Bel ons: 070 891 00 00

Vereenvoudiging verlofstelsel

Vereenvoudiging verlofstelsel. Het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft het voornemen om het verlofstelsel te vereenvoudigen. In de afgelopen jaren is het verlofstelsel verder uitgebreid met verschillende regelingen zoals het geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof. Hoewel deze nieuwe regelingen de mogelijkheden om werk en zorgtaken te combineren hebben gecreëerd, is het verlofstelsel ook complexer geworden.

Knelpunten volgens het UWV

Het UWV heeft in diverse rapporten aandacht gevraagd voor de complexiteit van het verlofstelsel. Voor zowel werknemers als werkgevers is het lastig om up-to-date te zijn van alle regels en voorwaarden. Het UWV signaleert onder meer dat de hoeveelheid regelingen en de verschillen tussen de regelingen veel initiatief en kennis vragen van zowel werkenden als werkgevers.

Administratieve vereenvoudiging verlofstelsel

Een uniforme opnameperiode en de uniformering van het aanvraagmoment wordt als mogelijke opties bekeken. Deze

Uniforme opnameperiode

De periode waarbinnen het verlof kan worden opgenomen verschilt per regeling. Zo kan het geboorteverlof binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen, het aanvullend geboorteverlof binnen zes maanden en het betaald ouderschapsverlof binnen een jaar. Het adoptie- en pleegzorgverlof kan worden opgenomen vanaf vier weken voor opname van het kind in het gezin tot 22 weken erna (in totaal binnen zes maanden).

Wijziging opnameperiode

De periode waarbinnen het verlof kan worden opgenomen verschilt per regeling. Het ministerie van SZW wil deze opnameperiode gelijktrekken. Dit komt de uitlegbaarheid en de begrijpelijkheid van de verlofregelingen ten goede. Daarbij ligt het voor de hand om te kiezen voor de op dit moment langste opnametermijn, om zo de keuzevrijheid van verlofgerechtigden niet te beperken. Gezien het wettelijke verbod te werken vanaf 28 dagen voor tot 42 dagen na de bevalling, in verband met de gezondheid en veiligheid van de moeder, wordt opnametermijn voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof niet aangepast.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonbelasting

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

Lees meer

Uniformering aanvraagmoment

Werknemers kunnen, door tussenkomst van de werkgever, bij UWV een verlofuitkering aanvragen. Het moment waarop de uitkering kan worden aangevraagd verschilt per regeling. In de praktijk blijkt echter dat werkgevers en verlofgerechtigden de verschillen in aanvraagmomenten onduidelijk vinden. Vooral met het achteraf aanvragen van het betaald ouderschapsverlof, wordt door werkgevers en verlofgerechtigden onduidelijkheid en onzekerheid ervaren.

Wijziging aanvraagmoment

Om deze onduidelijkheid weg te nemen wil het ministerie van SZW het aanvraagmoment voor de verschillende verlofuitkeringen gelijktrekken. Hiervoor wordt naar twee opties gekeken:

  1. de aanvraag van alle verlofuitkeringen alleen voorafgaand aan de opname van het verlof mogelijk te maken.
  2. de aanvraag van de uitkering zowel voorafgaand, tijdens, als na opname van het verlof mogelijk te maken, oftewel een flexibel aanvraagmoment te hanteren.

De voor- en nadelen van de bovenstaande opties zullen tegen elkaar worden afgewogen.

Lange termijn vereenvoudigingsmogelijkheden

Naast bovengenoemde concrete voorstellen voor vereenvoudiging zijn er een aantal mogelijke opties voor vereenvoudigingen in beeld die nader worden onderzocht.

Urencriterium ZEZ-uitkering (Zelfstandig en Zwanger)

Als een cliënt in het boekjaar voorafgaand aan de ZEZ-uitkering minstens 1.225 uur (het urencriterium) aan de onderneming heeft besteed, krijgt diegene de maximale ZEZ-uitkering, ter hoogte van het wettelijk minimumloon (WML). Samen met UWV wordt onderzocht hoe kan worden gekomen tot een vaststelling van de grondslag, die enerzijds recht doet aan het doel van de uitkering en anderzijds

Verandering van werkgever tijdens verlofperiode

Een ander voorbeeld van een nader te onderzoeken mogelijke vereenvoudiging betreft de situatie waarin een werknemer gedurende de opnameperiode van het verlof wisselt van werkgever. Zowel werkgevers, werknemers als UWV ervaren in deze situatie knelpunten. In de praktijk leidt de overgang naar een andere werkgever tot uitvoeringsproblemen en onduidelijkheid bij werknemers en werkgevers. Er bestaan problemen met de uitbetaling van de uitkering en ook dat er maar één aanvraag kan worden gedaan leidt tot problemen en onduidelijkheid. Voor de geïnventariseerde problemen zal samen met UWV worden onderzocht in hoeverre communicatie een oplossing kan bieden.

Niet-administratieve vereenvoudiging verlofstelsel

Naast de nog uit te werken mogelijkheden zijn er vereenvoudigingsmogelijkheden in kaart gebracht die op het eerste oog niet administratief van aard zijn.

Gelijktrekken doelstellingen kort- en langdurend zorgverlof

Het kort- en langdurend zorgverlof kan worden ingezet voor ‘de noodzakelijke verzorging in verband met ziekte van een naaste’. Het langdurend zorgverlof kan worden ingezet voor ‘de verzorging van een naaste die levensbedreigend ziek is’ en ‘de noodzakelijke verzorging van een naaste die ziek of hulpbehoevend is’. Het gelijktrekken van de doelstellingen komt de uitlegbaarheid en begrijpelijkheid ten goede. Wanneer daarbij voor de meest ruime doelstelling wordt gekozen, kan dit mensen meer flexibiliteit bieden in het combineren van werk en zorgtaken. Tegelijkertijd heeft deze wijziging mogelijk financiële gevolgen voor werkgevers.

Extra bevallingsverlof (couveuseregeling)

Deze regeling voorziet in extra bevallingsverlof wanneer het kind gedurende het verlof is opgenomen in het ziekenhuis. De berekening die hieraan ten grondslag ligt is complex en daarmee moeilijk uitlegbaar. Daarnaast moet worden bezien of de huidige regeling daadwerkelijk een oplossing biedt voor de situatie waarin deze ouders zich bevinden.

Vervolg vereenvoudiging verlofstelsel

De in deze brief genoemde vereenvoudigingsmogelijkheden zullen de komende periode, in samenwerking met UWV en sociale partners, nader worden uitgewerkt. Daarbij zal onder meer worden getoetst of de in kaart gebrachte wijzigingen geen budgettaire consequenties hebben. Als er wel budgettaire effecten blijken te zijn, is dekking nodig en vindt derhalve een heroverweging plaats. Daarnaast zullen de eventuele risico’s op misbruik en oneigenlijk gebruik worden meegewogen en zal rekening worden gehouden met het doenvermogen van de verlofgerechtigden. Door middel van een uitvoeringstoets op dit wetsvoorstel zal UWV de uitvoerbaarheid en impact van de voorstellen formeel toetsen.

Meer weten over vereenvoudiging verlofstelsel?

Recente artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing