Bel ons: 070 891 00 00

Rapportage ‘Ziekte en arbeidsongeschiktheid’ 2025

De rapportage ‘Ziekte en arbeidsongeschiktheid’ zal in het najaar van 2025 door de minister van SZW aan de Tweede Kamer worden toegestuurd. Minister Van Gennip van SZW licht de Tweede Kamer in over de opzet en vraagstelling van de periodieke rapportage betreffende het beleidsthema ‘Ziekte en Arbeidsongeschiktheid werknemers’ uit de Strategische Evaluatieagenda (SEA).

Loondoorbetaling en re-integratie

Het kabinet hecht er grote waarde aan werknemers te beschermen tegen de financiële consequenties van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Bovendien is het belangrijk dat zieke werknemers gestimuleerd worden om waar mogelijk te blijven werken of op termijn weer aan de slag te gaan. Daarom zijn werkgevers verplicht om gedurende maximaal twee jaar het loon van zieke werknemers door te betalen (loondoorbetaling bij ziekte). Daarnaast moeten werkgevers samen met de werknemer werken aan re-integratie, zoals vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter.

Ziektewet

Voor zieke werknemers die geen werkgever meer hebben, bijvoorbeeld doordat hun tijdelijke contract afloopt, biedt de Ziektewet (ZW) vergelijkbare bescherming. In deze situatie verstrekt het UWV een uitkering ter vervanging van het loon en neemt het de verantwoordelijkheid op zich voor de re-integratie van de zieke werknemer. Het UWV ondersteunt hierbij met diverse re-integratiediensten, waaronder begeleiding bij het zoeken naar passend werk en het aanbieden van trainingen om de kans op een succesvolle terugkeer naar de arbeidsmarkt te vergroten. Deze maatregelen zijn erop gericht om zieke werknemers zowel financieel als in hun re-integratieproces te ondersteunen, ongeacht hun werkgeversstatus.

Klopt de sectorindeling van je bedrijf nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

WIA

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) biedt werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn uitgebreide inkomensbescherming en ondersteuning bij hun terugkeer naar werk. Na twee jaar ziekte beoordeelt het UWV hun arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid kunnen zij recht hebben op een WIA-uitkering, die (gedeeltelijk) het loon vervangt.

De WIA regelt niet alleen de inkomensbescherming, maar ook de re-integratie. Het UWV begeleidt arbeidsongeschikte werknemers bij het vinden van passend werk, inclusief trainingen, sollicitatiebegeleiding en advies over werkplekaanpassingen.

Periodiek evalueren

Deze regelingen zijn bedoeld om bij te dragen aan het beschermen van inkomens tegen de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid en om werknemers aan te moedigen zo snel mogelijk terug te keren naar werk. Het is essentieel om regelmatig te evalueren of deze doelen ook daadwerkelijk worden behaald.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Periodieke rapportage

In het najaar van 2025 zal de minister de Tweede Kamer informeren met een periodieke rapportage over ‘Ziekte en Arbeidsongeschiktheid werknemers’. Deze rapportage richt zich op de evaluatie van de doelmatigheid en doeltreffendheid van diverse regelingen binnen het stelsel van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het rapport bestrijkt de periode 2017-2024, waarmee het aansluit op de meest recente beleidsdoorlichting uit 2017.

De aanstaande rapportage belicht de regelingen die gericht zijn op ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers, inclusief de inkomens- en re-integratieondersteuning vanuit de WIA en de Ziektewet (ZW). Daarnaast worden ook de verplichtingen tijdens de wachttijd en de gekozen financieringssystematiek behandeld.

WAZ en WAO

De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) zijn net zoals bij de vorige rapportage niet opgenomen. Sinds 2004 en 2006 is instroom in deze regelingen niet meer mogelijk, wat resulteert in een jaarlijkse afname van het aantal uitkeringen. Bovendien wordt er geen actief beleid meer gevoerd voor deze regelingen, waardoor hun opname weinig toegevoegde waarde zou bieden.

Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen

Het kabinet vindt dat zelfstandigen, net als werknemers, recht moeten hebben op een inkomensvoorziening bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Daarom werkt het kabinet aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Het conceptwetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen is op 11 juni 2024 ter internetconsultatie gepubliceerd. Deze ontwikkeling valt buiten de scope van de huidige periodieke rapportage, die specifiek gericht is op regelingen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers in de afgelopen periode.

Om de onpartijdigheid van de periodieke rapportage te waarborgen, wordt deze uitbesteed aan een externe partij. Het plan is om het aanbestedingstraject voor deze opdracht te starten in het derde kwartaal van 2024, zodat de rapportage eind 2025 aan de Tweede Kamer kan worden voorgelegd.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Recente artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing