Bel ons: 070 891 00 00

Voorlopige berekening Wtl 2022

Werkgevers ontvangen uiterlijk 14 maart 2023 de voorlopige berekening Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2022 van het UWV. Op de voorlopige berekening Wtl 2022 staan de tegemoetkomingen per werknemer vermeld. Mocht deze berekening niet kloppen, dan hebben werkgevers tot en met 1 mei 2023 om correcties door te geven aan de Belastingdienst.

Wtl (Wet tegemoetkomingen loondomein

De Wtl (Wet tegemoetkomingen loondomein) is bedoeld om werkgevers te stimuleren mensen in dienst te nemen of houden die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De tegemoetkomingen die in deze wetgeving zijn opgenomen zijn het Loonkostenvoordeel (LKV) en het Lage-inkomensvoordeel (LIV). Lees meer.

Wat is de voorlopige berekening Wtl

Werkgevers die in aanmerking komen voor de tegemoetkomingen LKV en LIV ontvangen na afloop van het jaar medio maart de voorlopige berekening Wtl toegestuurd van het UWV. Hierop staan de tegemoetkomingen vermeld. De voorlopige berekening Wtl wordt niet verzonden naar werkgevers die niet in aanmerking komen voor tegemoetkomingen. Indien een werkgever geen voorlopige berekening Wtl heeft ontvangen na 14 maart, maar wel denkt recht te hebben op tegemoetkomingen, dan kan er contact worden opgenomen met het UWV.

LKV 2022

Het LKV is vanuit de Wet tegemoetkomingen loondomein tot stand gekomen. Dit werkgeversvoordeel is in januari 2018 ingevoerd en is de vervanger van de premiekortingen voor oudere werknemers en arbeidsgehandicapten. Lees meer.

LIV 2022

Het LIV is een stimuleringsregeling voor werkgevers om werknemers met een laag loon in dienst te nemen of te behouden. Hiervoor ontvangen werkgevers jaarlijks de LIV-tegemoetkoming voor het jaar ervoor. Lees meer.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Aanvraag doelgroepverklaring in behandeling

Om gebruik te mogen maken van het LKV voor een werknemer, dienen werkgevers in het bezit te zijn van een doelgroepverklaring voor de desbetreffende werknemer. Een doelgroepverklaring wordt door het UWV verstrekt. Indien de aanvraag voor een doelgroepverklaring op 31 januari 2023 nog in behandeling is, zal het LKV niet op de voorlopige berekening Wtl 2022 staan. Wanneer de doelgroepverklaring alsnog door het UWV wordt verstrekt, mag het LKV worden aangevinkt in de salarissoftware. Deze correctie kan echter uiterlijk tot en met 1 mei worden doorgegeven aan de Belastingdienst.

Uiterlijk 1 mei correcties doorvoeren

Werkgevers hebben tot en met 1 mei 2023 om de correctie voor de voorlopige berekening Wtl door te geven aan de Belastingdienst. Het UWV gebruikt de gegevens uit de polisadministratie voor de berekening van de tegemoetkomingen. In het Handboek Loonheffingen 2023 staat bij ‘Stap 14 Aangiften corrigeren’ aangegeven hoe, wanneer en welke gegevens moeten worden gecorrigeerd. Wijzigen van de gegevens in de polisadministratie kan alleen door het doen van een verbeterde aangifte of door het indienen van correctieberichten bij de Belastingdienst.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Definitieve berekening Wtl en uitbetaling

De definitieve berekening Wtl wordt door de Belastingdienst opgesteld op basis van de gegevens die via het UWV zijn geraadpleegd. Werkgevers ontvangen jaarlijks uiterlijk 31 juli de definitieve beschikking. Hierin zijn de definitieve Wtl vergoedingen na eventuele correctie opgenomen. De uitbetaling van de Wtl vergoeding vindt uiterlijk zes weken na dagtekening uitbetaald. Deze datum staat op de definitieve berekening Wtl vermeld.

Vragen over de voorlopige berekening Wtl?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Recente artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing