Bel ons: 070 891 00 00

Binding werknemer crisis en calamiteiten

In de Crisisregeling Personeelsbehoud wordt de binding werknemer crisis en calamiteiten behandeld. Bedrijven kunnen bij calamiteiten en crises hun werknemers aan zich blijven binden. Het kabinet wil flexibele krachten meer zekerheid bieden en er tegelijkertijd voor zorgen dat werkgevers hun wendbaarheid vergroten. Daarom komt er een Crisisregeling Personeelsbehoud (CP), voorheen deeltijd-WW. Werkgevers kunnen hier aanspraak op maken als er ten minste 20% minder werk is over de gehele onderneming.

Crisisregeling Personeelsbehoud (CP)

De regeling zal gericht zijn op het opvangen van crisis en calamiteiten, die buiten het reguliere ondernemersrisico vallen. Daaronder vallen kleinschalige calamiteiten, zoals de regeling Werktijdverkorting (WTV), en grotere crises zoals de pandemieën. In tegenstelling tot de WTV, kunnen werkgevers ook in aanmerking komen die indirect getroffen zijn door een calamiteit of crisis. Bijvoorbeeld in geval van een nieuwe lockdown als gevolg van een pandemie. Ook leveranciers van bedrijven die de deuren moeten sluiten, mits wordt voldaan aan alle voorwaarden, kunnen aanspraak maken op de CP.

Tijdelijke crisissituaties

In beginsel zullen risico’s die privaat verzekerbaar zijn geen toegang geven tot de CP. Ook zal de CP alleen voor tijdelijke crisissituaties gelden, waarbij de verwachting is dat de werknemers van een bedrijf binnen een korte periode weer volledig kunnen werken. Om deze reden kan een bedrijf maximaal zes maanden gebruikmaken van de regeling. Verlenging van deze periode is niet mogelijk. Werkgevers krijgen de mogelijkheid om werknemers tijdelijk in een andere functie, op een andere locatie of om werknemers tijdelijk minder te laten werken.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Gebruik maken van Crisisregeling Personeelsbehoud

Een werkgever heeft twee opties als hij gebruik wil maken van de regeling. De eerste optie is dat de werkgever de werknemers tijdelijk herplaatst. De tweede optie is dat de werkgever ervoor kiest om werknemers minimaal 20% minder te laten werken. Werknemers ervaren echter geen terugval in inkomen als er gekozen wordt voor herplaatsing. De regeling wordt budgetneutraal vormgegeven. Om hierin te voorzien, wordt gedacht aan een verhoging van de WW-AWf-premie.

Herplaatsingsoptie

De eerste optie is dat de werkgever eenvoudiger werknemers tijdelijk ander werk kan laten doen in het eigen bedrijf, ook bij een andere vestiging van het bedrijf.

20% minder te laten werken

De werkgever kan ervoor kiezen om werknemers minimaal 20% minder te laten werken. Over het aantal niet-gewerkte uren wordt 80% van het loon betaald, waarbij het totale loon niet meer dan 10% mag dalen. Als de werkgever hiervoor kiest, kan de werkgever een tegemoetkoming van 60% van de loonkosten van de niet-gewerkte uren aanvragen. Hierdoor hoeven werkgevers die tijdelijk minder werk aan kunnen bieden, niet de volledige loonkosten af te dragen en daardoor geen personeel te ontslaan.

Klopt de sectorindeling van je bedrijf nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

Aanvragen Crisisregeling Personeelsbehoud

Voordat een werkgever een aanvraag indient om gebruik te kunnen maken van een van deze opties, dient de werkgever advies aan te vragen bij de ondernemingsraad van het bedrijf over het indienen van de aanvraag en specifiek over de calamiteit, de 20% werktijdvermindering en de keuze van herplaatsing en/of werknemersbijdrage. Ook zal er een informatieplicht gaan gelden richting de vakbonden.

Meer weten over de binding werknemer crisis en calamiteiten?

Meer weten over dit onderwerp? Stel uw vraag hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing