in de herfst en winter altijd hoger dan in de lente en zomer. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers per jaar voor Q4 weergegeven. Binnen enkele sectoren is er sprake van structurele groei in het ziekteverzuim. Wat dit voor werkgevers betekent? De belangrijkste punten worden hieronder toegelicht.

Ziekteverzuim

Het CBS brengt de ziekteverzuimcijfers per kwartaal in beeld. Hiervoor worden bedrijven op basis van het hoofbedrijfsactiviteit in een sector ingedeelde. De sectorindeling wordt jaarlijks via de Whk beschikking gecommuniceerd naar bedrijven. Hieronder staan de grootste ontwikkelingen van een aantal sectoren nader toegelicht.

Wat is verzuimpercentage

Een verzuimpercentage van 7,2 betekent dat 72 van elke duizend te werken dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Hierbij worden alle te werken dagen van alle werkenden per periode bij elkaar opgeteld.

Landbouw, bosbouw en visserij

Het ziekteverzuim in de landbouw-, bosbouw- en visserijsector laat in het eerste kwartaal een stijgende lijn zien, maar in het vierde kwartaal neemt het ziekteverzuim af. Hierdoor blijft de sector onder het landelijke gemiddelde. In het eerste en laatste kwartaal van 2022 was het respectievelijk 4,2% en 3,3%. Terwijl dit in 2021 respectievelijk 3,6% en 3,8% was. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de landbouw, bosbouw en visserij is in ligt gestegen van 3,6% (2021) naar 3,7% (2022).

Financiële dienstverlening

Het ziekteverzuim bij financiële instellingen is in de afgelopen jaar gestegen. In het eerste en laatste kwartaal van 2022 was in beide kwartalen 3,4%. In 2021 was dit respectievelijk 2,8% en 3,0%. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de financiële dienstverlening is in gestegen van 2,8% (2021) naar 3,2% (2022).

Onderwijs

Het ziekteverzuim in het onderwijs had een piek in het eerste kwartaal van 2022 met 6,5%. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het naar 5,8%, maar dit is nog steeds een stijging ten opzicht van 2021. In 2021 was het ziekteverzuim resp. 4,6& en 5,4%. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in het onderwijs is in gestegen van 4,8% (2021) naar 5,7% (2022). Naar verwachting zal deze stijging voortzetten in 2023 vanwege de hoge druk die momenteel op het onderwijspersoneel staat.

Industrie

De ziekteverzuimcijfers in de industriesector laat een verdere stijging zien in 2022. In het eerste kwartaal van 2022 was een recordhoogte bereikt, namelijk 7,4%. In het laatste kwartaal van 2022 was het gedaald naar 6,6%. Het ziekteverzuim in 2021 was in de eerste en vierde kwartaal resp. 5,8% en 6,5%. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de industrie is in gestegen van 5,9% (2021) naar 6,5% (2022).

Recordhoogte ziekteverzuim gezondheids- en welzijnszorg

In 2022 heeft het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg een recordhoogte bereikt. In het eerste kwartaal was het ziekteverzuim namelijk 8,9% en in het vierde kwartaal 8,0%. Het ziekteverzuim in deze branche was in 2022 hoger dan ooit tevoren. In 2021 was het verzuim in de eerste en vierde kwartaal resp. 6,8% en 7,5%. Deze forse stijging is mede ontstaan door het hoge ziekteverzuim bij de huisartsen en gezondheidscentra. In 2021 was het gemiddelde ziekteverzuimpercentage nog 6,8%, maar in 2022 is deze gestegen naar 7,9%. In de sector gezondheids- en welzijnszorg is alleen in de branche jeugdzorg het verzuimpercentage verminderd.

Ziekteverzuim per werkgeversgrootte

In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuimpercentage van alle drie de werkgeversgrootte het grootst. De ziekteverzuimcijfers Q1 2022 laten een duidelijk verschil zien per werkgeversgrootte. Bij de kleine werkgevers (1 tot 10 werknemers) was het percentage 4,3%. Terwijl dit bij de middelgrote werkgevers (10 tot 100 werknemers) opliep tot 5,7%. Bij de grote werknemers was het ziekteverzuimpercentage zelfs de 7,0%. In Q4 2022 is voor zowel kleine, middelgrote als grote werkgevers het verzuim gedaald naar resp. 3,5%, 5,0% en 6,3%.

Gevolgen stijgende ziekteverzuim cijfers voor werkgevers?

De stijgende ziekteverzuimcijfers kunnen op korte en lange termijn voor stijgende loonkosten zorgen. Op korte termijn moeten werkgevers extra kosten maken voor vervanging. Stijgende verzuimcijfers hebben echter grotere gevolgen op de lange termijn op de sectorale WGA-premie en ZW-premie. Indien in de sector een hoog ziekteverzuim is zullen de basispremie percentage stijgen. De verzuimcijfers van 2022 zullen bijvoorbeeld effect hebben op premiepercentages voor het jaar 2024. Daarnaast kunnen middelgrote en grote werkgevers ook een premieverhoging opgelegd krijgen bovenop de gestegen sectorale premiepercentages. Dit is het geval als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt uit dienst treedt.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Stijging loonkosten

Wat zijn de effecten van het ziekteverzuim Q4 2022 bijna recordhoogte? op de loonkosten. Werkgevers kunnen met dubbele loonkosten komen te zitten, omdat een vervanger moet worden aangenomen en het salaris van de zieke werknemer 104 weken moet worden doorbetaald. Ook kan er vanuit het UWV een loonsanctie worden opgelegd van maximaal één jaar. Dit gebeurt indien het UWV concludeert dat de werkgever onvoldoende inspanning heeft verricht in het re-integratieproces. Daarnaast kunnen werkgevers tot wel 10 jaar lang een verhoogde Whk premie afdragen in geval van langdurige zieke en/of arbeidsongeschikte oud-werknemers.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Verhoging Werkhervattingskas (Whk) premie

Werknemers die jaren geleden ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden kunnen dus effect hebben op de huidige loonkosten. Een werknemer die bijvoorbeeld in 2019 langdurig ziek is geworden zal na 104 weken een WGA-uitkering, ZW-uitkering of een IVA-uitkering ontvangen. De kosten van de uitkering (WGA en ZW) wordt door het UWV betaald en middels de Werkhervattingskas (Whk) premie verhaald op de (oud-)werkgever. De Whk-premie wordt over het totale premieplichtig loonsom van de werkgever afgedragen. De uitkeringslasten die het UWV in 2022 heeft gemaakt voor deze werknemer, zal in rekening worden gebracht via de Whk premie van 2024 van de werkgever. Deze lasten worden op de Whk-beschikking weergegeven onder de WGA uitkeringslasten en ZW uitkeringslasten.

Meer weten over ziekteverzuim Q4 2022 bijna recordhoogte?

Meer weten over dit onderwerp? Stel uw vraag hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing