Hoogste ziekteverzuim ooit gemeten
In het eerste kwartaal van 2022 is het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten door het CBS.
Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage is vastgesteld op 6,3%. In het eerste kwartaal van 2021 was dat 4,8%. Dit is een stijging van 1,5%-punt ten opzichte van vorig jaar. In bepaalde branches is het ziekteverzuim hoger dan 10%, wat nog nooit eerder is gemeten. Het verzuimpercentage geeft aan hoeveel dagen werd verzuimd wegens ziekte.
Ziekteverzuim eerst kwartaal 2022
Het CBS is in 1996 begonnen met het meten van het ziekteverzuim in Nederland. Sindsdien is in een branche het ziekteverzuimpercentage nog nooit hoger gemeten dan 10%. Het gemiddelde ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid in het eerste kwartaal van 2022 is 6,3%.
Ziekteverzuim in de zorg
Het ziekteverzuim in de zorg is het hardst gestegen ten opzichte van de overige branches. In de gezondheids- en welzijnszorg was het verzuim in het eerste kwartaal van 2022 het hoogst, namelijk 8,9%. In het eerste kwartaal van 2021 was dit 6,8%.
Hoogste ziekteverzuim horeca
Het ziekteverzuim is in de horeca met 2,1%-punt gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het ziekteverzuim in de horeca was in de voorgaande jaren het laagste ten opzichte van de andere branches. Met deze stijging staat het ziekteverzuim in de horeca gelijk aan het ziekteverzuim in de bouwnijverheid, namelijk 6,0%.
Ontdek hoe de Whk-beschikking jouw bedrijf beïnvloedt!
Lees meerZiekteverzuim financiële dienstverlening het laagst
Het ziekteverzuim lag in de financiële dienstverlening het laagst. Het verzuim is 3,4% in 2022 ten opzichte van 2,8% in 2021. Dat is een stijging van 0,6%-punt.
Ziekteverzuim gezondheids- en welzijnszorg
In de gezondheids- en welzijnszorg was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2022 8,9%. Dit percentage is een gemiddelde van diverse branches binnen de gezondheids- en welzijnszorg.
In de verpleging, verzorging en thuiszorg was het ziekteverzuim het hoogst, namelijk 10,4% in het eerste kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal van 2021 was dat 8,6%. Ook in de kinderopvang was het ziekteverzuimpercentage hoog, namelijk 10%. In dezelfde periode vorige jaar was dat 6,9%. In de branche huisartsen en gezondheidscentra is het percentage gestegen van 5,4% (2021) naar 9,7% (2022).
Financiële risico hoog ziekteverzuim
Een stijgend ziekteverzuim kan op de lange termijn financiële risico’s met zich meebrengen voor werkgevers. In geval van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen werkgevers een verhoogd WGA-premie en ZW-premie opgelegd krijgen. Deze verhoging kan maximaal twaalf jaar worden opgelegd per werknemer en kan via de Werkhervattingskas (Whk) tot tienduizenden euro’s aan extra premieafdrachten per jaar leiden. Werkgevers kunnen de premieverhogingen terugvinden op de Whk beschikking.
Meer weten over het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten?
Gerelateerde artikelen
- Premie Werkhervattingskas 2022;
- Grote achterstand bij WIA-beoordelingen UWV;
- Fiscale verzamelwet 2023 SZW wetsvoorstel.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!