Uitbreiding doelgroep banenafspraak
De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de uitbreiding doelgroep banenafspraak voorgesteld. Het doel van de uitbreiding doelgroep banenafspraak is om meer mensen te ondersteunen die het nodig hebben en het inclusiever maken van de arbeidsmarkt. Met deze voorstellen worden ook werkgevers meer tegemoetgekomen en gestimuleerd om meer banen te realiseren voor de banenafspraak.
Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?
De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.
Lees meerWat is de banenafspraak
De banenafspraak is afspraak die gemaakt is in het sociaal akkoord in 2013. Hierin is afgesproken om 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze banen moeten voor 2026 beschikbaar zijn bij reguliere werkgevers. Tot eind 2021 hebben werkgevers 72.809 van deze extra banen gerealiseerd.
Aanpassing doelgroep banenafspraak
De minister heeft geconstateerd dat er mensen zijn die in een vergelijkbare situatie bevinden als mensen die wél binnen de doelgroep banenafspraak vallen. Echter komt die groep niet in aanmerking voor vergelijkbare ondersteuning, waardoor belemmering kan worden ervaren bij het vinden van werk. Om de banenafspraak inclusiever te maken zijn een aantal maatregelen aangekondigd.
Uitbreiding doelgroep banenafspraak
In een brief aan de Kamer heeft de minister onder andere aangegeven dat er meer mensen tot de doelgroep banenafspraak gaan behoren en dat loonkostensubsidie mogelijk wordt voor mensen in de WIA. Ook zullen mensen die al tot de banenafspraak behoren maar nog niet werken, actief in beeld worden gebracht. Om een inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen zijn de onderstaande vijf maatregelen aangekondigd:
1. Een verbreding van de doelgroep die valt binnen de banenafspraak.
Mensen in de WIA die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben die werken bij een reguliere werkgever en mensen in de WW die vergelijkbare kenmerken hebben als mensen in de banenafspraak moeten ook onderdeel worden van de banenafspraak.
2. Verkennen van maatregelen voor de langere termijn
Het versterken van de inzet voor mensen die ook bij bovenstaande verbreding niet tot de doelgroep banenafspraak behoren, maar wel ondersteuning (al dan niet tijdelijk) nodig hebben om aan de slag te gaan.
3. Versterken inzet voor mensen die ook ondersteuning nodig hebben
Ook als de doelgroep banenafspraak op bovenstaande wijze wordt aangepast, zijn er mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken maar niet tot de doelgroep banenafspraak behoren en ook niet in aanmerking komen voor beschut werk. Bijvoorbeeld een deel van de mensen in de bijstand. Gemeenten en het UWV krijgen verschillende instrumenten beschikbaar, die ingezet kunnen worden om mensen te ondersteunen bij het vinden van werk. Zo kunnen gemeenten voor mensen die tot de doelgroep Participatiewet behoren, onder andere loonkostensubsidie of een jobcoach inzetten, los van de doelgroep banenafspraak.
4. Loonkostensubsidie in de Wajong en WIA
Het verder verkennen van loonkostensubsidie in de Wajong en uitwerken loonkostensubsidie in de WIA.
4.1. Loonkostensubsidie in de Wajong
Het invoeren van loonkostensubsidie in de Wajong is voorlopig uitgesteld. Het omzetten van loondispensatie in loonkostensubsidie voor mensen in de Wajong, die nu al met loondispensatie werken, zal de nodige complexiteit met zich meebrengen. Zo kunnen de lasten voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met loondispensatie en een functieloon hoger dan het wettelijk minimumloon toenemen. Ook moet voor de werknemer gekeken worden naar de samenhang met het garantiebedrag Wajong. Hierbij moet ervoor gezorgd worden dat door invoering van een loonkostensubsidie geen sprake zal zijn van een buitenproportionele toename van het inkomen voor de Wajonggerechtigde.
Wet vereenvoudiging Wajong
Met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging Wajong zijn de rekenregels voor verrekenen van inkomen met een Wajong-uitkering aangepast. Om ervoor te zorgen dat Wajongers er door de inwerkingtreding van die wet er financieel niet op achteruit zouden gaan is een overgangsrecht gecreëerd. Voor Wajongers die op het moment van inwerkingtreding reeds een inkomen ontvingen heeft UWV een garantiebedrag vastgesteld. Hierdoor hebben Wajongers recht op een minimale uitkering voor zo lang als er inkomen wordt genoten.
4.2. Loonkostensubsidie in de WIA
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen zijn voornemens om het beschikbaar maken van loonkostensubsidie in de WIA verder uit te werken. Voor de WIA geldt namelijk dat momenteel geen instrument beschikbaar is om werkgevers te compenseren voor verminderde loonwaarde van een werknemer. Uitgangspunt is dat het beschikbaar maken van loonkostensubsidie geen invloed heeft op het recht op een WIA-uitkering. Het arbeidsongeschiktheidscriterium in de WIA verandert hierdoor niet.
5. Het voortzetten van het wetsvoorstel banenafspraak
Het voortzetten van het wetsvoorstel banenafspraak en het besluit tot opheffen van het onderscheid tussen markt en overheid afhankelijk maken van realisaties bij de overheid.
In de praktijk is de afgelopen jaren gebleken dat werkgevers de banenafspraak en de quotumregeling als ingewikkeld ervaren. De systematiek zal meer eenvoudiger worden gemaakt en de administratieve belemmeringen zullen worden weggenomen. In de nieuwe systematiek is bij activering naast een heffing ook sprake van een bonus. Het gaat om een heffing via een opslag op de Aof-premie en ook een bonus in de vorm van een verhoging van het bestaande loonkostenvoordeel banenafspraak.
6. Extra inzet om mensen die tot de doelgroep behoren in beeld te brengen
Het ministerie voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gaat extra inzetten op het in beeld brengen van mensen die al tot de banenafspraak behoren en nog niet werken. Het voorstel van gemeenten en werkgevers is om gezamenlijk de communicatie over de beschikbaarheid van instrumenten naar werkgevers uit te breiden en ook te verbeteren. Ook gaan gemeenten en werkgevers elkaars expertise beter benutten. Nieuwe aanpakken voor meer banen met talenten en kansen voor de doelgroep banenafspraak kunnen geïntroduceerd worden.
Uitbreiding doelgroep banenafspraak
Met die uitbereiding groep banenafspraak en de overige voorstellen wordt de regeling inclusiever. Daarnaast moet zeker aan de kant van de overheid een inhaalslag gemaakt worden. De resultaten van de banenafspraak in 2022 worden voor de zomer bekendgemaakt.
Recente artikelen
- Cao uitzendkrachten 1 juli 2023;
- Re-integratievisie verplicht per 1 juli;
- Europese richtlijn loontransparantie genderkloof;
- Loonkosten stijgen met €17 miljard.
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!