Bel ons: 070 891 00 00

Recordhoogte ziekteverzuim Nederland

Geschatte leestijd: 6 minuten

In het vierde kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim 4,9%. Dit is een recordhoogte voor het ziekteverzuim in 18 jaar tijd. Het ziekteverzuim ligt in de herfst en winter altijd hoger dan in de lente en zomer. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers per jaar weergegeven. Binnen enkele sectoren is er sprake van structurele groei in het ziekteverzuim. Wat dit voor werkgevers betekent? De belangrijkste punten worden hieronder toegelicht.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers Nederland 2014 - 2020

Recordhoogte ziekteverzuim industrie

De ziekteverzuimcijfers in de industriesector laten een sterke stijging zien in 2020. In het eerste kwartaal van 2020 was een recordhoogte bereikt, namelijk 6,7%. In het laatste kwartaal van 2020 was het gedaald naar 6,1%. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers op jaarbasis ter illustratie.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers industrie 2014 - 2020

Ziekteverzuim landbouw, bosbouw en visserij

Het ziekteverzuim in de landbouw-, bosbouw- en visserijsector laat een stijgende lijn zien, maar blijft onder het landelijke gemiddelde. Ondanks de stijging is het ziekteverzuim het minst hard gestegen in deze sectoren. In het eerste en laatste kwartaal van 2020 was het respectievelijk 3,0% en 3,6%. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers voor op jaarbasis ter illustratie.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers landbouw bosbouw en visserij 2014 - 2020

Ziekteverzuim financiële instellingen

Het ziekteverzuim bij financiële instellingen is in de afgelopen jaren gedaald. In het eerste en laatste kwartaal van 2020 was het respectievelijk 2,9% en 2,8%. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers bij financiële instellingen op jaarbasis ter illustratie.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers financiële instellingen 2014 - 2020

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ziekteverzuim onderwijs

Het ziekteverzuim in het onderwijs had een piek in het eerste kwartaal van 2020 met 5,7%. In het derde kwartaal van 2020 daalde het naar 4,2%, maar in het vierde kwartaal steeg het naar 5,0%. Naar verwachting zal deze stijging voortzetten in 2021 vanwege de hoge druk die momenteel op het onderwijspersoneel staat.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers onderwijs 2014 - 2020

Recordhoogte ziekteverzuim gezondheids- en welzijnszorg

In 2020 heeft het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg een recordhoogte bereikt. In het eerste kwartaal was het ziekteverzuim namelijk 6,6% en in het vierde kwartaal 6,8%. Het ziekteverzuim in deze branche was in 2020 het hoogste in 18 jaar tijd bovendien wordt er een verder stijging verwacht. Deze forse stijging is mede ontstaan door een hoog ziekteverzuim in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, namelijk 8,2% in 2020. In de thuiszorg en maatschappelijk dienstverlening was het ziekteverzuim 6,9% in 2020. Hieronder staan de gemiddelde ziekteverzuimcijfers in de gezondheids- en welzijnszorg op jaarbasis ter illustratie.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers gezondheids- en welzijnszorg 2014 - 2020

Ziekteverzuim per werkgeversgrootte

De ziekteverzuimcijfers laten een duidelijk verschil zien per werkgeversgrootte. Het ziekteverzuim voor elke werkgeversgrootte is met 1,5% gestegen. Echter ligt het ziekteverzuim bij grote werkgevers (100 of meer werknemers) een stuk hoger ten opzichte van kleine werkgevers (1 tot 10 werknemers). Voor zowel kleine werkgevers, als middelgrote werkgevers en grote werkgevers was het ziekteverzuim in 2020 respectievelijk 3,2%, 5,3% en 6,7%.

Vengroot - Ziekteverzuim cijfers per werkgeversgrootte 2014 - 2020

Gevolgen stijgende ziekteverzuim cijfers voor werkgevers?

De stijgende ziekteverzuimcijfers kunnen op korte en / of lange termijn voor stijgende loonkosten zorgen. Werkgevers kunnen dit voorkomen door bijvoorbeeld het tijdig aanvragen van een herbeoordeling.

Stijging loonkosten

Werkgevers kunnen met dubbele loonkosten komen te zitten, omdat een vervanger moet worden aangenomen en het salaris van de zieke werknemer 104 weken moet worden doorbetaald. Ook kan er vanuit het UWV een loonsanctie worden opgelegd van maximaal één jaar. Dit gebeurt indien het UWV concludeert dat de werkgever onvoldoende inspanning heeft verricht in het re-integratieproces. Daarnaast kunnen werkgevers tot wel 10 jaar lang een verhoogde Whk premie afdragen in geval van langdurige zieke en/of arbeidsongeschikte oud-werknemers.

Verhoging Werkhervattingskas (Whk) premie

Werknemers die jaren geleden ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden kunnen dus effect hebben op de huidige loonkosten. Een werknemer die bijvoorbeeld in 2017 langdurig ziek is geworden zal na 104 weken een WGA-uitkering, ZW-uitkering of een IVA-uitkering ontvangen. De kosten van de uitkering (WGA en ZW) wordt door het UWV betaald en middels de Werkhervattingskas (Whk) premie verhaald op de (oud-)werkgever. De Whk premie wordt over het totale premieplichtig loonsom van de werkgever afgedragen. De uitkeringslasten die het UWV in 2019 heeft gemaakt voor deze werknemer, zal in rekening worden gebracht via de Whk premie van 2021 van de werkgever. Deze lasten worden op de Whk-beschikking weergegeven onder de WGA uitkeringslasten en ZW uitkeringslasten.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Vul uw gegevens in of bel voor onze Whk-check

Heeft u ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing