Bel ons: 070 891 00 00

LKV-recht overname onderneming

In het kader van recente ontwikkelingen betreffende het LKV-recht bij de overname van een onderneming, deelt men belangrijk nieuws omtrent het Loonkostenvoordeel (LKV). Indien een, of een gedeelte van een onderneming is overgenomen, is het mogelijk dat toch recht bestaat op het LKV. Dit geldt vooral voor overgenomen werknemers. De overdragende werkgever had recht op één of meerdere LKV’s.

Volgens de beschikkingen van de Belastingdienst inzake de ‘Wet tegemoetkomingen loondomein’ (Wtl) gaat men vooralsnog ervan uit dat het recht op LKV van de overdragende werkgever niet overgaat naar de nieuwe werkgever, zelfs als er een geldige doelgroepverklaring aanwezig is. Echter, volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad zou dit recht wél moeten overgaan. De definitieve uitspraak van de Hoge Raad hierover is nog in behandeling. Mocht de Hoge Raad besluiten dat het recht op LKV wel overgaat naar de nieuwe werkgever, dan kan mogelijk alsnog aanspraak worden gemaakt op het LKV voor de overgenomen werknemers. Voor degenen die menen recht te hebben op het LKV voor 2022, bestond eerder de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de beschikking Wtl.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Aanspraak maken op LKV voor overgenomen werknemers in 2023 en 2024

Indien in de jaren 2020 of later werknemers met het LKV-recht zijn overgenomen, volgt men deze stappen:

• Controleer welke werknemers op het moment van overgang een geldige doelgroepverklaring hadden voor de dienstbetrekking met de overdragende werkgever;

• Zorg ervoor dat een kopie van deze doelgroepverklaring wordt ontvangen en bewaar deze bij de loonadministratie, waarop de naam van de overdragende werkgever vermeld staat;

• Check voor welke aangiftetijdvakken in 2023 en 2024 de doelgroepverklaring nog geldig is;

• Indien het aangiftetijdvak verstreken is, dient een correctiebericht te worden ingediend en vraag het mogelijk verschuldigde LKV aan. Als het aangiftetijdvak nog niet verstreken is, vraag het LKV dan aan in de aangifte loonheffingen.

Verdere procedure

De Hoge Raad maakt naar verwachting de definitieve uitspraak in het voorjaar van 2024 bekend. Indien de Hoge Raad anders beslist en correctieberichten en aangiften zijn ingediend voor 2023 en 2024, berekent men het LKV voor deze werknemers. Mocht geen correctieberichten zijn ingediend voor 2023, dan dienen deze alsnog te worden ingediend als de Hoge Raad bepaalt dat LKV’s wel mee overgaan. Hier heeft men tot en met 1 mei 2024 de tijd voor. Voor 2024 aanvragen geldt een vergelijkbare procedure. Tot 1 mei 2025 heeft men tijd om correctieberichten in te dienen, afhankelijk van de Hoge Raad.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Let op!

Bij bezwaar tegen de beschikking Wtl over 2022, is het raadzaam ook de aangiftetijdvakken van 2022 te corrigeren indien mogelijk recht bestaat op LKV. Dit versnelt het berekeningsproces van de LKV’s indien de Hoge Raad het standpunt van de Belastingdienst verwerpt. Voor meer informatie over de overgang van een onderneming, verwijs naar paragraaf 7.6.7 van het Handboek Loonheffingen. De uitspraak van de Hoge Raad zou tevens relevant kunnen zijn voor contractovernames waarbij de arbeidsovereenkomst ongewijzigd wordt voortgezet.
In dat geval adviseert men ook correctieberichten en aangiften in te sturen voor het aanvragen van LKV’s.

Meer weten over het LKV-recht overname onderneming?

Heb je een vraag over dit onderwerp?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing