Re-integratievisie verplicht per 1 juli
Voor zowel werkgever als werknemer wordt de re-integratievisie verplicht per 1 juli 2023. Dit betekent dat beide partijen bij het plan van aanpak en eerstejaarsevaluatie een visie op het re-integratietraject moeten geven. Hiervoor zijn de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar met werkgever en Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar voor vangnetters zonder werkgever gewijzigd. Deze wijzigingen zijn op 17 mei 2023 in de Staatcourant gepubliceerd.
De Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar met werkgever
De Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar voor vangnetters met werkgever is gewijzigd. Hierbij wordt een re-integratievisie toegevoegd. In de evaluatie moet de re-integratievisie van de zieke werknemer worden vermeld.
Overgangsrecht re-integratievisie
Het overgangsrecht is van toepassing voor werknemers, waarvoor het opstellen of bijstellen van het plan van aanpak en ook de eerstejaarsevaluatie vóór 1 juli 2023 heeft plaatsgevonden. Voor zieke werknemers, waarvan de eerstejaarsevaluatie op of na 1 juli 2023 zal plaatsvinden geldt de nieuwe regeling. Dit overgangsrecht vervalt per 1 juli 2025.
Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonbelasting
Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.
Lees meerDe Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar voor vangnetters zonder werkgever
De Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar voor vangnetters zonder werkgever is gewijzigd. Hierbij wordt een re-integratievisie toegevoegd. Er moet een vermelding van de re-integratievisie van de zieke werknemer in de evaluatie staan.
Overgangsrecht re-integratievisie
Voor eerste en tweede ziektejaar voor vangnetters zonder werkgever geldt dat de nieuwe regeling van toepassing is, indien het plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie niet na deze datum zijn opgesteld of bijgesteld. Dit overgangsrecht vervalt per 1 juli 2025.
Re-integratievisie van de werknemer
Het doel van de verplichtte re-integratievisie is om een grote betrokkenheid te stimuleren bij zowel de werkgever als de zieke werknemer. De mening van de zieke werknemer geeft uiteindelijk een beeld van hoe de werknemer tegen de re-integratie aankijkt.
Gevolgen voor werkgever
Werkgevers dienen vanaf 1 juli 2023 de re-integratievisie van de zieke werknemer te verwerken in het plan van aanpak of eerstejaarsevaluatie. Indien na 1 juli 2023 het plan van aanpak wordt bijgesteld dan moet de re-integratievisie daarin worden verwerkt.
Onderbrekingen periode van ziekte
Indien een werknemer in meerderde periodes ziek was met onderbrekingen van minder dan vier weken, dan worden die periodes van ziekte bij elkaar opgeteld. Wanneer de eerste ziektedag vóór 1 juli 2023 ligt, maar het plan van aanpak of de eerstejaarsevaluatie ná 1 juli 2023 wordt opgesteld moet de re-integratievisie van de werknemer worden toegevoegd. Het UWV zal de nieuwe ‘Plan van aanpak’ en ‘Eerstejaarsevaluatie’ op 1 juli 2023 op haar website publiceren.
Meer weten over de re-integratievisie verplicht per 1 juli?
Recente artikelen
- WIA vastgelopen volgens Algemene Rekenkamer;
- Verantwoordingsdag ministerie van SZW;
- Tijdelijke regeling IVA of Wajong.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!