Bel ons: 070 891 00 00

Subsidieregeling Praktijkleren

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is, namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, uitvoerder van de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze subsidieregeling loopt tot en met het studiejaar 2021-2022. Het Ministerie stopt de Subsidieregeling Praktijkleren dit jaar om de ontwikkelingen te evalueren. Bij een positieve evaluatie zal deze regeling worden verlengd voor het studiejaar 2022-2023. Per gerealiseerde praktijk- of werkplaats kunnen werkgevers maximaal €2.700 aan subsidie ontvangen.

Subsidieregeling Praktijkleren aanvragen

Werkgevers kunnen vanaf 2 juni tot en met 16 september 2022 een aanvraag indienen voor het studiejaar 2021-2022. De subsidie wordt aan het eind van een school- of studiejaar aangevraagd, na afloop van de begeleiding.

Doelgroep

  • Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt voor wie toegang tot de arbeidsmarkt een probleem is;
  • Studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel;
  • Wetenschappelijk personeel, dat onmisbaar is voor de Nederlandse kenniseconomie.

Onze specialisten zorgen ervoor dat u als werkgever voldoet aan alle voorwaarden, en vragen de subsidie vervolgens tijdig voor u aan. No cure? No pay!

Opleiding doelgroep Subsidieregeling Praktijkleren

  • Vmbo;
  • Voortgezet speciaal onderwijs (VSO);
  • Praktijkonderwijs (PRO);
  • Mbo-beroepsbegeleidende leerweg (mbo-bbl);
  • Bbo;
  • Wo (promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding).
Vengroot - Stappenplan Subsidieregeling praktijkleren

Deadlines

  1. Werkgever of intermediair dient aanvraag in: van 2 juni 09:00 uur tot en met 16 september 17:00 uur;
  2. RVO beoordeelt de aanvragen: van augustus tot en met december;
  3. RVO verstuurt het besluit: voor eind december;
  4. RVO betaalt subsidie uit: voor eind december;
  5. RVO voert controles uit: van januari tot en met oktober.

Extra subsidie specifieke sectoren

  • Mbo bbl-leerplek voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie;
  • Mbo bbl-leerplek voor conjunctuurgevoelige sectoren (sectoren die gevoelig zijn voor schommelingen in de economie);
  • Hbo-leerplek voor de tekortsectoren techniek (inclusief ICT) en gezondheidszorg.

Controle Subsidieregeling Praktijkleren

De RVO voert steekproefsgewijs controles uit. De werkgever dient tijdens de begeleiding van een leerling de gevraagde administratie zelf bij te houden, bewaren en op verzoek te kunnen verstrekken. De werkgever moet per leerling in het bezit zijn van de praktijkleerovereenkomst, de aanwezigheids- en begeleidingsadministratie. Hiervoor geldt een bewaarplicht van de relevante documenten gedurende vijf jaar na het studiejaar waarvoor subsidie is verstrekt. Als uit de controle blijkt dat niet aan de voorwaarden van de regeling is voldaan, vordert de RVO de uitbetaalde subsidie terug. Lees ook bewaartermijn personeelsadministratie.

Administratieve verplichtingen

Het aanvragen van de Subsidieregeling Praktijkleren legt een aantal administratieve verplichtingen op aan werkgevers. De volgende gegevens dienen in de administratie te worden geregistreerd:

  • Een (praktijkleer)overeenkomst die door alle noodzakelijke partijen is getekend en waaruit onder andere blijkt hoe de begeleiding heeft plaatsgevonden en welk deel van de leerdoelen/kwaliteiten/kwalificaties in de beroepsvorming bij de werkgever zijn behaald;
  • Een aanwezigheidsregistratie van de deelnemer bij de beroepspraktijkvorming op dag- of weekbasis. Dit kan bijvoorbeeld een uitdraai uit het digitaal tijdschrijfsysteem zijn, een presentielijst, of een geldige arbeidsovereenkomst samengaand met een afwezigheidsregistratie, zolang deze de aanwezigheid van de deelnemer in voldoende mate aantoont. De aanwezigheidsuren op school gelden niet als bewijs;
  • Registratie van begeleiding. Uit de administratie moet blijken dat begeleiding heeft plaatsgevonden en de wijze waarop het deel van de leerdoelen/kwaliteiten/kwalificaties met betrekking tot de beroepsvorming is behaald. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een (BPV-)werkboek van de deelnemer, gemaakte opdrachten in het kader van de opleiding of tussentijdse gespreks-, beoordelings- en evaluatieverslagen.

Vengroot is de intermediair voor werkgevers bij de aanvraag van de Subsidieregeling Praktijkleren. Onze specialisten zorgen ervoor dat u als werkgever voldoet aan alle voorwaarden, en vragen de subsidie vervolgens tijdig voor u aan. No cure? No pay!

Meer weten over de Subsidieregeling Praktijkleren?

Plan vrijblijvend een gesprek in met een van onze specialisten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Interessante artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing