WIA-instroom en WGA-instroom gestegen
Geschatte leestijd: 6 minuten
De WIA-instroom en WGA instroom zijn ook in 2019 gestegen en dat kan gevolgen hebben voor u als werkgever in 2021. In de afgelopen jaren is er een stijging in het aantal arbeidsongeschikte werknemers vastgesteld. Als werkgever is het belangrijk om secuur te handelen wanneer je te maken krijgt met een arbeidsongeschikte werknemer. Hiermee kan je voorkomen dat je jaren lang een verhoogde Whk premie moet afdragen. Wij hebben de belangrijkste instroomveranderingen voor je in beeld gebracht.
Wat is WIA, WGA en IVA?
De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is een wet die sinds 2005 geldt als de opvolger van de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering). De WIA is in het leven geroepen om het arbeidsvermogen beter in te kunnen schatten. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de werkzaamheden die een ziekte of arbeidsongeschikte werknemer wel zou kunnen verrichten. De WIA bestaat uit twee onderdelen:
- WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)
- IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)
Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!
LEES VERDERWat veroorzaakt een stijging van WIA-instroom?
De stijging van de WIA-instroom is veroorzaakt door een stijging van zowel de IVA-instroom als de WGA-instroom. Deze stijging is vooral het gevolg van de stijging van de instroom bij de groep werknemers die in loondienst waren. Een groot deel hiervan komt voor rekening van werknemers van 60 jaar en ouder. Zij komen relatief vaak in de IVA terecht. Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op gebreken en dus arbeidsongeschiktheid toe.
Door de afschaffing van de vervroegde uittredingsregelingen en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd werken mensen langer door. Het aantal werkenden van 60 jaar en ouder neemt dus in omvang toe en deze groep heeft daarbij ook een hoge instroomkans vanwege een grotere kans op gezondheidsproblemen. Bovendien is bij arbeidsongeschiktheid van oudere werknemers verhoudingsgewijs vaker sprake van een volledige en duurzame beperking (IVA).
WGA-instroom toegerekend aan werkgever
De Belastingdienst en het UWV bepalen samen of oud-werknemers die op de WGA-instroom staan, worden toegerekend aan werkgevers. Indien een oud-werknemer aan een werkgever wordt toegerekend, dan kan deze (oud-)werknemer voor maximaal 10 jaar op de gedifferentieerde premie werkhervattingskas (Whk) staan. In de afgelopen jaren is er een stijging geweest van het aantal toegerekende WGA uitkeringen aan werkgevers. Hieronder tref je een overzicht aan van de WGA-instroom die toegerekend en niet-toegerekend zijn aan werkgevers.
WGA-instroom onterechte toerekening
Het aantal toegerekende (oud-)werknemers laat een stijging zien. Het kom vaak voor dat de Belastingdienst ten onrechte oud-werknemers toerekent aan werkgevers. Het gevolg hiervan is dat werkgevers jarenlang onbewust te veel WGA en dus te veel Whk-premie afdragen. Dit kom mede doordat deze (oud-)werknemers pas na twee of vier jaar na de eerste ziektedag op de instroomlijst komen te staan. Deze onterechte toerekeningen kunnen echter worden gecorrigeerd middels bezwaren en/of herzieningsverzoeken. Vermoed u dat uw Whk percentage onterecht hoog is? Vraag dan een Whk-check aan.
Verschuivingen WGA- en IVA-instroom
Naast de reguliere WGA- en IVA-instroom kan er gedurende het jaar ook een overgang plaatsvinden van WGA naar IVA of andersom. In 2019 hebben extra herbeoordelingen WGA / herkeuringen WGA plaatsgevonden. Deze verschuivingen van WGA-instroom naar IVA-instroom helpen werkgevers het werkhervattingskas (Whk) percentage te verlagen soms zelfs met terugwerkende kracht, indien deze aan een werkgever is toegewezen. Wat is de Werkhervattingskas (Whk)?
Aantal WIA-uitkeringen
Het aantal WIA-uitkeringen laat een stijgende lijn zien. Deze stijging wordt veroorzaakt door zowel een stijging van het totaal aantal IVA-uitkeringen als het totaal aantal WGA-uitkeringen. Hieronder staat een overzicht van het totaal aantal WIA-uitkeringen.
WAO-uitstroom en WIA-instroom
De instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen neemt sinds 2015 weer toe. Dat komt doordat de instroom in de WIA oploopt. De beëindigingen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vertonen tot en met 2019 een dalende trend. Dit komt onder andere door de jaarlijkse verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2013. In 2019 is de AOW-leeftijd verhoogt naar 66 jaar en 4 maanden. Uit het tabel hieronder blijkt ook dat jaarlijks het aandeel WIA toeneemt en het aandeel WAO afneemt.
WIA instroom vanuit Ziektewet
De WIA instroom stijgt ook door de uitstroom van Ziektewet naar de WIA (WGA of IVA). Een zieke werknemer met een contract voor bepaalde tijd kan maximaal twee jaar een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering) ontvangen. Na twee jaar vindt er een beoordeling/keuring door het UWV plaats. Vanuit deze keuring zal de werknemer doorstromen naar de WIA (WGA-uitkering of IVA-uitkering) of zal deze werknemer weer (meer) integreren op de arbeidsmarkt. Hieronder tref je een overzicht van de totale uitkeringslasten aan en het aantal ZW-uitkeringen in de afgelopen jaren.
Vul je gegevens in of bel voor onze Whk-check
Heb je ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00
Wellicht ook interessant?
- Wijzigingen Werkhervattingskas (Whk) 2021;
- Definitieve premiepercentages 2021;
- Wegwijs in het doolhof van de sociale zekerheid;
- Wat is de Ziektewet (ZW)?.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!