Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het stappenplan bij ziekte van een werknemer helpt werkgevers gestructureerd aan alle re-integratieverplichtingen te voldoen. De Wet verbetering poortwachter geeft werkgevers een grote verantwoordelijkheid rondom de re-integratie van een zieke werknemer. Indien de stappen niet of niet volledig worden doorlopen dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor de werkgever op zowel korte termijn als lange termijn.

Let op: Per 1 juli 2023 is de re-integratievisie ingevoerd. Hiervoor zijn de volgende documenten aangepast plan van aanpak en (eerstejaars)Evaluatie.

Stop met teveel betalen, voorkom Whk-premie verhoging!

LEES VERDER

Tijdlijn zieke werknemer

week 1: Triage (eerste verzuimweek). Verzuimmelding via Eherkenning werkgeversportaal en arbodienst/ bedrijfsarts;

week 2: Tijdige analyse;

week 4 en 5: eerste beoordeling bedrijfsarts;

week 6: Probleemanalyse en re-integratieverslag opstellen;

week 7: Bespreking plan van aanpak;

week 8: Plan van aanpak;

week 18: Dossiercheck;

week 42: Verzuimmelding bij het UWV;

week 48: Bespreking evaluatie;

week 50: Arbeidsdeskundig onderzoek;

week 52: Eerstejaarsevaluatie;

week 88: WIA aanvraag en bespreking re-integratieverslag;

week 91: Verstekken benodigde documenten voor WIA aanvraag door ArboNed;

week 93: WIA aanvraag bij UWV indienen;

week 104: Twee jaar verzuim. WIA beoordeling door het UWV.

Vanaf de tweede verzuimweek dient iedere zes weken een evaluatie en bijstelling van het plan van aanpak plaats te vinden.

Stappenplan zieke werknemer

Werkgevers zijn verplicht om de onderstaande punten te doorlopen volgens de Wet verbetering poortwachter.

Week 1: Ziekmelding bij de bedrijfsarts

Volgens de Wet verbetering Poortwachter dienen werkgevers vanaf de eerste ziektedag te starten met een re-integratiebegeleiding. Door contact te blijven houden met de zieke werknemer kan een verzuimdossier worden opgebouwd. Een actieve begeleiding van de werkgevers kan eventuele loonsancties later voorkomen.

Week 4: Beoordeling bedrijfsarts

Vanaf de vierde week van ziekte dient de bedrijfsarts de aard van de ziekte te beoordelen tijdens een spreekuur.

Week 5: Toewijzing casemanager

Bij langdurige ziekte is het verstandig om een casemanager aan te wijzen die de verantwoordelijkheid voor de re-integratie op zich neemt. Tevens dient de casemanager een re-integratieverslag bij te houden. Het is ook mogelijk om een casemanager via de Arbodienst toegewezen te krijgen.

Week 6: Probleemanalyse en re-integratieadvies

In het geval van langdurige ziekte moet een probleemanalyse en ook een re-integratieadvies worden opgesteld. De bedrijfsarts moet binnen 6 weken een re-integratiedossier aanleveren waarin de probleemanalyse en ook het advies zijn opgenomen. Tijdens deze analyse wordt beoordeeld in welke mate de werknemer arbeidsgeschikt is. Ook kijkt de werkgever of de werknemer in het 1ste of 2de spoor terecht komt. Indien hieruit blijkt dat de werknemer geen perspectief heeft op re-integratie kan een vervroegde WIA-uitkering worden aangevraagd.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Week 7 en 8: Plan van aanpak re-integratie

Vanaf week 7 moet er al een plan van aanpak worden opgesteld voor de re-integratie. Dit doet de werkgever samen met de werknemer. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden vanuit het 1ste spoor (binnen de organisatie) en indien van toepassing het 2de spoor (buiten de organisatie). Vanaf week 8 dient het plan ook uitgevoerd te worden.

Week 18: Dossiercheck

De casemanager doet aanbevelingen om de verzuimduur te verkorten, koers wijzigen om een loonsanctie en WGA instroom te voorkomen.

Week 42: Ziekmelding UWV

Werkgevers hebben uiterlijk tot de eerste werkdag van de 42ste week de tijd om de werknemer ziek te melden bij het UWV. Indien dit niet tijdig gebeurt kan dit leiden tot een loonsanctie. Het UWV verstuurt vervolgens een uitnodiging naar de werknemer voor een eerstejaarsevaluatie.

Week 52: Eerstejaarsevaluatie

Na het eerste ziektejaar bespreken de werknemer en ook de werkgever de voortgang van het re-integratieproces in een evaluatie. Voor deze evaluatie dient het (eerstejaars)evaluatieformulier ingevuld te worden. Zowel de werkgevers als werknemer moeten het evaluatieformulier ondertekenen. Indien de re-integratie minder snel verloopt dan verwacht, kan het plan van aanpak worden aangepast. Mocht er geen perspectief zijn voor de werknemer bij dezelfde werkgever zal er naar het 2de spoor worden overgestapt.

Week 87: Re-integratieverslag

De werkgever stelt een re-integratieverslag op. Hierin verwerkt de werkgever de perspectieven van de bedrijfsarts, werkgever en ook de werknemer op re-integratie. Vervolgens ontvangt de werknemer het WIA-aanvraagformulier van het UWV. Het re-integratieverslag is een vereist document om een uitkering aan te kunnen vragen.

Week 91: Verstrekking documenten WIA-aanvraag

Elk onderdeel van het re-integratieverslag dient te worden verstrekt aan de werknemer en ook het UWV ten behoeve van de WIA-aanvraag.

Week 93: Deadline aanvraag uitkering WIA-beoordeling

Het UWV beoordeelt de WIA-aanvraag. Hiervoor wordt het re-integratieverslag beoordeeld en wordt er gekeken of zowel de werkgever als de werknemer voldoende inspanning hebben verricht in het re-integratieproces. Tevens nodigt het UWV de werknemer uit voor een WIA-onderzoek. Indien het UWV oordeelt dat de werkgever onvoldoende inspanning heeft geleverd kan het UWV een loonsanctie opleggen. Indien het UWV oordeelt dat de werknemer onvoldoende inspanning heeft geleverd, kan het UWV de uitkering afwijzen.

Verlenging loondoorbetalingsperiode (loonsanctie)

Het UWV beoordeelt na twee jaar (104 weken) of werkgever en werknemer voldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht. Deze beoordeling voert het UWV met de RIV-toets (Toetsing van het re-integratieverslag) uit. Indien het UWV concludeert dat de werkgever onvoldoende inspanning heeft geleverd dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. De werkgever krijgt in dat geval een verlenging opgelegd voor de loondoorbetalingsperiode tot 52 weken.

Vul uw gegevens in of bel voor onze Whk-check

Heeft u ook uitkeringslasten op de Whk beschikking doorbelast gekregen? Wellicht dat de Whk-check besparingen kan realiseren. Bel ons op: 070 891 00 00 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing