Bel ons: 070 891 00 00

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Het ministerie van SZW heeft voor de volgende punten plannen uitgewerkt voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt:

  • Arbeidsrelatie op basis van de aard en inrichting van het werk;
  • Meer zekerheid voor werkenden;
  • Eerder duidelijkheid over de re-integratieverplichtingen van kleine en middelgrote werkgevers;
  • Binding van werknemers bij crisis en calamiteiten;
  • Voorkomen schijnzelfstandigheid;
  • Altijd uitzicht op nieuw werk.

De bovenstaande plannen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt staan hieronder nader toegelicht.

Arbeidsrelatie op basis van de aard en inrichting van het werk

Op dit moment bepaald niet altijd de aard en inrichting van het werk een passend contractvorm. Verschillen in behandeling in fiscaliteit, sociale zekerheid lijken te vaak dominant bij die keuze. Daardoor werken werkenden niet altijd met het type contract dat past bij de aard van het werk. Het kabinet verwacht dat het wegnemen van deze verstoringen leidt tot meer duurzame arbeidsrelaties, waarin werkenden en werkgevers over en weer in elkaar investeren. Bekijk de maatregelen.

Meer zekerheid voor werkenden

Werkenden in flexibele contracten krijgen meer zekerheid. De regelgeving voor een tijdelijk contract wordt verder aangescherpt om duurzame arbeidsrelaties te bevorderen bij structureel werk. Ook worden de kosten en risico’s voor werkgevers verlaagd voor werknemers met een vaste arbeidsrelatie. Bekijk de maatregelen.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Eerder duidelijkheid over de re-integratieverplichtingen van kleine en middelgrote werkgevers

De verplichtingen van kleinere werkgevers voor langdurige zieken worden teruggedrongen. Het doel van deze wijziging is om eerder duidelijkheid te geven over de re-integratieverplichtingen van kleine en middelgrote werkgevers. De afbakening van werkgevers tot en met 100 werknemers draagt bij aan de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van deze maatregel. De maatregel zal gelden voor zo’n 98% van de werkgevers en, als indicatie voor het aandeel betrokken werknemers, voor circa 35% van de totale loonsom in Nederland. Bekijk de maatregelen.

Binding van werknemers bij crisis en calamiteiten

Vanwege de coronapandemie werkt het kabinet de Crisisregeling Personeelsbehoud uit. Hiermee wordt alvast voorbereid voor toekomstige crises, calamiteiten en de benodigde ondersteuning van werkgevers. Voor deze maatregelen kijkt het kabinet alleen naar crises en calamiteiten die buiten het reguliere ondernemersrisico vallen. Bekijk de maatregelen.

Voorkomen schijnzelfstandigheid

De arbeidsrelatie van zelfstandigen verschilt van die van werknemers. Hierdoor ontstaat schijnzelfstandigheid. Het kabinet wil daarom de regels rondom de kwalificatie van de arbeidsrelatie verduidelijken en hierop beter te gaan handhaven. Bekijk de maatregelen.

Klopt de sectorindeling van je bedrijf nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

Altijd uitzicht op nieuw werk

Flexibele krachten en zelfstandigen verkeren steeds vaker in een minder sterke positie en blijven daar langdurig in vastzitten. Het kabinet wil de verschillen tussen de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en vormen van flexibele arbeid in arbeidsovereenkomsten verminderen. Voor zowel flexibele contracten als zelfstandigen zijn een aantal maatregelen aangekondigd. Bekijk de maatregelen.

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Het beleid voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt is erop gericht dat werkenden meer inkomens- en bestaanszekerheid krijgen. De kern van gezonde bedrijven krijgen een vangnet om crisis en calamiteiten op te kunnen beheersen. Kleinere werkgevers worden beter in staat gesteld om langdurige ziekte op te vangen. Er komt een einde aan oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden door verschillen in contractvormen en schijnzelfstandigheid. Het doel hiervan is dat in Nederland vaker duurzame arbeidsrelaties worden aangegaan en werkgevers tegelijkertijd wendbaar zijn en blijven. Met als doel om het toekomstige verdienvermogen van werkenden te versterken.

Meer weten over een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Meer weten over dit onderwerp? Stel uw vraag hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing