Bel ons: 070 891 00 00

Directe uitschrijving doelgroepregister vanaf 2021

Geschatte leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk dat werknemers direct uit het doelgroepregister worden uitgeschreven. Wat moet de werknemer hiervoor doen? De werknemer moet persoonlijk een aanvraag tot uitschrijving hebben gedaan bij het UWV en die aanvraag moet door het UWV worden goedgekeurd. Wanneer dit is gebeurd wordt de werknemer per direct uitgeschreven.

Wat is het doelgroepregister?

Het doelgroepregister is een landelijk register waar alle gegevens van mensen geregistreerd staan die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen. Aan de hand van de gegevens in het doelgroepregister kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid contoleren of werkgevers zich aan de afspraak houden. Werkgevers kunnen via het UWV werkgeversportaal met eHerkenning niveau 3 zien wie er in het doelgroepregister staan. Daarentegen kunnen werkgevers niet zien waarom of wanneer een werknemer in het doelgroepregister is opgenomen. Het UWV beheert het doelgroepregister.

LKV aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt op een intelligente wijze de juiste vragen aan nieuwe werknemers. Deze informatie wordt vervolgens effectief gebruikt voor fiscaal interessante voordelen en regelingen.

LEES MEER

De banenafspraak

De banenafspraak is een afspraak tussen werkgevers en het kabinet die ervoor moet zorgen dat er extra banen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen moeilijk werk vinden of behouden door een handicap of ziekte. Werkgevers hebben daarom gezamenlijk afgesproken om tussen 2013 en 2026 voor 125.000 extra banen te zorgen voor mensen met een handicap of ziekte.

Doelgroepregister in 2021

Meestal blijft een werknemer in het doelgroepregister staan tot hij de AOW-leeftijd heeft bereikt. Echter, komt het ook voor dat een werknemer in het register staat maar niet meer voldoet aan de voorwaarden, dan kan de werknemer een aanvraag doen om zich uit te laten schrijven. Deze aanvraag verloopt via het UWV. Voorheen werd de werknemer na toekenning van een aanvraag niet meteen uitgeschreven, dit gebeurde pas vanaf het nieuwe kalenderjaar. Vanaf 1 januari 2021 wordt de werknemer per direct uitgeschreven in het doelgroepregister, wanneer het UWV de aanvraag toekent.

Wat betekent een uitschrijving voor de werkgever?

Als een werkgever een werknemer in dienst heeft die in het register ingeschreven staat, heeft de werkgever recht op een aantal  financiële voordelen en regelingen. Wanneer een werknemer zich uit schrijft uit het doelgroepregister heeft dit gevolgen voor de werkgever. De werkgever kan geen aanspraak maken op de volgende voordelen en regelingen.

Het is voor de werkgever dus van belang tijdig op de hoogte te zijn van een uitschrijving van een werknemer. Wanneer een werknemer wordt uitgeschreven, krijgt de werkgever bericht van het UWV.

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube!

To search, begin typing