Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 1 minuut

De Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) is sinds 1 januari 2017 van kracht. Deze wet voorziet werkgevers van tegemoetkomingen wanneer specifieke doelgroepen in dienst worden genomen. Voorheen waren deze tegemoetkomingen de premiekortingen, maar deze zijn komen te vervallen per 1 januari 2018.

Wat houdt de Wtl in?

In de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) zijn regelingen opgenomen die werkgevers stimuleren om mensen in dienst te nemen of houden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Deze stimuleringsregelingen zijn tegemoetkomingen op de loonkosten. De instrumenten in de Wtl stimuleert werkgevers de kwetsbare doelgroepen een kans op de arbeidsmarkt bieden, die zich vervolgens persoonlijk kunnen ontwikkelen, sociale contacten opbouwen en werken aan een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Deze doelgroepen zijn opgenomen in het doelgroepregister.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Premiekortingen vervangen door Wtl

De Wtl heef de premiekortingen arbeidsgehandicapte werknemer en oudere werknemer vervangen. De tegemoetkomingen voor deze doelgroepen vallen per 1 januari 2018 onder het loonkostenvoordeel (LKV). Daarnaast bestaat de Wtl uit het lage inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV. Werkgevers kunnen de LKV alleen toepassen indien een doelgroepverklaring is afgegeven. De LIV en jeugd-LIV worden automatisch vanuit de loonaangiften berekend. De tegemoetkomingen zijn losgekoppeld van de verschuldigde premies werknemersverzekeringen. De Wtl vergoedingen worden berekend op basis van de verloonde uren. De uitbetaling van de Wtl vergoedingen vinden daarom altijd achteraf plaats.  

Onderdelen Wtl tegemoetkomingen

De Wtl tegemoetkomingen bestaan uit de drie onderdelen:

  • loonkostenvoordeel (LKV);
  • lage-inkomensvoordeel (LIV);
  • jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV).

Doelgroepen Wtl

De Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) legt de focus op specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt. Het doel hiervan is om de mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans te bieden een betere positie op te bouwen. De volgende doelgroepen vallen onder de Wtl regeling:

  • Arbeidsgehandicapte werknemer
  • Doelgroep Banenafspraak en scholingsbelemmerden
  • Herplaatsing arbeidsgehandicapte werknemer
  • Lage-inkomensvoordeel
  • Jeugd lage-inkomensvoordeel

Het UWV berekent de Wtl vergoedingen. Deze berekening wordt gemaakt op basis van de gegevens die bij het UWV bekend zijn via de loonaangiften van werkgevers. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het LKV, LIV en jeugd-LIV vergoedingen. Het UWV geeft deze berekeningen door aan de Belastingdienst, die vervolgens alle Wtl vergoedingen in een Wtl beschikking verwerkt. Werkgevers ontvangen de voorlopige berekening Wtl beschikking medio maart na afloop van het jaar waarover de Wtl vergoedingen betrekking heeft. Lees ook: Overzicht Wtl vergoedingen 2018, 2019, 2020, 2021.

Wie betaalt de Wtl vergoedingen

De Belastingdienst betaalt de Wtl vergoedingen uit aan werkgevers. Deze betalingen ontvangen werkgevers  binnen zes weken na de dagtekening die op de definitieve berekening Wtl beschikking staat vermeld. De uitbetaling vindt uiterlijk 12 september plaats.

Wie is verantwoordelijk voor vragen en klachten over Wtl?

De verantwoordelijkheid voor vragen en klachten over de Wtl ligt bij het UWV, de Belastingdienst en soms de gemeente. Dit is afhankelijk van de fase van de Wtl. Deze fases bestaan uit: de voorlopige berekening Wtl, de definitieve berekening Wtl en de doelgroepverklaring LKV.

Voorlopige berekening Wtl:

Het UWV is verantwoordelijk voor het versturen en afhandelen van vragen en klachten die voortvloeien uit de voorlopige berekening Wtl beschikking. Deze beschikking ontvangen werkgevers uiterlijk 15 maart. Werkgevers kunnen eventuele tekortkomingen in de loonaangiftes corrigeren door het indienen van een correctiebericht via de Belastingdienst. De correctieberichten kunnen uiterlijk tot 1 mei worden ingediend. Hierdoor kan de definitieve beschikking afwijken van de voorlopige berekening.

Definitieve berekening Wtl:

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het versturen en afhandelen van de definitieve berekening Wtl beschikking. Deze beschikking wordt uiterlijk 1 augustus verzonden. Indien een werkgever het oneens is met de vastgestelde Wtl vergoedingen, kan bezwaar worden gemaakt bij de Belastingdienst. Vervolgens zal de Belastingdienst een uitspraak doen op het bezwaar. Werkgevers kunnen indien nodig beroep en hoger beroep aantekenen bij de rechter.

Doelgroepverklaring LKV:

Het UWV draagt de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van vragen, klachten, bezwaar en beroep over de doelgroepverklaring LKV. Hiervoor geldt echter een uitzondering. De doelgroepverklaring LKV oudere werknemers vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente wanneer er sprake is van het in dienst nemen van oudere bijstandsgerechtigden of personen met een IOAW- uitkering of IOA-uitkering. In alle andere situaties is het UWV verantwoordelijk voor de afhandeling van alle zaken rondom de doelgroepverklaring LKV.

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing