Bel ons: 070 891 00 00

Wat is de IVA

Geschatte leestijd: 3 minuten

Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) is een regeling in de vorm van een uitkering die een werknemer kan ontvangen wanneer deze niet of nauwelijks meer kan werken en de kans klein is dat de werknemer binnen vijf jaar weer aan het werk kan.

Wanneer een IVA-uitkering

Wanneer een medewerker arbeidsongeschikt raakt zijn er twee mogelijkheden. Volledig arbeidsongeschikt en duurzaam arbeidsongeschikt. Volledig arbeidsongeschikt wil zeggen dat de werknemer voor 80% of meer arbeidsongeschikt is. Duurzaam arbeidsongeschikt betekent dat de werknemer binnen nu en vijf jaar slechts een kleine kans op herstel heeft. Ook is een werknemer duurzaam arbeidsongeschikt wanneer hij of zij zich in een medisch verslechterende situatie bevindt. In beide gevallen van arbeidsongeschiktheid kan de werknemer een IVA-uitkering ontvangen.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Hoogte IVA-uitkering

De werknemer ontvangt 75% van het laatstverdiende loon als IVA-uitkering. Deze berekening gaat over het laatstverdiende loon dat de medewerker ontving toen hij of zij nog kon werken. De uitbetaling is maximaal tot het loon waar de sociale verzekeringen over worden betaald (max. SV loon). Wanneer de werknemer naast de IVA-uitkering nog andere inkomsten heeft, kan dit invloed hebben op de hoogte van zijn/haar uitkering.

Re-integratie

Wanneer een werknemer na twee jaar (104 weken) een uitkering ontvangt, vervalt de verplichting van de werkgever met betrekking tot re-integratie van de betreffende werknemer.

Financiering IVA-uitkering

De uitkering wordt gefinancierd vanuit de basispremie WAO/WIA. Deze premie betaalt iedere werkgever in Nederland en het percentage is voor elke werkgever gelijk.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Vrijblijvend contact met onze specialisten?

Vul uw gegevens in of bel naar 070 – 891 00 00

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen:

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing