Bel ons: 070 891 00 00

Controle Whk beschikking 2023

Voor de controle Whk beschikking 2023 dienen werkgevers op een aantal elementen letten. Werkgevers ontvangen eind november de Whk beschikking 2023. Deze beschikking moet meteen gecontroleerd worden, gezien werkgevers bezwaar kunnen maken tot en met zes weken na dagtekening van de beschikking. Lees hier de belangrijkste punten voor de controle Whk beschikking.

Wat staat er op de Whk beschikking 2023

Werkgevers worden op basis van de premieplichtig loonsom ingedeeld als kleine werkgever, middelgrote werkgever of grote werkgever. Deze indeling is een belangrijke factor waarmee de premiepercentages worden vastgesteld. Op de Whk beschikking staan de premiepercentages voor de Werkhervattingskas. De Whk-premie bestaat uit de WGA-premie en ZW-premie. Ook wordt op de Whk beschikking vermeld of de hoge of lage Aof-premie moet worden afgedragen in 2023.

Aandachtspunten controle Whk beschikking 2023

  • Hoogte premieplichtig loonsom;
  • WGA-premiepercentage en WGA-uitkeringslasten;
  • ZW-premiepercentage en ZW-uitkeringslasten;
  • Sectorindeling;
  • Aof-premie: Hoge of lage premiepercentage.

Controle WGA-premie Whk beschikking 2023

Om de hoogte van de WGA-premie 2023 te controleren moet er worden keken of de Belastingdienst een WGA-premieverhoging oplegt voor 2023. De WGA-premieverhoging is een opslag bovenop het sectorale WGA-premiepercentage. De premieverhoging is te zien aan de WGA-uitkeringslasten. Indien een premieverhoging wordt opgelegd is het verstandig om een Whk-check uit te laten voeren. In de meeste gevallen worden de premieverhogingen onterecht opgelegd. Een premieverhoging mag per werknemer maximaal tien jaar worden opgelegd door de Belastingdienst.

Controle ZW-premie Whk beschikking 2023

Ook de hoogte van de ZW-premie 2023 kan worden gecontroleerd door te kijken of de Belastingdienst een ZW-premieverhoging oplegt voor 2023. De premieverhoging is te zien aan de ZW-uitkeringslasten. Deze premieverhoging dient als opslag bovenop het sectorale ZW-premiepercentage. Zodra dat het geval is doen werkgevers er verstandig aan om een Whk-check uit te laten voeren.

Sectorindeling controleren

De sectorindeling wordt vastgesteld op basis van de gegevens die bekend zijn bij de KvK. Hierbij wordt gekeken naar de bedrijfsactiviteiten, waarbij de hoofdbedrijfsactiviteit bepalend is voor de sectorindeling. Zijn de bedrijfsactiviteiten veranderd? Dan is het mogelijk dat er sprake is van een onjuiste sectorindeling. Werkgevers kunnen voordelen behalen wanneer een omschakeling van sector plaatsvindt als de sectorale WGA- en ZW-premiepercentages lager liggen.

Aof-premie: Hoge of lage premiepercentage.

Per 1 januari 2022 is de Aof-premie gedifferentieerd. Hierdoor moeten werkgevers naar grootte een hoge of een lage premie afdragen. Anders dan bij de gedifferentieerde premie Whk worden werkgevers in twee categorieën ingedeeld: Kleine of (middel)grote werkgevers. Dit betekent dat de lage Aof-premie alleen door kleine werkgevers mag worden toegepast. Middelgrote en grote werkgevers moeten de hoge Aof-premie afdragen.

Benieuwd of u kunt besparen op de Werkhervattingskas 2023. Onze specialisten staan u graag vrijblijvend te woord.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

To search, begin typing