Bel ons: 070 891 00 00

Nieuwe Werkwijzer Poortwachter 2022

Het UWV heeft op 1 augustus 2022 een nieuwe Werkwijzer Poortwachter gepubliceerd. Deze Werkwijzer Poortwachter is de opvolger van de Werkwijzer ‘RIV-toets in de praktijk’ voor arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen van UWV SMZ van 7 maart 2011. Naast actualisering van de vorige werkwijzer, wordt voorzien in meer handvatten bij de inzet van het tweede spoor en uitleg van bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen. Ook is de inhoud van de ‘Aandachtspuntenlijst Landelijke Loonsanctiecommissie’ in de werkwijzer verwerkt, waarmee deze als apart document is komen te vervallen.

Bekijk: Werkwijzer poortwachter 2022.

Invoering WIA

Op 29 december 2005 is de WAO opgevolgd door de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Bij de WIA staat ‘werken naar vermogen’ centraal. Het gaat niet langer om wat mensen niet meer kunnen, maar vooral om wat mensen ondanks hun functionele beperkingen nog wél kunnen. Uitgangspunt is dat iedereen die arbeidsongeschikt is geraakt, zijn of haar resterende arbeidsmogelijkheden zo volledig mogelijk benut. Bij de beoordeling van het recht op uitkering kijkt UWV daarom naar wat de aanvrager met zijn of haar beperkingen door ziekte of handicap nog wel kan én wat hij of zij daarmee kan verdienen.

Wet verbetering poortwachter

Voorafgaand aan de beoordeling van het recht op uitkering, voert het UWV de Poortwachterstoets uit. Het UWV beoordeelt eerst of er voldoende re-integratieresultaat is bereikt en, als dat niet zo is, of werkgever en werknemer samen gedurende de eerste twee jaar van ziekte voldoende inspanningen hebben geleverd om de terugkeer naar werk zoveel mogelijk te vergroten. Hiernaast wordt gekeken of de bestaande arbeidsmogelijkheden zo goed mogelijk zijn benut in het eigen bedrijf, of bij een ander bedrijf. Na een positief oordeel over de geleverde inspanningen wordt het recht op een uitkering beoordeeld. Bij een negatief oordeel wordt de beoordeling van het recht op uitkering opgeschort en de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever met maximaal 52 weken verlengd. Na reparatie van de vereiste re-integratie-inspanningen kan de werkgever een bekortingsverzoek indienen, zodat de verlengde loondoorbetaling geen 52 weken hoeft te duren. Lees ook: Wet verbetering poortwachter.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Nieuwe Werkwijzer Poortwachter augustus 2022

In de nieuwe Werkwijzer Poortwachter zijn in paragraaf 6.3 de bijzondere arbeidsverhoudingen uitgewerkt met een WSW-indicatie en beschut werk vanuit de Participatiewet. Ook zijn op basis van vragen, opmerkingen en suggesties teksten aangepast en instructies verduidelijkt. Deze tekstwijzigingen zijn gemarkeerd met een blauwe streep in de linker kantlijn.

Addendum COVID-19

De overheidsmaatregelen voor COVID-19 grijpen in (hebben invloed op?) op de re-integratieverplichtingen van werkgevers. Daarom werd in mei 2020 een addendum (aanvulling) op de Werkwijzer Poortwachter uitgegeven. Daar in staat hoe de re-integratie inspanningen van de werkgever worden beoordeeld tijdens de op dat moment geldende COVID-19-maatregelen. In juli 2022 is een update van dit addendum verschenen.

Quick Startdocument

In de Werkwijzer Poortwachter 2022 staat hoe de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV de ondernomen re-integratie-inspanningen beoordelen. Om de werkgever te ondersteunen in de stappen die hij hierbij moet zetten en om hem te wijzen op zijn verantwoordelijkheden, werd in juni 2020 het ‘Quick Startdocument’ gepubliceerd. Dit document is geen vervanger van de Werkwijzer Poortwachter, maar een aanvulling die specifiek gericht is op de werkgever.

Bekijk: Quick Startdocument bij de werkwijzer Poortwachter.

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Stel die hieronder.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing