Sectorcode check: Voorkom te hoge premies en foutmeldingen
Geschatte leestijd: 4 minuten
Waarom is de juiste sectorcode belangrijk?
In de praktijk komt het vaak voor dat de aangegeven sectorcode niet overeenkomt met de code die de Belastingdienst heeft vastgesteld. Dit leidt vaak tot foutmeldingen. De Belastingdienst stuurt duizenden foutmeldingen per maand. Een foutieve sectorcode kan ervoor zorgen dat je onterecht te veel premie betaalt en dat de analyses van het UWV en CBS niet kloppen. Dit heeft gevolgen voor zowel de premieafdracht als voor beleidsbeslissingen die op basis van deze gegevens worden genomen. Het is dus belangrijk om de sectorcode correct te registreren om extra kosten en administratieve problemen te voorkomen.
Veelvoorkomende foutmeldingen en oplossingen
1. Sectorcode komt niet overeen met de beschikking
- Je hebt een andere sectorcode ingevuld dan de Belastingdienst heeft vastgesteld.
- Oplossing: Controleer de beschikking en corrigeer de aangifte. Bent je het niet eens? Maak dan bezwaar.
2. Nog geen beschikking ontvangen
- De beschikking voor startende werkgevers volgt binnen acht weken na aanmelding.
- Oplossing: Tijdelijk het premietarief van de verwachte sector hanteren en na ontvangst van de beschikking controleren op eventuele correctie.
3. Afmelding als inhoudingsplichtige, maar nog aangifte gedaan
- Bij afmelding als inhoudingsplichtige moet je nihilaangifte doen. Een nul aangifte kan leiden tot foutmeldingen.
- Oplossing: Dien altijd een nihilaangifte in als je geen werknemers meer in dienst hebt.
4. Te vroeg afgemeld als inhoudingsplichtige
Oplossing: Je hoeft geen correctie in te dienen als je per ongeluk een loonbetaling hebt aangegeven na afmelding.
De sectoraansluiting stopt bij de doorgegeven einddatum. Na deze datum mag je geen sectorcode meer invullen.
Hoe kom je aan een sectorcode?
Bij aanmelding als startende werkgever wordt aangegeven welke werkzaamheden worden uitgevoerd. De Belastingdienst bepaalt vervolgens de bijbehorende sector. Binnen 8 weken na aanmelding volgt een beschikking met de code en naam van de sector. Bezwaar maken is mogelijk bij fouten in de beschikking. Wanneer werkzaamheden onder meerdere sectoren vallen, vindt aansluiting plaats bij de sector die het merendeel van de werkzaamheden omvat. Het werk met het hoogste premieloon (of het werk waarvoor dit naar verwachting geldt) is daarbij doorslaggevend.
Aanvraag gesplitste aansluiting
De gesplitste aansluiting aanvragen is niet meer mogelijk. Een bestaande aansluiting blijft behouden zolang er geen wijzigingen zijn in de omstandigheden. Voor uitzendgevers blijft een verplicht gesplitste aansluiting van toepassing bij aanvullende activiteiten naast de uitzendwerkzaamheden. Groepsaansluiting behoort niet meer tot de mogelijkheden. Elke werkgever krijgt een individuele beoordeling.
Wijziging van je sectorcode
Zonder structurele veranderingen in de ondernemingsactiviteiten blijft aansluiting bij de vastgestelde sector behouden. Bij structurele wijzigingen, zoals bijvoorbeeld het stoppen met fabriceren en uitsluitend doorgaan als groothandel, is binnen 14 dagen een schriftelijk verzoek voor een nieuwe beoordeling bij de Belastingdienst vereist. Een wijziging in sectoraansluiting door de Belastingdienst krijgt effect vanaf het eerstvolgende aangiftetijdvlak na ontvangst van de beschikking.
Terugwerkende kracht?
Een wijziging van de sectorcode werkt niet met terugwerkende kracht. Dit betekent dat te veel betaalde premies niet worden terugbetaald, tenzij de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. Bij te weinig betaald premie door een verkeerde indeling, en als dit toerekenbaar is, kan de Belastingdienst de indeling tot 5 jaar terug corrigeren
Laat Vengroot jouw sectorcode controleren!
Wil je er zeker van zijn dat je het juiste premiebedrag betaalt? Vengroot biedt de Data-AnalyseLoonbelasting om te controleren of je geld kunt terugvorderen. Laat ons jouw sectorcode analyseren en bespaar op jouw premies!
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de besparingsmogelijkheden!
Gerelateerde artikelen
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!