Bel ons: 070 891 00 00

Stijging ziekteverzuim

De Nederlandse werknemer is gemiddeld steeds vaker en langer ziek, dan vóór corona. In 2023 is het ziekteverzuim licht gedaald naar 5,3% vergeleken met 2022 (5,6%). Gemiddeld waren vóór corona vier van de honderd werknemers ziek. Op dit moment betreft dit vijf van de honderd werknemers. Uit het nieuwe Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale Nederlanden, blijkt dat in 2023 de kosten van het verzuim voor de samenleving 23,3 miljard euro waren.

WIA-aanvragen

De instroom in de WIA blijft groeien. In 2023 steeg het aantal mensen met een WGA-uitkering met 8,4%, en het aantal WIA-aanvragen nam zelfs met 15% toe. Hoewel deze stijging lager is dan de 26% in 2022, is het aantal langdurig zieken nog steeds zorgwekkend.

Daarnaast werden vorig jaar meer WIA-aanvragen afgewezen dan het jaar ervoor. Vooral bij 25- tot 35-jarigen steeg het aantal afwijzingen met 22%. Dit betekent dat veel mensen na 104 weken ziekte geen WIA-uitkering ontvangen. Dit roept de vraag op of er in die wachttijd voldoende is gedaan om werknemers terug aan het werk te krijgen, wat nader onderzocht moet worden.

Het hoge ziekteverzuim leidt tot meer WIA-aanvragen, terwijl de arbeidsmarkt krap blijft. Hierdoor neemt de werkdruk toe voor collega’s als een werknemer uitvalt en vervanging moeilijk te vinden is. Dit heeft niet alleen gevolgen voor bedrijven, maar ook voor de uitvoerbaarheid van de WIA, die onder druk staat.

Klopt de sectorindeling van je bedrijf nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

Doorwerken met griep

Meer dan de helft van de werknemers werkt door terwijl ze griep hebben, en dit percentage stijgt zelfs naar twee derde voor thuiswerkers. Veel werknemers melden zich niet ziek ondanks hun gezondheidstoestand, en bijna de helft van de werkgevers lijkt hiervan op de hoogte te zijn.

Sinds de coronapandemie is thuiswerken steeds gebruikelijker geworden, wat de drempel om zich ziek te melden heeft verhoogd, vooral bij jongere werknemers. Deze trend van ziek doorwerken kan uiteindelijk leiden tot langdurige ziekteperiodes, wat een zorgwekkend risico vormt voor de gezondheid van de werknemers en de arbeidsmarkt als geheel.

Langdurig verzuim bij jongeren

Het langdurig verzuim onder jongere werknemers (25-35 jaar) blijft zorgwekkend. In 2023 steeg het aantal 42e weekmeldingen in deze groep met bijna 5%. De balans tussen werk en privéleven blijkt een belangrijke factor te zijn die bijdraagt aan psychische klachten.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Mantelzorgers

Opvallend is dat mantelzorgers vaker en langer ziek zijn dan werknemers zonder mantelzorgtaken.

Een meerderheid van de werknemers (78%) verwacht steun van hun werkgever om werk en mantelzorg te combineren. Hoewel werkgevers het groeiende aantal mantelzorgers erkennen, ontvangt bijna de helft van de werknemers deze ondersteuning niet.

Werknemers waarderen het wanneer hun gezondheid en privésituatie bespreekbaar zijn bij hun werkgever. Zowel werkgevers als werknemers hebben hetzelfde belang: dat werknemers zo lang mogelijk gezond blijven en hun werk kunnen blijven doen.

Verzuim voorkomen

Het verzuim blijft hoog en moet omlaag, waarbij werkgevers een cruciale rol spelen door meer nadruk te leggen op preventie. Gelukkig lijken werkgevers zich steeds meer bewust te worden van het belang hiervan.

Werknemers die uitvallen, brengen aanzienlijke risico’s met zich mee, ook financieel. Werkgevers moeten daarom goed inschatten of ze deze lasten zelf kunnen dragen of dat het verstandiger is om zich tegen verzuim te verzekeren.

Vul je gegevens in voor onze Sectorindeling-check

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Recente artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter)  en YouTube!

To search, begin typing