Geschatte leestijd: 3 minuten
Werkgevers kunnen de sectorindeling laten wijziging als de bedrijfsactiviteiten dusdanig veranderd zijn, of als er sprake is van een andere hoofdactiviteit. De Belastingdienst bepaalt de sectorindeling op basis van de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten die bij de Kamer van Koophandel bekend zijn.
Waarom sectorindeling wijziging
Als de bedrijfsactiviteiten dusdanig veranderen dat er sprake is van een wisseling van de hoofd bedrijfsactiviteit, dan is het verstandig om tijdig de sectorindeling te wijzigen. Een onjuiste sectorindeling kan voor onvoorziene financiële gevolgen zorgen, zoals boetes en naheffingen, indien er te weinig premies werknemersverzekeringen betaald zijn. De belastinginspecteur mag minimaal een keer per vijf jaar langskomen voor een controle.
Klopt de sectorindeling van je bedrijf nog wel? Betaal niet te veel premie!
LEES VERDERHoe sectorindeling wijziging
Indien de bedrijfsactiviteiten veranderen is het mogelijk de SBI-codes (gratis) te wijzigen via de website van de Kamer van Koophandel. Dit kan door in te loggen op de website, te navigeren naar ‘vestigingsgegevens’ en vervolgens te kiezen voor de optie ’activiteiten wijzigingen’. Het is ook mogelijk om een SBI-code aan te vragen of te wijzigen via formulier 18. De KvK controleert vervolgens de codes en neemt een beslissing op de aanvraag of wijziging.
Sectorindeling met terugwerkende kracht wijziging
Een werkgever kan de sectorindeling wijzigen. Dit kan via de KvK. Echter gelden hiervoor wel strikte regels. De werkgever draagt namelijk de verantwoordelijkheid om de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten tijdig aan te passen in de KvK, indien de activiteiten zijn veranderd. Mocht een werkgever kunnen aantonen dat er sprake is van een andere hoofdactiviteit, dan kan de sectorindeling worden gewijzigd. Hierbij geldt dat de werkgever middels omzetgegevens en facturen moet kunnen aantonen dat er sprake is van een andere hoofdactiviteit.
Sectorwijziging met terugwerkende kracht
Voor de verzoeken voor sectorwijziging met terugwerkende kracht maakt de Belastingdienst een onderscheid tussen ingediende aanvragen:
- Verzoek ingediend tussen 29 juni 2018 en 20 juni 2019;
- Verzoek ingediend vanaf 20 juni 2019.
Verzoek ingediend tussen 29 juni 2018 en 20 juni 2019
Verzoek ingediend tussen 29 juni 2018 en 20 juni 2019 om de sectorindeling te herzien? Dan komt de Belastingdienst hier met terugwerkende kracht aan tegemoet als de werkgever daarvoor in aanmerking komt. Dit geldt alleen als:
- de Belastingdienst nog niet definitief heeft beslist op het verzoek;
- de werkgever in beroep is gegaan tegen de afwijzing van de Belastingdienst en de rechter nog niet definitief in de beroepsprocedure heeft geoordeeld.
Verzoek ingediend na 20 juni 2019
Verzoeken die na 20 juni 2019 zijn ingediend voor het herzien van de sectorindeling, kunnen niet met terugwerkende kracht worden gewijzigd. Sindsdien kan de sectorindeling alleen voor de toekomst worden gewijzigd. Dit betekent ook dat te veel betaalde premies niet teruggevorderd kunnen worden.
Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!
LEES VERDERHeb je een vraag over dit onderwerp?
Stel je vraag hieronder
Gerelateerde artikelen
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!