Wijzigingen lage en hoge WW-premie
De minister van Sociale Zaken heeft nieuwe wijzigingen lage en hoge WW-premie aangekondigd in een brief naar de Tweede Kamer. Hierbij wordt gestreefd naar vereenvoudiging en een beperking van administratieve lasten voor burgers, bedrijven en de uitvoering. In dit artikel worden de nieuwe wijzigingen van de lage en hoge WW-premie benadrukt.
Wijziging lage en hoge WW-premie onderdelen
WW-premiedifferentiatie. Namelijk:
- Wijziging Besluit Wfsv en Besluit nadere regels oproepovereenkomsten;
- Herzieningssituaties waarbij de lage WW-premie moet worden afgedragen;
- Seizoensarbeid.
Wijziging Besluit Wfsv en Besluit nadere regels oproepovereenkomsten
In november 2021 is het onderzoek “Mogelijkheden om flexibiliteit te realiseren binnen de lage WW-premie” aangeleverd. Uit dit onderzoek bleek dat er geen aanleiding was om te denken dat er op grote schaal constructies worden bedacht om werknemers flexibel in te zetten, terwijl de lage WW-premie wordt afgedragen. Hierbij hebben de onderzoekers echter twee kanttekeningen gemaakt:
- een tijdelijke contractuele urenuitbreiding;
- het ontbreken van een precieze scheidslijn tussen een oproepovereenkomst en een niet-oproepovereenkomst.
Tijdelijke contractuele urenuitbreiding
Vanaf invoering van de Wab in 2020 tot en met het verschijnen van het onderzoek in november 2021 is door mijn ministerie het standpunt uitgedragen dat een tijdelijke contractuele urenuitbreiding altijd kwalificeert als tweede tijdelijke arbeidsovereenkomst. Toen uit het onderzoek bleek dat dit standpunt juridisch niet houdbaar was, is het standpunt met terugwerkende kracht herzien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen de bestaande arbeidsovereenkomst tijdelijk dezelfde werkzaamheden van een collega met zwangerschapsverlof over te nemen. Door het herziene standpunt hebben werkgevers meer mogelijkheden om flexibiliteit te realiseren onder de lage premie.
Lage WW-premie behouden
Voorheen gold dat altijd de hoge premie moest worden toegepast bij een tijdelijke contractuele urenuitbreiding. Nu is dit ook mogelijk onder de lage premie. De arbeidsduur kan immers binnen de bestaande arbeidsovereenkomst worden gewijzigd. Hiervoor is wel instemming van de werknemer benodigd.
Ontdek hoe de Whk-beschikking jouw bedrijf beïnvloedt!
Lees meerVerduidelijking oproepovereenkomst
Volgens de onderzoekers gaf de regelgeving onvoldoende uitsluitsel over wat de precieze scheidslijn is tussen een oproepovereenkomst en een niet-oproepovereenkomst. Het standpunt dat een arbeidsovereenkomst met wisselende arbeidsomvang een oproepovereenkomst betreft is met terugwerkende kracht herzien.
Lage WW-premie oproepovereenkomst
Door dit standpunt te herzien is het mogelijk om een arbeidsovereenkomst met meerdere arbeidsomvang overeen te komen onder de lage premie, zolang deze maar als één aantal uren per tijdseenheid van ten hoogste één maand of jaar (mits gelijkmatige loonspreiding) zijn vastgelegd. Hierdoor kwalificeren arbeidsovereenkomsten waarin een tijdelijke urenuitbreiding is overeengekomen niet langer als oproepovereenkomsten en biedt dit werkgevers meer wendbaarheid.
Flexibiliteit lage WW-premie voor werkgevers
Door het herzien van de standpunten hebben werkgevers meer mogelijkheden om flexibiliteit te realiseren onder de lage premie. Daarmee wordt meer wendbaarheid gecreëerd onder de lage premie en verlaagt het de kosten voor werkgevers.
Herzieningssituaties waarbij de lage WW-premie moet worden afgedragen
Voor de lage WW-premie zijn vier herzieningssituaties bedacht om ongewenste situaties te voorkomen. In deze gevallen moeten werkgevers de lage WW-premie herzien naar de hoge WW-premie.
Wat zijn de herzieningssituaties lage en hoge WW-premie
Om ongewenste flexibiliteit bij de lage WW-premie te voorkomen zijn een aantal herzieningssituatie in de WAB opgenomen. In deze situaties moeten werkgevers de lage WW-premie herzien naar de hoge WW-premie. Deze herzieningssituaties zijn echter niet allemaal lijk in werking getreden. Hieronder staan de herzieningssituaties:
- als het vaste contract binnen twee maanden na aanvang wordt beëindigd;
- als de werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren werkt dan contractueel is overeengekomen;
- de werknemer krijgt binnen een jaar na aanvang van de dienstbetrekking een WW-uitkering door arbeidsurenverlies bij de werkgever;
- de werknemer krijgt opnieuw een WW-uitkering, maximaal één jaar nadat situatie 3 is opgetreden.
Invoering herzieningssituaties
Herzieningssituatie 1 is met de invoering van de WAB op 1 januari 2020 in werking getreden. Herzieningssituatie 2 is per 1 januari 2022 in werking getreden.
Niet ingevoerde herzieningssituatie
Herzieningssituatie 3 is bedacht om te voorkomen dat vaste contracten flexibel worden ingezet door deze na korte tijd te ontbinden. Herzieningssituatie 4 is bedacht om een draaideur richting de WW-uitkering te voorkomen, met name bij seizoensarbeid. Deze herzieningssituaties zijn tot nu toe niet ingevoerd, omdat deze vanwege de complexe aard tot fouten in de uitvoering zouden leiden.
Herzieningssituatie 4 definitief geschrapt
Uit het onderzoek blijkt dat herzieningssituatie 4 momenteel nauwelijks voorkomt. Er is geen aanleiding om te denken dat deze situatie in de toekomst wel vaker zal voorkomen. Het invoeren van dusdanig complexe regelgeving zonder absolute noodzaak is niet in lijn met de doelstelling van het kabinet, om wet- en regelgeving te vereenvoudigen.
Seizoensarbeid
In 2021 is in de Tweede Kamer een verzoek ingediend om seizoenarbeiders uit te zonderen van de hoge WW-premie. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze optie verder laten onderzoeken. Hierbij is gekeken naar twee opties, namelijk een uitzonderingsregel en een subsidieregeling.
Verkenning lage WW-premie seizoensarbeid
Uit de verkenning is gebleken dat het niet mogelijk is om seizoensarbeid op een goede manier af te bakenen. Er bestaat op dit moment geen eenduidige en gedragen definitie van het begrip seizoensarbeid waarbij kan worden aangesloten. Bij een op te stellen subsidieregeling ontstaat hierdoor het risico dat een te ruime of te smalle invulling van het begrip seizoensarbeid wordt gehanteerd. Bij een te ruime definitie is het gevolg dat allerlei arbeidsovereenkomsten van flexibele aard hieronder zouden vallen, wat het beleidsdoel van premiedifferentiatie WW ondermijnt.
Meer weten over wijzigingen lage en hoge WW-premie?
Recente artikelen
- Cao uitzendkrachten 1 juli 2023;
- Uitbreiding doelgroep banenafspraak;
- Europese richtlijn loontransparantie genderkloof.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!