Bel ons: 070 891 00 00

Loonkostenvoordeel (LKV) voor stagiairs

Het Loonkostenvoordeel (LKV) voor stagiairs kunnen werkgevers in bepaalde situaties benutten. Het LKV is een stimuleringsregeling voor werkgevers om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of houden. Dat geldt ook voor stagiairs. Lees hier de belangrijkste punten en voorwaarden voor Loonkostenvoordeel (LKV) voor stagiairs.

Loonkostenvoordeel

Het Loonkostenvoordeel (LKV) kan door werkgevers voor stagiairs worden benut. Een stagiair kan een doelgroepverklaring LKV krijgen indien het volgende geldt:

  • De stagiair valt onder 1 van de 4 doelgroepen voor het LKV;
  • De stagiair ontvangt een vergoeding waarop loonheffingen moet worden inhouden.

Toepassen LKV

Het LKV wordt in de salarissoftware per werknemer aangevinkt voor de toepassing van de regeling. Hiervoor dienen werkgevers een doelgroepverklaring van het UWV in bezit te hebben. In de doelgroepverklaring wordt aangegeven of en in welke doelgroep de stagiair valt. Ook wordt daarin aangegeven of het LKV mag worden toegepast en de startdatum. Werkgevers hebben drie maanden de tijd om een doelgroepverklaring aan te vragen. Daarna komt de LKV tegemoetkoming volledig te vervallen. Lees ook: Hoogte LKV.

Let op: Werkgevers lopen maximaal €18.000 euro per werknemer mis als het LKV niet wordt benut.

Voorwaarden LKV voor stagiairs

Om als werkgever in aanmerking te komen voor het Loonkostenvoordeel voor stagiairs moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden:

  • stagiair is verzekerd voor de Ziektewet;
  • stagiair staat ingeschreven in het doelgroepregister;
  • werkgever betaalt een stagevergoeding;
  • werkgever draagt loonheffingen over de stagevergoeding af aan de Belastingdienst.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Doelgroepverklaring stagiairs

Om het LKV toe te passen moet de werkgever een doelgroepverklaring hebben. De stagiair kan deze verklaring zelf aanvragen, maar de werkgever kan deze ook aanvragen. De werkgever heeft dan een ondertekende machtiging van de stagiair nodig om de doelgroepverklaring aan te kunnen vragen. De doelgroepverklaring aanvraag moet binnen drie maanden na het begin van de stageperiode bij het UWV liggen. Het aanvragen van deze verklaring kan bij het UWV. Let op: bepaalde doelgroepverklaring aanvragen lopen via de gemeente.

Verschil betaalde en onbetaalde stagiair

Het verschil tussen een betaalde en onbetaalde stagiair voor het LKV is het recht op het Loonkostenvoordeel. Een werkgever die een stagevergoeding betaald kan recht hebben op het LKV, terwijl een werkgever zonder stagevergoeding geen recht heeft op het LKV.

Loonkostenvoordeel betaalde stagiair

Indien een betaalde stagiair voldoet aan de voorwaarden voor het LKV, dient de doelgroepverklaring aanvraag binnen drie maanden na de start van de stage bij het UWV liggen. Wanneer deze stagiair in loondienst treedt ná de stageperiode, dan wordt dezelfde doelgroepverklaring gebruikt. Er mag dus niet een nieuwe doelgroepverklaring worden aangevraagd. Hierdoor blijft de maximale toepassingsperiode van het LKV in stand. Het LKV mag maximaal drie jaar worden toegepast bij dezelfde werkgever. De toepassingsperiode van het LKV is echter afhankelijk van de doelgroep. Lees meer.

Loonkostenvoordeel onbetaalde stagiair

Als de onbetaalde stagiair na de stageperiode in loondienst treedt bij het stagebedrijf en voldoet aan alle voorwaarden voor het LKV, kan het LKV alsnog worden toegepast. Vooraf moet de doelgroepverklaring bij het UWV of de gemeente worden aangevraagd. Het LKV mag na ontvangst van de doelgroepverklaring worden toegepast voor de nieuwe werknemer in de salarissoftware.

Uitbetaling LKV

De uitbetaling van het LKV vindt na afloop van een kalenderjaar plaats. Dit betekent dat het LKV in de salarissoftware per werknemer en stagiair wordt geregistreerd. Het UWV gebruikt deze gegevens uit de polis administratie om de hoogte van de tegemoetkomingen vast te stellen. Werkgevers ontvangen jaarlijks medio maart de voorlopige berekening Wtl (Wtl beschikking). Vervolgens kunnen wijzigingen worden doorgegeven. Medio september wordt het LKV van het voorgaande jaar uitbetaald aan de werkgevers.

Geautomatiseerd LKV benutten

Veel werkgevers gebruiken voor het benutten van het LKV een geautomatiseerde tool. Hierdoor wordt de juistheid en ook de volledigheid gewaarborgd voor de toepassing van het LKV op werknemersniveau. Hiermee wordt voorkomen dat het LKV onbenut blijft, maar ook dat de toepassing niet langer doorloopt dan wettelijk is toegestaan. Ook wordt de HR-afdeling ontzien van de administratie taken die noodzakelijk zijn voor het benutten van het  LKV.

PreVenTool

Steeds meer werkgevers gebruiken de PreVenTool om tijd en ook kosten te besparen en tegelijkertijd alle mogelijke tegemoetkomingen te benutten. De PreVenTool stelt op een intelligente wijze de juiste vragen aan nieuwe werknemers/stagiairs. Deze informatie wordt vervolgens effectief gebruikt voor fiscaal interessante voordelen en regelingen. Ook kan de PreVenTool het aanvragen van de doelgroepverklaring automatiseren.

Meer weten over de PreVenTool? Vul uw gegevens in.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen:

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!


To search, begin typing