Bel ons: 070 891 00 00

Minimumloon per 1 juli 2024

Stijging van het minimumloon per 1 juli 2024. Werkgevers krijgen per 1 juli 2024 wederom te maken met een stijging van de loonkosten, indien er met minimumloonverdieners wordt gewerkt. Naar verwachting zal het minimumloon met 1,21% stijgen en daarbovenop kan de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon komen. Wat betekent dit voor u als werkgever?

Invoering minimumuurloon

Per 1 januari 2024 is het minimumuurloon ingevoerd. Het minimumuurloon is gebaseerd op een 36-urige werkweek en bedraagt €13,27 voor werknemers die 21 of ouder zijn. Deze regeling is ingevoerd om de scheve verhoudingen tussen werknemers met een 36-urige, 38-urige en 40-urige werkweek recht te trekken. Voorheen moesten werknemers met een langere werkweek meer uren werken voor hetzelfde minimummaandloon. Lees verder

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonbelasting

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Wettelijk minimum per sector

De bedragen van het wettelijk minimumloon (WML) gelden voor een volledige werkweek. De duur van een werkweek hangt af van de sector waarin de werkgever is ingedeeld. Ook is het mogelijk dat er bepaalde cao-afspraken gelden per sector. De duur van een normale werkweek staat vastgesteld in desbetreffende cao-afspraken.

Minimumloon per 1 juli 2024

Het minimumloon wordt halfjaarlijks geïndexeerd en treedt steeds per 1 januari en 1 juli in werking. Naast de halfjaarlijkse indexatie kan het minimumloon extra worden verhoogt middels een ‘bijzondere stijging’. Dit betekent dat de overheid een extra maatregel neemt om de minimumlonen te laten stijgen. Het minimumloon per 1 juli 2024 zal naar verwachting €13,49 worden, echter is de halfjaarlijkse indexatie nog niet daarin verwerkt. Het is dus ook mogelijk dat het minimumloon hoger zal zijn.

Forse stijging minimumloon in de afgelopen jaren

In de afgelopen vijf jaar is het minimumloon met 28% gestegen, waarvan grootste stijging in de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden. Lees verder

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Lange termijn effecten op de loonkosten

De stijging van het minimumloon heeft lange termijn effecten op het de uitkeringslasten die aan werkgevers worden doorbelast via de werkhervattingskas (Whk). De UWV-uitkeringen worden geïndexeerd met het minimumloon. Dit betekent dat een werknemer die ziek of arbeidsongeschikt uitdienst gaat nog jarenlang voor een stijgende premieverhoging kan zorgen. Hierbij is het dus cruciaal om de premieverhogingen op de Whk beschikking te laten analyseren. De premieverhoging kan maximaal 12 jaar lang duren per (ex-)werknemer. Doorgaans neemt de uitkeringslast per werknemer in die periode af, echter kan deze dus stijgen doordat het minimumloon stijgt.

Meer weten over minimumloon per 1 juli 2024?

Heb je een vraag over dit onderwerp? Stel die hieronder.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing