Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 3 minuten

Werkgevers kunnen een opslag of een korting krijgen op de WGA-premie en/of ZW-premie. Dit is terug te vinden op de Whk beschikking. De opslag of korting is een percentage dat de WGA-premie of ZW-premie verhoogd of verlaagd voor een bepaald jaar en heeft betrekking op het individuele werkgeversrisicopercentage. Een opslag of korting geldt alleen voor middelgrote of grote werkgevers, omdat kleine werkgevers alleen een sectorale premie afdragen. Hoe wordt de opslag of korting bepaald en waardoor wordt het beïnvloed? Lees hier de belangrijkste punten.

Wat is WGA-premie?

WGA-premie staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten premie. De WGA-premie opbrengsten vormen een fonds waaruit de WGA-uitkeringen worden betaald door het UWV. Deze premie wordt als onderdeel van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) afgedragen aan de Belastingdienst en wordt jaarlijks berekend. Lees verder.

Weten hoe u Whk-premie verhoging kunt voorkomen?

LEES VERDER

Wat is ZW-premie?

ZW-premie staat voor Ziektewet premie. De ZW-premie opbrengsten vormen een fonds waaruit de ZW-uitkeringen worden betaald door het UWV. Deze premie wordt aan de Belastingdienst afgedragen en wordt jaarlijks berekend. Lees verder.

Opslag op WGA-premie of ZW-premie

Werkgevers kunnen te maken krijgen met een opslag op de WGA-premie en ZW-premie. Dit gebeurt wanneer het UWV uitkeringen heeft betaald aan (oud) werknemers. Deze kosten worden namelijk achteraf in rekening gebracht waarbij de desbetreffende uitkeringsgerechtigde voor het laatst in dienst is geweest. Om de WGA-uitkeringen of ZW-uitkeringen te kunnen financieren verhoogt het UWV het desbetreffende premiepercentage. Voor de berekening van het opslagpercentage wordt gekeken naar het gemiddeld werkgeversrisicopercentage van het jaar waarvoor de Whk beschikking is opgesteld en het individuele werkgeversrisicopercentage. In het geval van een opslag zal het individuele werkgeversrisicopercentage hoger liggen dan het gemiddeld werkgeversrisicopercentage

Berekening WGA-premie en ZW-premie opslag

Wanneer het verschil tussen het individueel werkgeversrisicopercentage en het gemiddeld werkgeversrisicopercentage een positief percentage is, dan is er sprake van een opslag. De opslagpercentages worden als volgt berekend:

WGA-premie opslag

Individuele opslag = (individueel werkgeversrisicopercentage – gemiddeld werkgeversrisicopercentage) x algemene correctiefactor WGA.

ZW-premie opslag

Individuele opslag = (individueel werkgeversrisicopercentage – gemiddeld werkgeversrisicopercentage) x algemene correctiefactor ZW.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Korting op WGA-premie of ZW-premie

Werkgevers dragen de WGA-premie en ZW-premie af om de desbetreffende fondsen aan te vullen, maar als beloning kunnen ze een korting op de premie krijgen. De korting op de WGA-premie en ZW-premie wordt berekend op basis van het gemiddelde werkgeversrisicopercentage van het jaar waarvoor de Whk beschikking is opgesteld en het individuele werkgeversrisicopercentage. Wanneer het individuele werkgeversrisicopercentage lager is dan het gemiddelde werkgeversrisicopercentage is er sprake van een korting.

Berekening WGA-premie en ZW-premie korting

Wanneer het verschil tussen het individueel werkgeversrisicopercentage en het gemiddeld werkgeversrisicopercentage een negatief percentage is, dan is er sprake van een korting. De korting wordt als volgt berekend:

WGA-premie korting

Individuele opslag = (individueel werkgeversrisicopercentage – gemiddeld werkgeversrisicopercentage) x algemene correctiefactor WGA

ZW-premie korting

Individuele opslag = (individueel werkgeversrisicopercentage – gemiddeld werkgeversrisicopercentage) x algemene correctiefactor ZW

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor onze Whk-check

Heeft u ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube!

To search, begin typing