Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 4 minuten

Loondispensatie is een regeling voor werkgevers zodat zij minder loonkosten betalen over het loon van werknemers met een Wajong-uitkering. Met deze regeling betalen werkgevers tijdelijk minder loon aan de werknemer. De loondispensatie komt werkgevers tegemoet voor het in dienst nemen of behouden van werknemers die minder werk aankunnen dan andere werknemers. De loondispensatie heeft een duur van zes maanden tot vijf jaar. Hiervoor kan een verlenging worden aangevraagd, echter moet de werknemer uiteindelijk hetzelfde gaan verdienen als de andere werknemers die vergelijkbaar werk verrichten. Deze werknemer komt niet in aanmerking voor het LIV zolang de loondispensatie wordt toegepast, omdat het loon onder het wettelijk minimumloon valt.

Loondispensatie aanvragen

Werkgevers kunnen loondispensatie aanvragen via het aanvraagformulier loondispensatie Wajong. Een voorwaarde die hiervoor geldt is dat de werknemer een Wajong-uitkering moet ontvangen. De aanvraag wordt beoordeeld door een arbeidsdeskundige van het UWV. Hierbij wordt gekeken of de werknemer door ziekte of handicap minder presteert. Dit wordt ook wel een loonwaardebepaling genoemd. Op basis van het oordeel van de arbeidsdeskundige wordt bepaald hoeveel loon de werkgever moet betalen. Het UWV betaalt dan een Wajong-uitkering aan de werknemer die het loon aanvult tot minimaal 75 procent van het wettelijk minimumloon.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Loonwaardebepaling

Een loonwaardebepaling is een onderzoek op de werkplek dat door een arbeidsdeskundige van het UVW wordt uitgevoegd. Dit onderzoek kan worden aangevraagd als verwacht wordt dat de loonwaarde lager dan het wettelijk minimumloon ligt. Het doel van de loonwaardebepaling is de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking ten opzichte van werknemers zonder beperking te meten en ook vast te stellen. Dit wordt in vier stappen gedaan:

Stap 1 loonwaardebepaling hooftaken

De arbeidsdeskundige brengt de hoofdtaken van de werknemer in kaart en het aantal uren dat de werknemer werkt. Hierbij wordt ook gekeken naar hoe de werknemer presteert qua tempo, kwaliteit en inzetbaarheid.

Stap 2 loonwaardebepaling normfunctie

De arbeidsdeskundige stelt de normfunctie vast en ook het aantal uren dat een fulltime werknemer in die normfunctie werkt. Hierbij wordt vastgesteld wat de normen zijn voor de functie qua tempo kwaliteit en inzetbaarheid.

Stap 3 loonwaardebepaling arbeidsprestatie

De arbeidsprestatie van de werknemer wordt vergeleken met de normfunctie.

Stap 4 loonwaardebepaling vooruitzicht

De arbeidsdeskundige bepaalt op basis van de hoofdtaken, normfunctie en arbeidsprestatie van de werknemer wat de knelpunten zijn en ook hoe deze kunnen worden weggenomen. Daarna wordt bekeken wat de arbeidsprestatie zou zijn als die knelpunten worden weggenomen. Vervolgens wordt bepaald hoeveel loon de werkgever aan de werknemer moet betalen.

Loonwaardebepaling aanvragen

Werkgevers kunnen een loonwaardebepaling via de website van het UWV aanvragen. Dit kan via het online formulier: Aanvragen indicatie of advies. Met behulp van formulier kunnen de onderstaande diensten worden aangevraagd voor werknemers die onder de Participatiewet vallen:

  • Indicatie banenafspraak;
  • Participatieadvies (alleen in combinatie met een Indicatie banenafspraak);
  • Advies indicatie beschut werk;
  • Advies medische urenbeperking;
  • Loonwaardebepaling;
  • Consult arbeidsdeskundige (AD);
  • Consult verzekeringsarts (VA);
  • Sociaal Medisch Advies.

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing