Bel ons: 070 891 00 00

Vergoedingen lage-inkomensvoordeel (LIV) 2021

Geschatte leestijd: 3 minuten

De vergoedingen voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) zijn gewijzigd voor het jaar 2021. Lees hier de belangrijkste wijzigingen.

Wat is het lage-inkomensvoordeel (LIV)?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een tegemoetkoming voor werkgevers met werknemers die voldoen aan de voorwaarden. Het lage-inkomensvoordeel is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein(Wtl) die per 1 januari 2017 is ingevoerd. Deze regeling is in het leven geroepen om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een betere kans op werk te geven.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Om te zien of u als werkgever optimaal gebruik heeft gemaakt van alle mogelijkheden heeft Vengroot de Data-Analyse Loonkosten ontwikkeld. Hieruit komt naar voren of alle premies, voordelen en kortingen juist en volledig zijn toegepast en verwerkt.

LEES VERDER

Voorwaarden LIV regeling 2021

Werkgevers kunnen gebruikmaken van de LIV regeling indien de werknemer aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Het gemiddelde uurloon in het kalenderjaar ≥€10,48 – ≤€13,12.
 • Ten minste 1248 verloonde uren die in het kalenderjaar zijn opgenomen in de loonaangifte.

LIV vergoeding 2021

Een werkgever ontvangt een tegemoetkoming per verloond uur voor een werknemer die voldoet aan de voorwaarden. De LIV vergoeding wordt achteraf berekend en uitbetaald. Hieronder staan de LIV vergoedingen voor 2021.

Voorlopige berekening Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)

In maart ontvangen werkgevers een voorlopige berekening Wtl. Hierin staat opgenomen welke vergoedingen zijn toegewezen. Het kan voor komen dat de berekening onjuist is. Het is mogelijk om tot mei een correctie te laten uitvoeren. Hiermee kunnen boetes worden voorkomen evenals het optimaal benutten van deze regeling.

Wtl beschikking

Werkgevers ontvangen jaarlijks uiterlijk eind juli de Wtl beschikking, waarop de definitieve vergoedingen per onderdeel en werknemer staan. De onderdelen bestaan uit:

 • Lage-inkomensvoordeel (LIV);
 • Jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV);
 • Loonkostenvoordeel (LKV)
  • oudere werknemers;
  • arbeidsgehandicapte werknemers;
  • banenafspraak en scholingsbelemmerden.

Controleer de beschikking goed op de eventuele correcties en maak bezwaar indien de gegevens onjuist zijn.

Werknemers die geregistreerd staan in het doelgroepregister kunnen in aanmerking komen voor de LKV. Het is per januari 2021 mogelijk voor werknemers zich per direct uit te laten schrijven. Lees ook: Directe uitschrijving doelgroepregister vanaf 2021.

Wtl bezwaartermijn

Er geldt een bezwaartermijn van 6 weken na dagtekening van de Wtl beschikking. Uiterlijk 6 weken na dagtekening worden de vergoedingen uitbetaald door de Belastingdienst.

Afschaffing jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) per 2024

Het kabinet heeft in 2020 besloten dat de jeugd-LIV regelingen wordt afgeschaft per 2024. In plaats van de jeugd-LIV wordt er voor jongeren een loonkostenvoordeel (LKV) ingevoerd.

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

To search, begin typing