Bel ons: 070 891 00 00

Europese richtlijn loontransparantie genderkloof

Het Europese parlement heeft op 30 maart met een meerderheid ingestemd voor de Europese richtlijn loontransparantie genderkloof. Het doel van de richtlijn is dat grote werkgevers in Europa meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen vastgesteld die vervolgen in nationale wetgeving moet worden omgezet. Elke lidstaat  heeft een eigen aanpak en termijn voor de omzetting van de richtlijnen naar nationale wetgeving. Deze richtlijn gaat echter gepaard met verantwoordelijkheden en verplichtingen voor werkgevers in zowel de in publieke als particuliere sector. Bekijk hier de belangrijkste punten.

Bekijk hier het volledige document: Europese richtlijn loontransparantie

Wat is de genderkloof

De genderkloof verwijst naar de ongelijke behandeling en kansen tussen mannen en vrouwen op basis van het geslacht. Dit kan zich uiten in verschillende vormen van discriminatie en ongelijkheid, zoals ongelijke beloning, beperkte toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt en gender gerelateerd geweld en intimidatie. Men spreekt vaak over de ‘loonkloof’.

Europese richtlijn loontransparantie genderkloof

De Europese unie heeft besloten om de genderkloof te willen verkleinen. Hiervoor is de Europese richtlijn loontransparantie genderkloof aangenomen in het Europese parlement. In Europa bedraagt de genderkloof 13%.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

Lees meer

Beloningsstructuren

Volgens de Europese richtlijn loontransparantie moeten de beloningsstructuren dusdanig worden ingericht dat de waarde van arbeid op basis van objectieve en genderneutrale criteria kunnen worden beoordeeld. Deze criteria omvatten:

  • Vaardigheden;
  • Inspanningen;
  • Verantwoordelijkheid;
  • Arbeidsomstandigheden;
  • alle andere factoren die relevant zijn voor die specifieke baan of functie.

Let op: Hierbij geldt als voorwaarde dat relevante soft skills niet worden ondergewaardeerd

Beloningstransparantie vóór indiensttreding

De beloningstransparantie vóór indiensttreding is bedoeld voor sollicitanten. Werkgevers zullen eerder in het sollicitatie traject transparantie moeten bieden over de beloningen. Men dient de volgende zaken te communiceren met de sollicitanten:

  • Sollicitanten hebben het recht van de toekomstige werkgever informatie te ontvangen over:
    • De aanvangsbeloning of de bandbreedte ervan voor de betreffende functie;
    • De relevante bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst die door de werkgever met betrekking tot de functie worden toegepast.

Let op: De bovenstaande informatie dient duidelijk te worden verstrekt bijvoorbeeld in een gepubliceerde vacature. Hierdoor kan tijdens het sollicitatiegesprek geïnformeerde en transparante onderhandelingen worden gevoerd.

  • Werkgevers mogen sollicitanten geen vragen stellen over beloning in het kader van de huidige of eerdere arbeidsverhoudingen.
  • Werkgevers dienen ervoor te zorgen dat vacatures en functiebenamingen genderneutraal zijn.

Transparantie beleid voor beloningsvorming en beloningsontwikkeling

Werkgevers dienen transparantie te geven van het beleid voor beloningsvorming en beloningsontwikkeling. Werkgevers verschaffen aan werknemers gemakkelijke toegang tot de criteria die worden gebruikt voor het bepalen van de beloning, de beloningsniveaus en de beloningsontwikkeling van de werknemers.

Let op: Lidstaten kunnen werkgevers met minder dan 50 werknemers vrijstellen van de verplichting rondom de beloningsontwikkeling.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonbelasting

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

Lees meer

Recht op informatie

Het recht op informatie voor werknemers breidt verder uit. In de Europese richtlijn loontransparantie genderkloof staan de volgende punten:

  • Werknemers hebben het recht om schriftelijke informatie te vragen en te ontvangen over hun individuele beloningsniveau en de naar geslacht uitgesplitste gemiddelde beloningsniveaus voor categorieën van werknemers die dezelfde of gelijkwaardige arbeid verrichten.
  • Werknemers kunnen de informatie opvragen en ontvangen via werknemersvertegenwoordigers. Het opvragen en ontvangen van de informatie kan ook via een orgaan voor gelijke behandeling.
    • Indien de ontvangen informatie onjuist of onvolledig is hebben werknemers het recht om aanvullende en redelijke verduidelijkingen en details met betrekking tot de verstrekte gegevens op te vragen . Hierop dient de werkgevers een gemotiveerd antwoord op te geven.
  • Werkgevers informeren alle werknemers jaarlijks over het recht om bovenstaande informatie te ontvangen en over de stappen die de werknemer moet doorlopen om dat recht uit te oefenen.
  • Werkgevers dienen de informatie binnen uiterlijk binnen twee maanden na de datum waarop het verzoek is ingediend te verstrekken.
  • Werkgevers mogen werknemers niet beletten de beloning bekend te maken, ten behoeve van de handhaving van gelijke beloning.
  • Werkgevers kunnen eisen dat een werknemer de ontvangen informatie over de beloning,  uitsluitend mag gebruiken om het recht op gelijke beloning uit te oefenen.

Boetes loontransparantie genderkloof

De lidstaten kunnen de sociale partners belasten met de uitvoering van deze richtlijn, op voorwaarde dat de lidstaten alle nodige maatregelen treffen om de beoogde resultaten te allen tijde te waarborgen. De sociale partners kunnen financiële sancties opleggen aan werkgevers, die gelijkwaardig zijn aan geldboetes, mits deze doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn. Deze boetes kunnen gebaseerd zijn op de bruto-jaaromzet van de werkgever of op de totale loonsom van de werkgever.

Toezicht Europese richtlijn loontransparantie genderkloof

Om te zorgen voor goed toezicht op de uitvoering van het recht op gelijke beloning, moeten de lidstaten een specifiek toezichtsorgaan oprichten of aanwijzen. Dit orgaan, dat deel moet kunnen uitmaken van een bestaand orgaan met soortgelijke doelstellingen, moet specifieke taken krijgen met betrekking tot de uitvoering van de beloningstransparantiemaatregelen waarin deze richtlijn voorziet en moet bepaalde gegevens verzamelen om toezicht te houden op de ongelijkheden inzake beloning en op het effect van de beloningstransparantiemaatregelen.

Welke informatie moet worden gedeeld voor loontransparantie

  1. De genderloonkloof;
  2. De genderloonkloof in aanvullende of variabele componenten;
  3. De mediane genderloonkloof ;
  4. De mediane genderloonkloof  in aanvullende of variabele componenten;
  5. Het aandeel vrouwelijke en mannelijke werknemers die aanvullende of variabele componenten ontvangen;
  6. Het aandeel vrouwelijke en mannelijke werknemers in elke kwartielbeloningsschaal;
  7. De genderloonkloof tussen  werknemers, uitgesplitst naar categorieën van werknemers en naar gewone basislonen en -salarissen, en aanvullende of variabele componenten

Recente artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing