Personeelstekort leidt tot stijging van langdurig verzuim
De beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) waarschuwt werkgevers dat het personeelstekort leidt tot stijging van langdurig verzuim. Het NVAB vreest dat veel werknemers nog voor het eind van het jaar overspannen thuis komen te zitten. Dit komt doordat werknemers evenveel of meer werk moeten verrichten met minder capaciteit. De kosten van een zieke werknemer is gemiddeld €400 per dag. Wat betekent dit op de lange termijn voor werkgevers en hoe kan verzuim worden voorkomen?
Wat is langdurig verzuim?
Er is sprake van langdurig verzuim indien een werknemer langer dan zes weken niet kan werken door ziekte. De bedrijfsarts maakt binnen deze zes weken een Probleemanalyse. Middels deze analyse kan de werkgever met de werknemer in gesprek over de re-integratie en wordt een Plan van aanpak opgesteld.
Langdurig verzuim voorkomen
Werkgevers kunnen in bepaalde gevallen langdurig verzuim voorkomen door vroegtijdig te handelen. Ongeveer 10% van het totale landelijke verzuim is langdurig verzuim. Reden voor ziekmelding verschilt tussen, acute, chronische en psychische ziekte. Langdurig verzuim gaat meestal gepaard met vroege signalen.
Als werkgever is het daarom belangrijk om een duidelijk verzuimbeleid te hebben. Hierdoor is het voor een werknemer duidelijk hoe een ziekmelding moet worden doorgegeven en wat de vervolgstappen zijn. Door gesprekken te voeren met de zieke werknemer kunnen vroege signalen worden herkend en tijdig juiste vervolgstappen worden genomen. Tijdens deze gesprekken is het ook belangrijk om de oorzaak van het verzuim in beeld te krijgen, evenals een goede verzuimregistratie. Dit zorgt ervoor dat er tijdig gehandeld kan worden, indien het verzuim verder toeneemt. Hierdoor kun je als werkgever voorkomen dat kort verzuim uiteindelijk langdurig verzuim wordt.
Hoogste verzuim ooit gemeten
In juni 2022 meldde het UWV al dat het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in het eerste kwartaal van 2022 was vastgesteld op 6,3%. Dat is het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten en is een stijging van 1,5%-punt ten opzichte van 2021. Naar verwachting zal het verzuim de rest van het jaar blijven stijgen vanwege de hoge werkdruk en personeelstekorten. Lees ook: Hoogste ziekteverzuim ooit gemeten.
Ontdek hoe de Whk-beschikking jouw bedrijf beïnvloedt!
Lees meerLoonkosten langdurig verzuim
Werkgevers hebben een loondoorbetalingsverplichting wanneer een werknemer ziek wordt. Voor een weknemer met een overeenkomst voor onbepaalde tijd is dit 104 weken en voor werknemers met een overeenkomst voor betaalde tijd tot deze van rechtswege eindigt. Ook moeten werkgevers de Wet verbetering poortwachter naleven om de re-integratie van de werknemer te bevorderen én eventuele loonsancties te voorkomen. Indien de werknemer langdurig ziek blijft of arbeidsongeschikt raakt, kan dat grote financiële gevolgen hebben voor de werkgever. Na de loondoorbetalingsperiode kan de werknemer een Ziektewet- of WGA-uitkering van het UWV ontvangen. Hiervoor vindt echter eerst een beoordeling plaats die wordt uitgevoerd door het UWV.
Gevolgen werkgever loonkosten langdurig verzuim
Indien een werknemer een Ziektewet- en/of WGA-uitkering toegekend krijgt, worden die uitkeringslasten later doorbelast aan de werkgever. In de Whk beschikking worden jaarlijks de doorbelaste uitkeringslasten weergegeven. In het geval van een werknemer met een overeenkomst voor bepaalde tijd betekent dit voor de werkgever dat in totaal twaalf jaar premieverhogingen kunnen worden opgelegd. Voor een werknemer met een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan de WGA-premie voor maximaal tien jaar worden verhoogd. Hoewel een werknemer uit dienst is getreden kan de werkgever dus nog jarenlang worden geconfronteerd met premieverhogingen.
Stijging werkgeverslasten bij langdurig verzuim
Werkgevers kunnen door langdurig verzuim te maken krijgen met een langdurige stijging van de werkgeverslasten via de premie Whk. Deze premie is opgebouwd uit de WGA- en ZW-premie. Op basis van de gegevens die bekend zijn bij het UWV, bepaalt de Belastingdienst of uitkeringslasten worden doorbelast aan een werkgever. Hierbij komt het regelmatig voor dat werkgevers premieverhogingen opgelegd krijgen, terwijl daar geen juridisch basis voor is. In het geval van langdurig verzuim is het daarom verstandig om jaarlijks de Whk beschikking te laten controleren door specialisten om onterechte premieverhoging op te sporen en te laten corrigeren.
Gerelateerde artikelen
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!