Bel ons: 070 891 00 00

Nieuwe regels arbeidsvoorwaarden voor werkgevers

Per 1 augustus 2022 gelden nieuwe regels arbeidsvoorwaarden voor werkgevers. Dit komt door de invoering van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Het doel van deze wet is dat werknemers heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden krijgen en dat werkgevers deze duidelijk communiceren met haar werknemers. De nieuwe regels gelden voor zowel de huidige werknemers als nieuwe werknemers.

Informatieplicht bij indiensttreding

Bij de indiensttreding moeten werkgevers voortaan meer informatie over de arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten geven aan werknemer. Werkgevers moeten vanaf 1 augustus 2022 een deel van de gegevens over het dienstverband uiterlijk binnen één week aan de werknemer verstrekken. De werknemer moet in ieder geval geïnformeerd worden over onderstaande punten:

  • Duur en voorwaarden van de proeftijd;
  • Vakantie- en verlofregeling;
  • Werkplek (locatie);
  • Mogelijk recht op opleiding;
  • Nevenactiviteiten;
  • Procedure bij beëindigen arbeidsovereenkomst;
  • Afzonderlijke onderdelen van het loon (bijvoorbeeld een bonus).

Procedure beëindiging arbeidsovereenkomst

Per 1 augustus 2022 moeten werkgevers aan haar werknemers de informatie verstrekken over de volledige ontslagprocedure. Dit kan zowel schriftelijk als elektronisch. Hierbij mag worden verwezen naar artikelen in de wet of cao. Het is echter niet meer voldoende om te verwijzen naar de website van overheidsinstanties.

Verplichte opleidingen betalen

Werkgevers moeten verplichte opleidingen betalen voor werknemers. Dit zijn opleidingen die de werknemer door de wet of de cao moet volgen. Ook moet de werknemer de opleiding onder werktijd kunnen volgen.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Nevenactiviteiten

Werkgevers mogen werknemers niet tegenhouden om buiten de werktijden voor een andere werkgever te werken. Uitzondering hiervoor is dat er een objectieve rechtvaardigingsgrond is. Werkgevers moet dus een gegronde reden hebben om een nevenactiviteit te verbieden. Voorbeelden hiervan zijn vertrouwelijkheid bedrijfsinformatie en belangenconflicten.

Voorspelbare werkpatroon

Werkgevers worden gestimuleerd om een voorspelbaar werkpatroon voor haar werknemers te maken. Dit heeft betrekking op oproepkrachten. Werkgevers zijn verplicht om vast te leggen op welke dagen/tijdvakken de werknemer opgeroepen kan worden. Indien de werknemer buiten deze afspraken wordt opgeroepen, dan mag de werknemer dat weigeren.

Verzoek voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Een werknemer mag een verzoek indienen voor een vorm van werk met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Hiervoor moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn en dit verzoek mag maximaal een keer per jaar worden aangevraagd. De werkgever is vervolgens verplicht om binnen één maand schriftelijk en gemotiveerd te reageren. Voor werkgevers met minder dan tien werknemers geldt een reactietijd van maximaal drie maanden.

Meer weten over de nieuwe regels arbeidsvoorwaarden voor werkgevers? Stel uw vraag hieronder.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing