Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 7 minuten

De Ziektewet is een wet die voorziet dat werknemers, die geen inkomen hebben vanwege ziekte en waarbij de loondoorbetalingverplichting niet van toepassing is, een Ziektewet-uitkering ontvangen. De Ziektewet is sinds 1929 van kracht, maar is in de loop der jaren vaak aangepast. Zo is de Ziektewet per 1 januari 1996 geprivatiseerd. Dit betekent dat werkgevers sindsdien ervoor kunnen kiezen om zich via een private verzekeraar, in plaats van via het UWV, te laten verzekeren voor het risico van ziekte. In dat geval wordt de werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet.

Ziektewet regels

Op het moment dat een werknemer ziekt wordt, moet de werkgever zich aan een aantal voorwaarden van de Ziektewet houden. De werkgever moet de eerste twee jaar van ziekte het loon doorbetalen of totdat het dienstverband van rechtswege eindigt (loondoorbetalingsverplichting). Hierbij geldt dat in de eerste twee jaar (104 weken) minimaal 170% van het loon moet worden betaald. De norm is dat minstens 70% van het brutoloon per jaar moet worden betaald.

Veel werkgevers zijn in de verdeling van de 170% loondoorbetaling over twee jaar gebonden aan de geldende CAO. Volgens sommige CAO’s moeten werkgevers in het eerste jaar 100% en in het tweede jaar 70% van het brutoloon betalen.

Werkgevers zonder CAO hoeven zich echter niet aan vastgestelde loondoorbetalingspercentages te houden, behalve het minimum van 70% per jaar. Rekening houdende dat het eerste jaar niet onder het minimumloon mag komen. Buiten het minimumloon dient het vastgestelde loon betaald te worden tot het maximum dagloon. Een werkgever zonder CAO kan bijvoorbeeld tijdens beide ziekte jaren 85% van het brutoloon doorbetalen en toch voldoen aan het minimum van 170% loondoorbetaling in 104 weken. Daarnaast heeft de werkgever re-integratieverplichtingen die in de Wet verbetering poortwachter staan opgenomen.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Ziektewet-uitkering met dienstbetrekking

Werkgevers kunnen een Ziektewet-uitkering aanvragen voor een werknemer met een dienstbetrekking die ziek is geworden. Dit wordt ook wel de vangnetregeling genoemd. Deze Ziektewet-uitkering heeft een maximale duur van 104 weken en bedraagt 100% van het dagloon. In de volgende situaties kan een werkgever een ZW-uitkering aanvragen voor een werknemer met dienstbetrekking:

  • Ziek door zwangerschap of bevalling;
  • Ziek door orgaandonatie;
  • No-riskpolis is van toepassing;
  • Compensatieregeling is van toepassing.

Vangnetregeling

De vangnetregeling is een regeling, waarbij het UWV de directe loonkosten van een zieke werknemer betaalt voor de werkgevers middels een Ziektewet-uitkering. Het UWV neemt dan de loondoorbetalingsverplichting over van de werkgever. Hierbij geldt dat de werkgever wel verantwoordelijk is voor de re-integratie van de werknemer. Voor de vangnetregeling dient de werknemer binnen vier dagen na de verzuimdatum en binnen vier dagen na werkhervatting bij het UWV gemeld te worden via het werkgeversportaal.

Ziek door zwangerschap of bevalling

Indien een werknemer ziek wordt door zwangerschap of bevalling dan kan de werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen voor deze werknemer. De Ziektewet-uitkering is dan 100% van het dagloon. In de volgende situaties kan een werkgever een Ziektewet-uitkering voor de zieke werknemer aanvragen:

  • De zwangere werknemer is ziek door haar zwangerschap vóór haar verlofperiode. Of de arts raadt aan dat de werknemer rust moet nemen.
  • De werknemer krijgt een miskraam of abortus in de eerste 24 weken van de zwangerschap en meldt zich ziek.
  • De zwangere werknemer is ziek in de periode van 6 tot 4 weken vóór de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode), maar is het zwangerschapsverlof nog niet begonnen. Deze werknemer krijgt dan een Ziektewet-uitkering bij ziekmelding.
  • De werknemer meldt zich ziek na het zwangerschapsverlof als gevolg is van de zwangerschap of bevalling.

Zwangerschapsuitkering

De zwangerschapsuitkering is een regeling uit de Wet arbeid en zorg (WAZO), waarmee werknemers tijdens het zwangerschapsverlof een uitkering van 100% van het dagloon ontvangen.

Een werknemer kan uiterlijk vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof gaan. Hiervoor moet de werknemer uiterlijk drie weken, voordat het zwangerschapsverlof ingaat het verlof hebben aangevraagd bij de werkgever. Voor de aanvraag moet een verklaring van de arts of verloskundig aan de werkgever worden gegeven, waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat vermeld. Deze werknemer heeft tijdens het zwangerschapsverlof recht op een zwangerschapsuitkering. Het UWV betaalt deze uitkering meestal aan de werkgever, omdat de werkgever dan de reguliere loon doorbetaalt.

Ziek door orgaandonatie

Als een werknemer ziek wordt door orgaandonatie, dan kan de werkgever een ZW-uitkering aanvragen. Hieronder valt ook een vooronderzoek voor orgaandonatie. De voorwaarde die hiervoor geldt is dat het onderzoek meer dan een halve dag moet hebben gekost. De Ziektewet is 100% van het dagloon.

Werknemer met no-riskpolis

Indien een werknemer met een no-riskpolis ziek wordt dan kan de werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Voor werknemers met een no-riskpolis ligt de hoogte in het eerste jaar tussen de 70% en 100% van het dagloon. In het tweede jaar is de uitkering 70% van het dagloon. Lees ook: ziekmelding bij no-riskpolis.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Compensatieregeling

Het UWV betaalt in bepaalde situaties een ZW-uitkering voor oudere voormalig werkloze werknemers, dit wordt ook wel de compensatieregeling genoemd. Voor werknemers die voor deze regeling in aanmerking komen ligt de hoogte van de ZW-uitkering in het eerste jaar tussen de 70% en 100% van het dagloon. In het tweede jaar is de uitkering 70% van het dagloon. De compensatieregeling is van toepassing indien de werknemer:

  • tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020 in dienst is getreden.
  • is geboren voor 1 januari 1962.

Indien de werknemer onder de compensatieregeling valt dan moet er aan drie voorwaarden worden voldaan om een Ziektewet-uitkering te ontvangen. De werknemer:

  • is vanuit een WW-uitkering in dienst getreden.
  • ontving deze WW-uitkering langer dan 52 weken (periodes waarin minder dan 4 weken is gewerkt wordt niet meegeteld).
  • was op de eerste ziektedag niet langer dan 5 jaar in dienst.

Indien aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan dan moet de werkgever de eerste dertien weken het loon doorbetalen. Het UVW zal vervolgens na dertien weken de Ziektewet-uitkering aan de werknemer betalen.

Ziekteperiodes optellen

Om vast te stellen of een werknemer 104 weken ziek is moeten de ziekteperiodes worden opgeteld. Het is echter mogelijk dat een werknemer gedurende het ziekteverzuim meerdere periodes doorbroken afwezig is. In deze situatie kan het UWV de gehele periode meetellen voor de 104 weken Ziektewet-uitkering. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Als de werknemer tussendoor korter dan 4 weken helemaal beter is, dan telt het UWV de dagen van verzuim bij elkaar op.
  • Als de werknemer vier weken of lang helemaal beter is, dan ziet het UWV het moment dat de werknemer weer ziek wordt als een nieuwe ziekteperiode.
  • Het UWV telt de ziekteperiodes bij elkaar op als een zwangere werknemer voor en na zwangerschaps- en bevallingsuitkering ziek is door dezelfde oorzaak.

Vul je gegevens in of bel voor onze Whk-check

Heb je ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing