Bel ons: 070 891 00 00

SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling)

Ieder bedrijf dat is ingeschreven in het handelsregister van de KvK ontvangt één of meerdere SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling). Deze Standaard Bedrijfsindeling is door het CBS ontworpen en geeft een hiërarchische indeling van de economische activiteiten weer. Hiermee kan het CBS gedetailleerde economische analyses en statistieken opstellen.

Wat is een SBI-code?

De Standaard Bedrijfsindeling codes oftewel SBI-codes geven aan wat de hoofdactiviteit en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn. Een SBI-code wordt bepaald aan de hand van de inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK). Een SBI-code is altijd vastgesteld op basis van de geregistreerde bedrijfsactiviteit(en). Op het KvK uittreksel staan de SBI-codes vermeld. In het uittreksel staat de SBI-code van de hoofdactiviteit bovenaan, gevolgd door de SBI-codes van eventuele nevenactiviteiten.

Klopt uw sectorindeling nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

SBI-codes en sectorindeling?

De SBI-code van de hoofdactiviteit is bepalend voor de sectorindeling. Sommige werknemersverzekeringen worden aan de hand van de sectorindeling vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het percentage van de Werkhervattingskas (Whk). De WGA-premie en ZW-premie worden deels bepaald op basis van de sectorindeling, oftewel sectorale premiepercentage WGA en ZW. Een verkeerde sectorindeling kan er uiteindelijk voor zorgen dat er te veel, of juist te weinig Whk-premie wordt afgedragen. Controleer dus jaarlijks of de SBI-codes en de sectorindeling beide juist zijn. Hierdoor kunnen te hoge premieafdrachten, eventuele naheffingen en boetes worden voorkomen.

Overzicht SBI-codes

SBI-code wijzigen

Indien de bedrijfsactiviteiten veranderen is het mogelijk om de SBI-codes (gratis) te wijzigen via de website van de Kamer van Koophandel. Dit kan door in te loggen op de website, te navigeren naar ‘vestigingsgegevens’ en vervolgens te kiezen voor de optie ’activiteiten wijzigingen’. Het is ook mogelijk om een SBI-code aan te vragen en/of te wijzigen via formulier 18. De KvK controleert vervolgens de codes en controleert of de volgorde kan worden toegewezen.

Gevolgen onjuiste SBI-codes

Onjuiste SBI-codes kunnen ook financiële consequenties hebben. Werkgevers kunnen, als gevolg van onjuiste SBI-codes, jarenlang te veel loonbelasting afdragen. Indien de termijn van vijf jaar is verlopen en dus verjaard, is het niet meer mogelijk om de te veel afgedragen verzekeringspremies terug te vorderden.

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor onze Sectorindeling-check

Heeft u uw sectorindeling ontvangen? Of zijn uw bedrijfsactiviteiten veranderd? Wellicht dat de Sectorindeling-check besparingen voor u kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube!

To search, begin typing