Bel ons: 070 891 00 00

Werknemers aantrekken in een krappe arbeidsmarkt

De meeste werkgevers zitten momenteel met de vraag ‘hoe kun je werknemers aantrekken in een krappe arbeidsmarkt’. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een rapport over personeelsbeleid geconcludeerd dat werkgevers niet alle kansen op een krappe arbeidsmarkt benutten. Een goed salaris is onvoldoende om werknemers te behouden en hiermee wordt niet voorkomen dat werknemers uitvallen. Hoe kunnen werkgevers werknemers aantrekken in een krappe arbeidsmarkt?

Derde editie ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’

In de derde editie van ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’ van het SCP zijn werkgevers ondervraagt tijdens een langlopend onderzoek. In dit onderzoek stond het personeelsbeleid van werkgevers in de periode tot en met 2020 centraal.

Wat is er nodig om werknemers te behouden en vinden?

Het SCP stelt dat werkgevers, naast het behouden van werknemers en het voorkomen van uitval, het ook belangrijk is om mensen aan te trekken die nog geen baan hebben. Hiervoor is meer nodig dan een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Enkele voorbeelden om werknemers te behouden en aan te trekken zijn:

  • verlagen van werkdruk;
  • aanbieden van scholing en trainingen;
  • thuiswerken mogelijk maken;
  • kansen bieden voor mensen met een arbeidsbeperking.

Mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen

Werkgevers moeten zich verantwoordelijk voelen om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Echter blijkt in de praktijk dat een op de zes werkgevers iemand met een arbeidsbeperking in dienst heeft. In de afgelopen jaren is deze verhouding onveranderd gebleven. Het SCP concludeert dat arbeidspotentieel? onbenut blijft doordat deze doelgroep minder snel in dienst wordt genomen door werkgevers. De meest voorkomende reden vanuit werkgevers is dat er geen geschikte functies beschikbaar zijn voor mensen met een beperking. Ook zijn werkgevers vaak niet op de hoogte van de tegemoetkoming die kan worden aangevraagd voor een werknemer met een arbeidsbeperking.

Knelpunten personeelsbeleid

Uit het onderzoek is gebleken dat werkgevers het personeelsgebrek en de werkdruk de belangrijkste knelpunten vinden in het personeelsbeleid.

Personeelsgebrek

De helft van de werkgevers geeft in 2020 aan problemen te hebben met het werven van nieuwe werknemers. Een kwart zegt grote problemen te hebben met het vullen van vacatures en een kwart zegt matige problemen hiermee te ondervinden.

Werkdruk

Met werkdruk kampen ongeveer vier op de tien organisaties. Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat de meeste werk gerelateerde klachten psychisch van aard zijn: overspannenheid of een burn-out. Om werkstress tegen te gaan, geeft meer dan 80 procent van de werkgevers aan dat zij het werkproces aanpassen. Bijna driekwart zet zich in voor het leren van omgaan met stress.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken

Steeds meer werknemers wegen de secundaire arbeidsvoorwaarden af in de keuze voor een (nieuwe) werkgever. Zaken zoals scholing, thuiswerken en pensioenopbouw wegen hierin mee. Steeds meer werkgevers bieden werknemers extra voordelen aan om in dienst te blijven en voor nieuwe werknemers om in dienst te komen.

Aanvullende pensioenregeling voor opvulling pensioengat

De meeste werkgevers zijn bij een pensioenfonds aangesloten, echter zal de AOW-uitkering en het pensioen dat via het pensioenfonds wordt opgebouwd niet meer 70% van het laatstverdiende loon zijn. Deze zorgen kunnen worden weggenomen door het aanbieden van aanvullende pensioenregelingen. Deze kosten kunnen door fiscaal interessante regelingen worden ingezet, zodat een werkgever geen extra kosten krijgt. Een werknemer zal er netto minimaal iets van merken, terwijl hierin tegen het pensioengat wordt opgevuld voor een beter toekomstperspectief. Een bijkomend voordeel voor werkgevers is dat door de toepassing van de regelingen de werkgeverslasten worden verlaagd. Meer weten? Lees dan ook: Pensioen-softwaretool.

Meer weten over de Pensioen-softwaretool? Vul uw gegevens hieronder in voor een vrijblijvend gesprek met onze specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing