Bel ons: 070 891 00 00

Foute toelichting op Whk beschikking

Onlangs is een foute toelichting op Whk beschikking 2023 verzonden door de Belastingdienst. Werkgevers ontvangen jaarlijks eind november begin december de nieuwe Whk beschikking voor het volgend jaar. Op de Whk beschikking worden diverse zaken vermeld, waaronder de berekening van de premiepercentages voor de WGA- en ZW-premie. Hoewel er een fout in de toelichting van de Whk beschikking staat, is de berekening van de premiepercentages wel juist.

Whk beschikking 2023

Op de Whk beschikking 2023 staan onder andere de volgende belangrijke zaken vermeld: vermeld:

Weten hoe u Whk-premie verhoging kunt voorkomen?

LEES VERDER

Foute toelichting op Whk beschikking 2023

In de toelicht van de Beschikking Gedifferentieerd premiepercentage Whk 2023 die naar middelgrote werkgevers zijn verzonden staat een onjuiste wegingsfactor. Deze wegingsfactor wordt gebruikt om de werkgeversgrootte vast te stellen. Op de Whk beschikking staat dat ‘loonsom laag’ 10 keer het landelijk gemiddelde premieloon voor 2023 is. De wegingsfactor voor het gemiddelde premieloon is echter per 1 januari 2022 verhoogd van 10 naar 25 maal het landelijke gemiddelde premieloon.

Juiste loonsom berekening Whk 2023

Deze nieuwe wegingsfactor van 25 keer het landelijk gemiddelde premieloon is wel toegepast voor de berekening van de hoogte van de premieplichtig loonsom. Dit betekent dat werkgevers wel in de juiste werkgeverscategorie zijn ingedeeld. Voor de berekeningen van de premiepercentages voor middelgrote werkgevers is dus het juiste premieplichtig loonsom vastgesteld evenals de indeling qua werkgeversgrootte.

Whk beschikking 2023 controleren

Hoewel een foute toelichting Whk beschikking 2023 geen gevolgen heeft voor werkgevers, is dat wel het geval als de WGA- en ZW-premiepercentages onjuist zijn berekend. Bij ruim 80% van onze klanten heeft de Belastingdienst onterecht premieverhogingen opgelegd. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor werkgevers.

Een premieverhoging mag maximaal twaalf jaar lang per (zieke/arbeidsongeschikte) (ex-)werknemer worden opgelegd door de Belastingdienst. De Whk-premie wordt over de totale premieplichtig loonsom afgedragen, waardoor werkgevers jaarlijks tienduizenden euro’s aan extra premies moet afdragen. Heeft u de berekeningen op Whk beschikking 2023 al laten controleren?

Whk-check

Met de Whk-check voorkomt u onterechte verhoogde WGA- en ZW-premies. Staan er WGA- en/of ZW-uitkeringslasten op uw Whk beschikking, dan kan de Whk-check grote financiële voordelen opleveren. Hiermee bespaard u in het verleden, heden en in de toekomst. De Whk-check wordt op no cure no pay basis uitgevoerd. Geen premie verlaging mogelijk? Dan ontvangt u geen factuur!

Whk beschikking 2023 al ontvangen? Benieuwd of u kunt besparen op de Werkhervattingskas 2023? Neem contact met ons op om zeker te weten dat u als werkgever niet onterecht te veel premie gaat afdragen in 2023.

Onze specialisten staan u graag vrijblijvend te woord.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

To search, begin typing