Bel ons: 070 891 00 00

UWV uitkering en loonkostensubsidie gemeente

Geschatte leestijd: 2 minuten

Per 1 januari 2022 wordt de samenloop van een UWV uitkering en loonkostensubsidie gemeente eenvoudiger. Hiervoor treedt een wetswijziging in werking. De nieuwe regels gelden voor het aanvragen van een Ziektewet- of een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor werknemers, waarvoor de loonkostensubsidie via de gemeente van toepassing is.

Wijziging uitkering en loonkostensubsidie 2022

De wetswijziging heeft betrekking op werknemers waarvoor werkgevers loonkostensubsidies ontvangen via de gemeente. Daarnaast wordt een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) aangevraagd, of er wordt een Ziektewetuitkering bij het UWV aangevraagd, vanwege een van de onderstaande situaties:

  • werknemer is ziek door zwangerschap of bevalling.
  • werknemer is ziek door orgaandonatie.
  • werknemer is ziek en heeft een no-riskpolis.
  • werknemer is ziek en valt onder de Compensatieregeling voor oudere, voormalig werkloze werknemers.

LKV aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt op een intelligente wijze de juiste vragen aan nieuwe werknemers. Deze informatie wordt vervolgens effectief gebruikt voor fiscaal interessante voordelen en regelingen.

LEES MEER

Uitkering aanvragen en loonkostensubsidie

Indien de loonkostensubsidie (via de gemeente) van toepassing is op een werknemer en de werkgever vraagt een Ziektewetuitkering of een zwangerschaps- en bevallingsuitkering dan wordt dat op de volgende wijze opgepakt:

  1. De werknemer wordt alleen ziekgemeld bij het UWV (Werkgeversportaal).
  2. De loonkostensubsidie van de gemeente loopt door gedurende de uitkeringsperiode.
  3. Bij de berekening van de hoogte van de uitkering houdt het UWV rekening met de betaling van de loonkostensubsidie door de gemeente.

Waarom de wetswijziging?

Deze nieuwe wijziging zorgt ervoor dat de loonkostensubsidie via de gemeente en een uitkering via het UWV eenvoudiger gaat verlopen. Deze vereenvoudiging zorgt er ook voor dat werkgevers niet meer te veel loonkostensubsidie of uitkering ontvangen. Dit bespaard administratieve zaken en terugbetalingen. Ook hoeft een werknemer niet meer bij de gemeente én het UWV ziekgemeld te worden. De werknemers die onder de nieuwe regeling vallen hoeven alleen bij het UWV ziekgemeld te worden.

Berekening uitkering UWV

Voor de berekening van de uitkering vermenigvuldigd het UWV het uitkeringsbedrag met het loonwaardepercentage dat de gemeente aan het UWV doorgeeft. Deze berekening geeft de waarde van de daadwerkelijke uitkering die de werkgever ontvangt.

Loonwaardepercentage

De gemeente stelt het loonwaardepercentage vast. Dit is een percentage van het wettelijk minimum loon. De loonwaarde voor de berekening is minimaal 30%. Dit is wettelijk vastgelegd. Het loonwaardepercentage is de arbeidsprestatie van een werknemer uitgedrukt in een percentage van de arbeidsprestatie van een gewone, vergelijkbare werknemer in die functie.

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube!

To search, begin typing