Tienduizenden werknemers onnodig lang in de Ziektewet
Geschatte leestijd: 4 minuten
Het UWV loopt achter met het keuren van werknemers die ziek thuis zitten. Als gevolg hiervan zitten tienduizenden werknemers onnodig lang in de Ziektewet. Een aantal private uitvoerders van de Ziektewet klagen over deze achterstand. Volgens één van deze uitvoerders, Acture, zou het keuren van de zieke werknemers zelfs sinds begin 2021 stop zijn gezet. Het UWV ontkent dit.
Achterstand keuringen UWV
Zieke werknemers die bijna één jaar thuis zitten, moeten door het UWV medisch gekeurd worden. Deze keuring heet de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling (EZWB). Volgens bestuursvoorzitter Maudie Derks van Acture, blijkt uit ervaring dat zes op de tien zieke werknemers na deze keuring weer aan het werk kunnen. Het UWV erkent dat er achterstanden zijn. Daarentegen ontkent het UWV dat de keuringen stop zijn gezet. Om deze achterstanden weg te werken ligt er een plan om artsen minder met de uitvoering te belasten, maar meer met de regie bezig te laten zijn. Het UWV slaagt er middels het nieuwe plan in om 81% van de EZWB’s te verrichten. Jaarlijks moeten er gemiddeld 40.000 keuringen gedaan worden.
Tekort aan artsen
De UWV-arts kijkt tijdens die keuring niet alleen of iemand het eigen werk aankan, maar ook naar passend ander werk. Wanneer er ander passend werk gevonden is, heet dat het tweede spoor.
In het jaarverslag van 2020 schrijft het UWV dat zij al langere tijd kampen met een tekort aan verzekeringsartsen. “Waardoor we lang niet alle aangevraagde sociaal-medische beoordelingen kunnen verrichten.’’ Het probleem is in 2021 niet kleiner geworden. Mede omdat er in 2021 meer herbeoordelingen nodig zijn. Het aantal ziekmeldingen nam in 2020 toe, terwijl minder mensen uit de Ziektewet stroomden. Hierdoor hadden artsen 30 procent meer keuringen te verrichten. Daarbovenop vertrokken er meer artsen door pensionering of naar andere organisaties, dan dat er bijkwamen.
Ontdek hoe de Whk-beschikking jouw bedrijf beïnvloedt!
Lees meerMinisterie van SZW en UWV
Het UWV valt onder het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Minister Koolmees heeft onlangs gemeld dat het UWV momenteel 81% van de Ziektewetbeoordelingen uitvoert. De reden hiervan zou ontstaan door een mismatch tussen de vraag en aanbod van sociaal-medische dienstverlening. In een brief naar de tweede kamer heeft minister Koolmees oplossingen voor de mismatch aangekaart. De verzekeringsarts zou de regie moeten krijgen over het proces dat een uitkeringsgerechtigde bij het UWV doorloopt. Tevens wordt de verzekeringsarts effectiever ingezet in de Ziektewet, waardoor het tekort aan artsen kan worden geminimaliseerd.
Hogere loonkosten voor werkgevers
De achterstand op beoordelingen zorgen ervoor dat de kosten voor werkgevers onterecht oplopen. Acture schat dat het gaat om tientallen miljoenen euro’s. Werkgevers die het door corona al moeilijk hebben, worden met extra lasten opgezadeld. Onverzekerde werkgevers zien de extra lasten meteen. Bij andere werkgevers worden de kosten later doorberekend in de verzekeringspremies Werkhervattingskas. Acture, heeft een marktaandeel van ongeveer 10% en ziet na vier maanden al een schadepost van meer dan vijf miljoen euro.
Gerelateerde artikelen
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!