Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 9 minuten

Een no-riskpolis is een regeling die voor werkgevers geldt als zij een werknemer met een ziekte of arbeidshandicap in dienst nemen. Met deze regeling worden werkgevers gestimuleerd om deze doelgroep in dienst te nemen of te behouden. Op het moment dat de werknemer ziek wordt, betaalt het UWV de loonkosten van deze werknemer via een uitkering.

Voordelen van no-riskpolis

De no-riskpolis geeft de werkgever een aantal voordelen. De werkgever:

  • kan voor de werknemer bij ziekmelding een Ziektewetuitkering aanvragen voor de gederfde loonkosten;
  • hoeft geen hogere ZW-premie te betalen als onderdeel van de Whk;
  • hoeft geen hogere WGA-premie te betalen als onderdeel van de Whk, indien de werknemer een WGA-uitkering toegekend krijgt.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Voorwaarden voor de no-riskpolis

U hoeft de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u bij de aanvraag van de Ziektewetuitkering aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. Het UWV beoordeelt dan of hij op basis van de voorwaarden van de no-riskpolis een Ziektewetuitkering krijgt. Hieronder vindt u per situatie welke voorwaarden er gelden voor de no-riskpolis.

WAO- of WAZ-uitkering

Heeft de werknemer bij het aangaan van het dienstverband een WAO- of WAZ-uitkering, dan geldt de no-riskpolis wanneer deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband.

Indien een werknemer in aanmerking kwam voor een WIA-uitkering, maar ook wanneer een WIA-uitkering is afgewezen is het mogelijk dat de no-riskpolis van toepassing is. De no-riskpolis geldt als:

  • de werknemer bij het aangaan van het dienstverband een WIA-uitkering had en deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van het dienstverband;
  • de werknemer in dienst blijft bij zijn werkgever na toekenning van de WIA-uitkering. De no-riskpolis geldt als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van de WIA-uitkering;
  • de aanvraag voor een WIA-uitkering bij het einde van de wachttijd is afgewezen. In de afwijzingsbrief staat dat de no-riskpolis geldt in een nieuw dienstverband dat start binnen vijf jaar na de afwijzing van de WIA-aanvraag. De no-riskpolis geldt als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband.

WIA-uitkering

Indien een werknemer in aanmerking kwam voor een WIA-uitkering, maar ook wanneer een WIA-uitkering is afgewezen is het mogelijk dat de no-riskpolis van toepassing is. De no-riskpolis geldt als:

  • de werknemer bij het aangaan van het dienstverband een WIA-uitkering had en deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van het dienstverband;
  • de werknemer in dienst blijft bij zijn werkgever na toekenning van de WIA-uitkering. De no-riskpolis geldt als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van de WIA-uitkering;
  • de aanvraag voor een WIA-uitkering bij het einde van de wachttijd is afgewezen. In de afwijzingsbrief staat dat de no-riskpolis geldt in een nieuw dienstverband dat start binnen vijf jaar na de afwijzing van de WIA-aanvraag. De no-riskpolis geldt als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband.

WW-uitkering

De werkgever kan via deze regeling een Ziektewetuitkering voor de werknemer aanvragen als aan twee voorwaarden wordt voldaan. De werknemer:

  • is tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020 bij de werkgever gaan werken.
  • is geboren voor 1 januari 1962.

Indien aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan dan krijgt de werknemer na 13 weken een Ziektewetuitkering als ook aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan. De werknemer:

  • kwam vanuit een WW-uitkering in dienst.
  • ontving de WW-uitkering langer dan 52 weken (perioden waarin deze werknemer minder dan 4 weken heeft gewerkt, telt het UVW niet mee).

Wajong-uitkering

Indien een werknemer onder de doelgroep Wajong behoort, dan zou de no-riskpolis van toepassing kunnen zijn. De no-riskpolis geldt als de werknemer

  • ooit een Wajong-uitkering kreeg. Of als deze werknemer op grond van de Wajong hulp of ondersteuning bij het werk had;
  • een afwijzing heeft ontvangen voor de Wajong-aanvraag omdat het UVW niet kon vaststellen dat de werknemer langdurig niet kon werken.

WSW-dienstverband, WIW-baan of ID-baan

Als een werknemer een WSW-dienstverband (Werken in de sociale werkvoorziening), WIW-baan (Wet inschakeling werkzoekenden) of ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen) had of heeft dan kan de no-riskpolis van toepassing zijn.  De no-riskpolis geldt als:

  • de werknemer een artikel 7 WSW-dienstverband heeft. Dat is een gesubsidieerd dienstverband door middel van loonkostensubsidie. De werkgever moet dan het bedrag van de loonkostensubsidie aan het UWV doorgeven. Dit bedrag wordt vervolgens afgetrokken van het Ziektewetdagloon.
  • de werknemer direct voor indiensttreding werkte in een artikel 2 WSW-dienstverband. Dat is een dienstverband op een beschutte werkplek bij de gemeente of SW-bedrijf (Sociale Werkvoorziening), of via detachering door de gemeente of SW-bedrijf bij een reguliere werkgever gaat werken.
  • de werknemer direct voor indiensttreding werkte in een WIW-baan of een ID-baan.
  • de werknemer direct voor indiensttreding een nog geldige WSW-indicatie had.

Doelgroepregister

Werkgevers kunnen ook aanspraak maken op de no-riskpolis indien een werknemer in het Doelgroepregister is opgenomen. De no-riskpolis geldt als de werknemer na 1 januari 2015 bij de werkgever in dienst is gekomen en is opgenomen in het Doelgroepregister met de volgende reden:

  • De werknemer behoort tot de doelgroep banenafspraak. De werknemer kreeg van de gemeente een IOAW-, IOAZ-, Anw- of bijstandsuitkering (Participatiewet) en de werknemer  in dienst is getreden na begeleiding of bemiddeling door de gemeente. Daarnaast heeft het UVW ook vastgesteld dat de werknemer minder dan het minimumloon kan verdienen. Het is ook mogelijk dat dit via een loonwaardebepaling op de werkplek vastgesteld.
  • De werknemer heeft zichzelf bij het UWV gemeld voor een beoordeling arbeidsvermogen. De reden hiervan kan zijn dat de werknemer in het verleden voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs (pro) heeft gevolgd. Het UWV heeft eenmalig iedereen die tussen 10 september 2014 en 18 juli 2015 behoorde tot deze doelgroep schoolverlaters in het landelijk Doelgroepregister opgenomen.
  • De Wajong-aanvraag is afgewezen omdat het UWV niet kon vaststellen dat de werknemer langdurig niet kon werken.
  • De werknemer kan alleen met een voorziening (hulp, hulpmiddelen en regelingen) het wettelijk minimumloon verdienen.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beschut werk

Beschut werk is werk dat bedoeld is voor mensen met lichamelijke, verstandelijk of psychische beperking. Het aanbieden van deze beschutte werkplekken met aangepaste omstandigheden valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Voor deze werknemer kan de no-riskpolis van toepassing zijn. De no-riskpolis geldt als de werknemer op grond van de Participatiewet na 1 januari 2015 op een beschutte werkplek bij de gemeente werkt.

Scholingsbelemmeringen

De no-riskpolis geldt als:

  • de werknemer problemen heeft (gehad) door zijn ziekte of handicap bij het volgen van onderwijs en deze werknemer binnen vijf jaar na afloop van het onderwijs in dienst komt. Indien deze werknemer binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband ziekt wordt is de no-riskpolis van toepassing.

In deze situatie moet de werknemer wél een no-riskverklaring aanvragen bij UWV. Daar in staat dat de no-riskpolis van toepassing is. No-riskverklaring aanvraagformulier.  

Wet REA

Wet REA staat voor Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten. Deze wet is op 29 december 2005 komen te vervallen. De no-riskpolis geldt echter als de werknemer tijdens de Wet REA (peildatum 28 december 2005) een arbeidsbeperking door een ziekte of handicap had. Hiervoor gelden voorwaarden. De werknemer heeft in de vijf jaar vóór aanvang een dienstverband bij de huidige werkgever:

  • recht (gehad) op een WAO- of WAZ-uitkering (die is ingetrokken); of
  • een voorziening gehad op grond van de Wet REA; of
  • een dienstverband gehad in het kader van de WSW; of
  • een herindicatiebeslissing gekregen waardoor deze werknemer niet langer behoort tot de doelgroep van de WSW; of
  • een verklaring van de gemeente of het UWV dat hij moeite heeft met werken of het vinden van werk.

De no-riskpolis is van toepassing als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband.

Structureel functionele beperking

De structurele functionele beperking (SFB) is een voorziening voor werknemers met een ziekte of beperking die daardoor worden belemmerd met het verrichten van werk. Voor deze werknemers kan de no-riskpolis van toepassing zijn. De no-riskpolis geldt als de werknemer vóór 2015 in dienst is gekomen. De gemeente was toen verantwoordelijk voor re-integratie van deze doelgroep. De werknemer moet ook een verklaring van het UWV hebben, waar in staat dat deze werknemer een arbeidsbeperking door een ziekte of handicap heeft. Als deze werknemer ziek wordt binnen vijf jaar na de start van dit dienstverband is de no-riskpolis van toepassing.

Toepassen no-riskpolis

Voor het toepassen van de no-riskpolis moet bij de aanvraag van de Ziektewetuitkering  worden doorgegeven dat de no-riskpolis voor de werknemer geldt.

Ten eerste moet de werkgever op de hoogte zijn dat de werknemer een no-riskpolis heeft. Een werknemer moet twee maanden na de dienstbetrekking eerlijk antwoord geven op de vraag van de werkgever of de werknemer een no-riskpolis heeft.  Deze informatie dient in de administratie te worden bewaard.

Ten tweede moet deze informatie geraadpleegd worden op het moment dat een werknemer ziek wordt. Het UVW beoordeelt de aanvraag en na goedkeuring wordt de Ziektewetuitkering door het UWV betaald. De kosten worden later niet in rekening gebracht bij de werkgever. De lasten van de uitkering leiden dus niet tot een verhoogde Whk-premie middels de ZW-premie.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing