Bel ons: 070 891 00 00

Onderbrekingstermijn overeenkomsten voor bepaalde tijd vijf jaar

De onderbrekingstermijn voor overeenkomsten voor bepaalde tijd wordt vijf jaar in plaats van zes maanden. Het kabinet heeft besloten om permanent tijdelijk werk sterk te beperken. Hiervoor wordt de onderbrekingstermijn bij overeenkomsten voor bepaalde tijd als instrument gebruikt. Een verhoging van de onderbrekingstermijn zou als gevolg moeten hebben dat werkgevers beperkt worden dan wel de draaideurconstructie niet kunnen toepassen.

Wat is een onderbrekingstermijn

De onderbrekingstermijn is een termijn die wordt gehanteerd voor overeenkomsten voor bepaalde tijd (tijdelijke/flexibele contracten). Op dit moment is de onderbrekingstermijn zes maanden. Dit betekent dat een werkgever na zes maanden uitdiensttreding van een tijdelijke kracht, dezelfde werknemer weer in dienst mag nemen.

Onderbrekingstermijn van zes maanden naar vijf jaar

Doordat de onderbrekingstermijn van zes maanden naar vijf jaar wordt verhoogd, hoopt het kabinet dat werkgevers worden gestimuleerd om overeenkomsten voor onbepaalde tijd aan te bieden aan werknemers met een overeenkomst voor bepaalde tijd. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het lastig voor werkgevers om werknemers te vinden. Met de verhoging van de onderbrekingstermijn zullen werkgevers minder snel geneigd zijn om de overeenkomst van tijdelijke krachten te beëindigen.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Draaideurconstructies bij tijdelijk werk

Het kabinet wil middels de verhoging van het onderbrekingstermijn de draaideurconstructies bij tijdelijk werk voorkomen. Hierdoor krijgen werknemers meer perspectief op een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Deze maatregel zal als effect hebben dat ‘permanente tijdelijkheid van werk’ niet meer mogelijk wordt bij dezelfde werkgever. Deze wijziging geldt ook voor uitzendkrachten. Echter blijft het mogelijk om maximaal drie overeenkomsten voor bepaalde tijd binnen drie jaar bij dezelfde werkgever af te sluiten.

Let op: Scholieren, studenten en de bestaande mogelijkheden die gelden bij seizoenswerk, vormen een uitzondering op de onderbrekingstermijn.

Ketenbepaling bij cao

De ketenbepaling bij cao, waarin staat opgenomen dat afgeweken kan worden van het aantal contracten en de duur van de contracten, wordt afgeschaft.

Ketenbepaling bij opvolgend werkgeverschap bij cao

De huidige mogelijkheid om van de duur van de ketenbepaling bij opvolgend werkgeverschap bij cao af te wijken, zal worden geschrapt. De ketenbepaling geldt namelijk ook als de nieuwe werkgever gezien wordt als opvolger van de oorspronkelijke werkgever. De keten loopt dan door. Hierbij kan worden gedacht aan een uitzendkracht die in loondienst treedt en dezelfde functie blijft vervullen. Het kabinet wil met deze maatregelen het perspectief voor een overeenkomst voor onbepaalde tijd vergroten.

Ketenbepaling scholieren, studenten en seizoenswerkers

Voor scholieren blijft de ketenbepaling buiten toepassing. De onderbrekingstermijn voor studenten blijft zes maanden, zodat de toegang tot de arbeidsmarkt niet beperkt wordt voor hen. Voor seizoenswerk blijven de bestaande mogelijkheden het uitgangspunt. Dit betekent dat de onderbreking kan worden verkort tot drie maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat hooguit negen maanden per jaar kan worden verricht.

Vragen over dit onderwerp? Vul uw gegevens in.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing