Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het jeugd-LIV heet officieel ‘tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon’. Dit is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die jonge werknemers (18 jaar tot en met 20 jaar) in dienst hebben die het minimumjeugdloon verdienen. Het jeugd-LIV is onderdeel van de Wtl (Wet tegemoetkoming loondomein) en is sinds 1 januari 2017 van kracht. Doordat het minimumjeugdloon jaarlijks wordt verhoogd, wordt deze groep werknemers steeds duurder voor werkgevers. Het jeugd-LIV compenseert werkgevers voor een stijgende minimumjeugdloon. Werknemer van 21 jaar of ouder vallen onder de LIV, indien wordt voldaan aan de voorwaarden.

Let op: Het jeugd-LIV stopt per 1-1-2024.

Voorwaarden LIV

Werkgevers kunnen het jeugd-LIV ontvangen voor een werknemer die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Ontvangt loon uit tegenwoordige dienstverband;
  • Is verzekerd voor één of meer van de werknemersverzekeringen.
  • Heeft een gemiddeld uurloon dat hoort bij het wettelijke minimumjeugdloon voor zijn leeftijd.
  • Is op 31 december van het jaar: 18, 19, of 20 jaar.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Gemiddeld uurloon LIV

Het gemiddeld uurloon van een werknemer wordt als volgt berekend: het jaarloon / aantal verloonde uren. Dit uurloon moet vervolgens gelijk zijn met het minimumuurloon voor de desbetreffende leeftijdscategorie. Daarnaast moet de werknemer voor één of meerdere werknemersverzekeringen zijn verzekerd. Echter gelden er uitzondering voor de werknemersverzekeringen die niet onderdeel vormen van het jaarloon.

Uitzonderingen jaarloon LIV

  • WGA-uitkeringen die de werkgever als eigenrisicodrager aan de werknemer betaalt en de WAO-, WIA- en WW-uitkeringen die de werkgever aan de werknemer namens UWV betaalt. Deze uitkeringen vormen geen loon uit tegenwoordige arbeid.
  • ZW-uitkeringen die de werkgever als eigenrisicodrager na afloop van de dienstbetrekking betaalt aan een ex-werknemer.
  • Nabetalingen die de werkgever na afloop van de dienstbetrekking doet. De werknemer is dan niet meer verzekerd voor een van de werknemersverzekeringen.

Jeugd-LIV BBL-leerlingen

BBL-leerlingen kunnen in aanmerking komen voor het jeugd-LIV. Indien de werkgever de BBL-leerling het minimumjeugdloon betaalt voor de desbetreffende leeftijdscategorie. Als de werkgever minder dan het minimumjeugdloon betaalt dan is er geen recht op het jeugd-LIV.

Hoogte jeugd-LIV

De hoogte van de jeugd-LIV vergoedingen worden jaarlijks vastgesteld en gepresenteerd op Prinsjesdag. De nieuwe voorwaarden voor het volgend jaar worden dan bekend gemaakt. Dat is het nieuwe minimumuurloon per leeftijdscategorie, de vergoedingen per verloond uur en minimum aantal verloonde uren. Lees verder: hoogte jeugd-LIV vergoedingen in de afgelopen jaren.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Toepassing jeugd-LIV

De toepassing van het jeugd-LIV verloopt automatisch met de aangifte loonheffingen. Werkgevers hoeven het jeugd-LIV dus niet aan te vragen. Daarnaast is de doelgroepverklaring niet van toepassing op het jeugd-LIV. Het UWV berekent na afloop van een jaar voor welke werknemers een werkgever jeugd-LIV vergoedingen kan ontvangen. Hierbij wordt gekeken welke werknemers aan de voorwaarden voldoen waarvoor de werkgever jeugd-LIV vergoedingen zal ontvangen. Medio maart verstuurt het UWV de voorlopige berekening Wtl beschikking. Hier staan onder andere de jeugd-LIV vergoedingen die de werkgever gaat ontvangen over het jaar ervoor op basis van de loonaangifte. Vervolgens kunnen eventuele correcties tot 1 mei worden doorgegeven. De Belastingdienst bepaalt de definitieve LIV vergoedingen in de definitieve berekening Wtl beschiking en betaalt de vergoedingen uiterlijk in september uit. Lees ook: Wtl beschikking.

Duur jeugd-LIV

Jeugd-LIV kan alleen worden toegepast voor werknemers van 18 jaar tot en met 20 jaar en voldaan wordt aan de overige voorwaarden. Wanneer de werknemer buiten de leeftijdscategorie valt dan stopt het jeugd-LIV automatisch. Vervolgens kan het LIV van toepassing zijn voor deze werknemer. Dit wordt automatisch door het UWV vastgesteld. Het LIV stopt automatisch wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt.

LIV

De overheid heeft als onderdeel van de Wtl ook een regeling opgenomen voor werknemers van 21 jaar of ouder met een laag inkomen, dit is het LIV (lage-inkomensvoordeel). Deze regeling geldt voor werknemers met een uurloon tussen een bepaalde bandbreedte. Lees verder: LIV.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing