Hervorming van de arbeidsmarkt
De overheid stimuleert een hervorming van de arbeidsmarkt. Een leven lang ontwikkelen en van werk naar werk zijn hier voorbeelden van. Het kabinet wil namelijk mensen die geen werk hebben, of van baan moeten veranderen, zoveel mogelijk perspectief bieden op nieuw werk. Hiervoor worden twee pijlers gehanteerd:
- Het stimuleren van een leven lang ontwikkelen (LLO),
- Het begeleiden van meer mensen naar werk.
Leven Lang Ontwikkelen
Het Leven Lang Ontwikkelen (LLO) draagt bij aan het beter matchen van vraag en aanbod en het realiseren van ambities op het gebied van transities en innovatie. Ter versterking van de leercultuur en een vraaggerichte leerinfrastructuur, werkt het kabinet nu aan een actieplan voor de korte termijn en een agenda voor de toekomst met vraagstukken voor de langere termijn.
STAP-budget
Een van de belangrijke instrumenten om het LLO-beleid vorm te geven is het STAP-budget. Dit budget is bedoeld om scholing te volgen die bijdraagt aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. Er zullen maatregelen worden getroffen om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Daarnaast zal het STAP-budget meer worden ingericht op arbeidsmarktrelevantie in plaats van arbeidsmarktgerichtheid.
Meer mensen naar werk begeleiden
Het kabinet vindt het belangrijk dat ook werkzoekenden die langdurig aan de kant staan, kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Deze groep is in de huidige krappe arbeidsmarkt nog steeds te groot.
Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?
De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.
Lees meerHervorming van de arbeidsmarkt
Het kabinet wil dat de arbeidsmarktinfrastructuur werkzoekenden vroegtijdig de dienstverlening biedt die zij nodig hebben om (ander) werk te vinden of werk te houden. Werkgevers krijgen hierdoor beter zicht op werkzoekenden. In iedere arbeidsmarktregio komt minimaal één herkenbaar loket waar werkzoekenden en werkgevers terecht kunnen met arbeidsmarkt gerelateerde vragen. Sociale partners blijven verantwoordelijk voor de dienstverlening aan werkenden. Het UWV en gemeenten blijven verantwoordelijk voor niet-werkenden. Hierbij blijven de samenwerkingspartners elkaar aanvullen met diensten en instrumenten als het dienstverleningspakket van de verantwoordelijke partij niet toereikend is.
Stimuleren van-werk-naar-werk
Er worden enkele maatregelen overwogen om werkgevers en werknemers te stimuleren om bij dreigend ontslag te kiezen voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een van-werk-naar-werk-route. De volgende maatregelen worden overwogen:
- Transitievergoeding achterwege laten bij beëindiging met wederzijds goedvinden.
- De hoge premie voor de WW in de loonaangifte met terugwerkende kracht herzien naar de lage premie voor de WW.
- De werknemer kan een hogere WW-uitkering ontvangen wanneer tijdens het traject sprake is van een tijdelijk beroep op de WW.
Transitievergoeding
De eerste maatregel is binnen de huidige werkwijze al mogelijk. Bij ‘beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden’ kunnen partijen nu al afspraken maken over de voorwaarden, met inbegrip van eventueel een vergoeding en een van-werk-naar-werkroute. In gezamenlijk overleg kan de transitievergoeding achterwege blijven.
Hoge WW-AWf-premie
Maatregel twee zou een hoge mate van complexiteit toevoegen aan wet- en regelgeving die nu al als complex wordt ervaren, zowel voor werkgevers als voor uitvoerders. De WW-AWf-premie moet namelijk met terugwerkende kracht worden herzien. Deze maatregel lijkt vanwege deze complexiteit niet uitvoerbaar.
Hogere WW-uitkering
Maatregel drie geldt dat het maken van onderscheid tussen verschillende typen uitkeringsgerechtigden tot dusdanige complicaties in de uitvoering leidt, dat invoering hiervan niet in de rede ligt. Ook hier geldt dat uitgebreide administratie en controle nodig zou zijn om dit vorm te geven.
Meer weten over hervorming van de arbeidsmarkt?
Gerelateerde artikelen
- Arbeidsrelatie aard en inrichting werk;
- Een toekomstbestendige arbeidsmarkt;
- Flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!