Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe werkt een Ziekmelding bij no-riskpolis? Indien een werkgever een werknemer in dienst heeft waarvoor een no-riskpolis geldt, dan moet de ziekmelding via de Digipoort of de Verzuimmelder van het UWV worden doorgegeven. De werkgever dient echter elke ziekmelding en betermelding via één van deze wegen door te geven. Indien dit niet of niet tijdig gebeurt kan een boete worden opgelegd.

Wanneer een werknemer ziek melden

Als een werknemer ziek wordt, moet dit tijdig worden doorgegeven aan het UWV. Dit kan online via Digipoort of de Verzuimmelder. De werknemer dient binnen zes weken na de eerste ziektedag ziek gemeld te zijn bij het UWV. Indien dit na zes weken plaatsvindt dan kan een boete van maximaal €455 worden opgelegd aan de werkgever. Indien de ziekmelding niet tijdig is doorgegeven en de werknemer meldt zich weer beter, dan moet de werkgever zowel de ziekmelding als de betermelding gelijktijdig doorgeven bij het UWV. Dit dient binnen twee dagen na betermelding te zijn doorgegeven.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Duur van no-riskpolis

Een no-riskpolis voor een werknemer geldt vanaf de start van het dienstverband in principe vijf jaar. Indien een werkgever een arbeidsongeschikte werknemer in dienst houdt ná de toekenning van de WIA-uitkering, geldt de no-riskpolis vanaf de toekenning van de WIA-uitkering. Als de werknemer ziek wordt, keert het UWV een Ziektewetuitkering uit aan de werkgever ter compensatie van de loondoorbetalingsplicht.

Verlenging no-riskpolis

In bepaalde situaties kan een werknemer een verlenging van vijf jaar aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld als deze werknemer al een ernstige ziekte had voor indiensttreding. Via het aanvraagformulier no-riskpolis verlening kan de werknemer een verlening aanvragen bij het UWV.

Geen verlenging no-riskpolis

Bepaalde werknemers hoeven geen verlenging no-riskpolis aan te vragen, omdat voor hen de no-riskpolis geldt zolang zij de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Werknemers die onder de volgende doelgroepen vallen, hoeven geen verlenging van de no-riskpolis aan te vragen:

  • Werknemers die een Wajong-uitkering hebben of hebben gehad;
  • Werknemers met een WSW-indicatie;
  • Werknemers die beschut werken;
  • Werknemers die vallen onder de doelgroep banenafspraak en zijn opgenomen in het Doelgroepregister.

Aanvraag Ziektewetuitkering

De aanvraag van een Ziektewetuitkering kan op drie manieren plaatsvinden:

  1. Digipoort (online): werkgeversportaal;
  2. Verzuimmelder (online): werkgeversportaal;
  3. Per post: Aanvraagformulier Ziektewet-uitkering.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing