Bel ons: 070 891 00 00

Fiscale verzamelwet 2023 SZW wetsvoorstel

De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Het is voor de meeste wijzigingen in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2023 wenselijk dat ze per 1 januari 2023 in werking treden.

Het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2023 SZW bevat de volgende wijzigingen:

  • Codificatie maatregelen lijfrenten en loonstamrechten;
  • Enkele technische verbeteringen in de Wet op de dividendbelasting 1965 (Wet DB 1965); voor bezwaar vatbare beschikkingen op belastingaanslag voor bezwaar en beroep;
  • Onderdeel laten uitmaken van belastingaanslag;
  • Wettelijke grondslag uitvraag gegevens per inkomstenverhouding (IKV);
  • Afschaffing betalingskorting voorlopige aanslag vennootschapsbelasting (Vpb);
  • Betalingsvordering lokale belastingen;
  • Rentestop naheffingsaanslag;
  • Maatwerk belastingrente;
  • Versterken rechtsbescherming bij de onderlinge overlegprocedure tussen staten met een belastingverdrag;
  • Verlenging en uniformering bepaalde termijnen vereenvoudigd derdenbeslag;
  • Tegemoetkoming schrijnende situaties bij verkrijgen nalatenschap;
  • Enkele wijzigingen in de Belastingwet BES ter zake van de koop of doorverkoop van een onroerende zaak of een schip.

Wijziging Inkomstenverhouding (IKV)

Met ingang van 1 januari 2024 wordt de definitie van het begrip inkomstenverhouding uit de loonaangifte vastgelegd in regelgeving en worden nadere regels gesteld over de opgave van gegevens in de loonaangifte per inkomstenverhouding (IKV).

In de afgelopen jaren is veel nieuwe regelgeving op het gebied van de sociale verzekeringen ingevoerd die voor het vaststellen van uitkeringen, tegemoetkomingen en loonheffingen uitgaat van de gegevens uit de polisadministratie. Door de toename van de mogelijke uitkeringen, tegemoetkomingen, door de invoering van de premiedifferentiatie WW in 2020, en door de per 1 januari 2022 ingevoerde premiedifferentiatie premie Aof is een juiste, eenduidige en specifieke vastlegging van de inkomstenverhouding hiervan in de polisadministratie nog belangrijker geworden.

Een goede vastlegging voorkomt dat later extra gegevens moeten worden uitgevraagd ten behoeve van de dagloonvaststelling of een uitkeringsvaststelling moet worden gecorrigeerd. Ook andere vaststellingen op basis van de polisgegevens, zoals de tegemoetkomingen op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) zijn dan correct.

Wat is een IKV?

In de IKV worden de verschillende soorten rechtsbetrekkingen (arbeidsrelaties en uitkeringsrelaties) vastgelegd waaruit iemand loon of een uitkering geniet. Om eenduidigheid in de IKV-regels te creëren wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het arbeidsrecht. Veel van de in het besluit opgenomen regels staan al in het Handboek Loonheffingen.

Uitvraag gegevens per inkomstenverhouding (IKV)

Inhoudingsplichtigen doen met de loonaangifte één gecombineerde aangifte voor de loonbelasting, de premies sociale verzekeringen en de ingevolge de Zorgverzekeringswet verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage (IAB Zvw). Op basis daarvan dragen inhoudingsplichtigen de verschuldigde loonbelasting, premies sociale verzekeringen en IAB Zvw af aan de Belastingdienst.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Loonaangifte

De loonaangifte bevat alle algemene gegevens, alle gegevens op collectief niveau – dat wil zeggen per werkgever – en alle gegevens op nominatief niveau – dat wil zeggen gesteld op naam van de individuele werknemer – die van belang zijn voor de heffing en inning van loonbelasting, premies sociale verzekeringen, IAB Zvw en voor het distribuerende proces van het toekennen van uitkeringen door het UWV.

Controle Belastingdienst

De Belastingdienst gebruikt de algemene en collectieve gegevens ten behoeve van de handhaving van en controle op de volledigheid, juistheid en tijdigheid van de loonaangifte. Het UWV gebruikt de nominatieve gegevens voor de inrichting van de polisadministratie. Deze gegevens worden vervolgens door verschillende instanties gebruikt. Het UWV gebruikt de gegevens uit de polisadministratie voor de vaststelling van uitkeringen. Andere instanties die gebruikmaken van de gegevens uit de polisadministratie zijn bijvoorbeeld gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meerdere IKV’s per werknemer

Kortgezegd wordt per IKV bij de inhoudingsplichtige op persoonsniveau informatie opgevraagd voor de loonbelasting, de premies sociale verzekeringen en de IAB Zvw. Hierbij is meestal sprake van één IKV per werknemer of uitkeringsgerechtigde, maar het is ook mogelijk dat voor één werknemer of uitkeringsgerechtigde sprake is van meerdere IKV’s, bijvoorbeeld als sprake is van loon en de betreffende werknemer een uitkering ingevolge de sociale verzekeringswetten ontvangt die door tussenkomst van dezelfde inhoudingsplichtige wordt uitbetaald. De in de praktijk ontstane onduidelijkheid ziet op de vraag of de Belastingdienst bevoegd is om via de loonaangifte per IKV gegevens uit te vragen die niet relevant zijn voor de heffing van alleen de loonbelasting.

Wijziging IKV

Door gegevens via de loonaangifte eenmalig uit te vragen, maar meervoudig te gebruiken, besparen bedrijven op administratieve lasten en bespaart de overheid op uitvoeringskosten.

Vanwege deze onduidelijkheid wordt voorgesteld om explicieter wettelijk vast te leggen dat de Belastingdienst – naast de gegevens die van belang kunnen zijn voor de heffing van loonbelasting – ook gegevens mag opvragen die noodzakelijk zijn voor de doelen van de polisadministratie. Dit ziet op het aanleveren van gegevens en de wijze van aanleveren hiervan. Voor de heffing van enkel loonbelasting is het opgeven van gegevens per IKV niet noodzakelijk, maar dit is wel noodzakelijk voor de heffing van premies werknemersverzekeringen en de verstrekking van uitkeringen en tegemoetkomingen (het distribuerende proces) met behulp van gegevens uit de polisadministratie.

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Stel die dan hieronder

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing