Bel ons: 070 891 00 00

Re-integratieverplichtingen tijdens corona

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat zijn de re-integratieverplichtingen tijdens corona? Ook tijdens corona zijn werkgevers verplicht om aan de re-integratieverplichtingen te voldoen, maar wanneer een werkgever een zogenaamde ‘deugdelijke grond’ kan aantonen, kan het UWV besluiten soepeler om te gaan met de regels. Lees hier de belangrijkste voorwaarden.

Wet verbetering poortwachter

Wanneer een werknemer ziek wordt, heeft de werkgever een inspanningsverplichting om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. De Wet verbetering poortwachter (Wvp) is opgesteld deze re-integratie te reguleren. Als de re-integratie niet intern kan worden bewerkstelligd (spoor 1), moet de werkgever opzoek naar externe re-integratiemogelijkheden (spoor 2). Dit worden ook wel de re-integratieverplichtingen genoemd.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Niet nakomen re-integratieverplichtingen tijdens corona

De re-integratieverplichtingen die uit de Wvp voortkomen kunnen niet altijd tijdig of volledig worden uitgevoerd tijdens corona. Het UWV komt daarom werkgevers tegemoet wanneer er deugdelijke gronden zijn voor het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen. Hiervoor heeft het UWV een lijst opgesteld van deugdelijke en geen deugdelijke gronden voor het niet nakomen van re-integratieverplichtingen. Deze gronden worden hieronder benoemd.

Deugdelijke gronden

Er zijn drie deugdelijke gronden die het UWV erkent voor het niet nakomen van re-integratieverplichtingen als gevolg van corona:

  • De werkgever moest de organisatie verplicht sluiten. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor de werknemers die binnen de organisatie (spoor 1) re-integreren.
  • Een re-integratietraject buiten de organisatie (spoor 2) kan niet worden uitgevoerd.
  • De werkgever kan geen passend werk bieden.

Geen deugdelijke gronden

In welke situaties beslist het UWV dat er geen deugdelijke grond voor het niet nakomen is van de re-integratieverplichtingen in coronatijd? Er zijn vier veelvoorkomende situaties:

  • De werkgever ziet geen mogelijkheid om een onderzoek naar herplaatsing uit te voeren in spoor 1. Volgens het UWV kan de werkgever deze onderzoeken ook ‘gewoon’ in coronatijd uitvoeren, eventueel in aangepaste vorm.
  • Spoor 2 kan niet worden vervolgd. Dikwijls is dit geen deugdelijke grond, omdat re-integratiebureaus hun dienstverlening vaak ook op afstand kunnen organiseren.
  • Werknemers kunnen in spoor 1 onvoldoende beschermd worden tegen een coronabesmetting. De overheid verwacht dat werkgevers de werkplek van werknemers inricht volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarom geldt dit ook niet als deugdelijke grond.
  • De werkgever kan in spoor 1 de werknemer geen loon uitbetalen. Omdat de overheid verschillende compensatieregelingen aanbiedt, wordt dit ook niet als deugdelijke grond gezien.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitstel re-integratieverslag

Het komt voor dat werkgevers hun re-integratieverslag niet tijdig kunnen inleveren. In geval van een dringende reden staat de wet uitstel toe. Dit kan ook gelden voor corona-gerelateerde redenen. Werkgevers kunnen in overleg met het UWV een nieuwe deadline afspreken.

Loonsanctie re-integratie

Het UWV kan werkgevers een loonsanctie opleggen indien niet is voldaan aan de inspanningsverplichting. Na 104 weken ziekte vindt een WIA-beoordeling plaats. Tijdens deze beoordeling wordt gekeken of de werkgever voldoende inspanning heeft verricht tijdens de re-integratie. Een loonsanctie betekent dat de werkgever een loondoorbetalingsverplichting van maximaal 52 weken krijgt opgelegd.

Vul uw gegevens in of bel voor onze Whk-check

Heeft u ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing