Bel ons: 070 891 00 00

WAB aangenomen in Eerste Kamer en Tweede Kamer

Geschatte leestijd: 4 minuten

De Eerste Kamer heeft vandaag de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen. Deze wet verkleint de kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk. Hierdoor krijgen mensen in een kwetsbare positie meer perspectief terwijl tegelijkertijd flexwerk mogelijk blijft. ‘Met het aannemen van de WAB in de Eerste en Tweede Kamer is een belangrijke stap gezet naar een sterke en goed functionerende arbeidsmarkt’, stelt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vaste contracten bieden werknemers met de huidige regels veel bescherming, terwijl flexcontracten dat nauwelijks bieden. Dit verschil in kosten en risico’s maakt dat werkgevers vaak terughoudend zijn om werknemers in vaste dienst te nemen. Groepen werkenden belanden zo onnodig vaak in flexbanen en hebben nauwelijks perspectief op zekerheid.

Effect van WAB

De WAB (Wet Arbeidsmarkt in balans) verkleint de verschillen tussen flex en vast werk. Het wordt voor werkgevers zo aantrekkelijker om werknemers sneller een contract met meer zekerheid te geven. Tegelijkertijd blijft flexwerk mogelijk waar dat nodig is. Werkgevers worden ook beloond doordat zij minder premies werknemersverzekeringen hoeven af te dragen voor werknemers met een vast contract. De WAB bestaat uit een samenhangend pakket maatregelen. Het grootste deel van deze maatregelen gaan vanaf 1 januari 2020 in.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Voordelen voor werkgevers

Minister Koolmees vordert daarnaast met de uitwerking van andere wetgeving die samenhang heeft met de Wet arbeidsmarkt in balans. Zo maakte de minister vlak voor kerst afspraken met werkgevers en werknemers rond de ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregelingen. Ook voor de ziekteregelingen geldt dat de stapeling van risico’s werkgevers vaak afschrikt hun werknemers meer zekerheid te bieden. De nieuwe afspraken helpen de kosten en risico’s te verkleinen zonder de bescherming voor werknemers aan te tasten. De eerste afspraken gaan eveneens per 1 januari 2020 in.

Daarnaast komt er voor de zomer een brief waarin verdere stappen gezet worden rond de uitwerking van de nieuwe wetgeving voor zzp. Deze wetgeving moet zorgen voor meer duidelijkheid over de positie van zelfstandigen en schijnzelfstandigheid tegengaan.

Tenslotte heeft minister Koolmees de commissie Borstlap aangesteld, deze commissie onderzoekt de gewenste inrichting van de arbeidsmarkt van de toekomst. Want alleen stappen zetten voor de urgente problemen van nu is niet voldoende, vindt minister Koolmees. ‘We moeten in actie komen én tegelijk kritisch nadenken over de toekomst van onze arbeidsmarkt.’ De commissie komt eind 2019 met haar aanbevelingen. WW-Awf premie.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Met de nieuwe regeling verschillen de premie WW-Awf per medewerker op basis van de duur van de arbeidsovereenkomst. U draagt als werkgever hogere premie WW-Awf af voor een medewerker met een tijdelijk contract ten opzichte van een medewerker met een vast contract. Dit betekent dat u goed moet opletten dat de juiste percentages worden gehanteerd om te voorkomen dat u te veel of juist te weinig premies afdraagt. Wij helpen bedrijven door middel van ons onderzoek teveel afgedragen premies over de afgelopen vijf jaar terug te vorderen. Benieuwd naar wat onze Data-Analyse Loonkosten voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Bron: Rijksoverheid. (2019, 28 mei). Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen in beide Kamers.

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing