Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 3 minuten

De premiekortingen waren stimuleringsregelingen voor werkgevers om werknemers met een afstand tot of een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of behouden. Werkgevers ontvingen een tegemoetkoming op de loonkosten van de betreffende werknemers. Dit werd ook wel de mobiliteitsbonus genoemd. De doelgroepen van de premiekortingen waren oudere werknemers (56+), werkloze jongere werknemers (18 tot 27 jaar) en arbeidsongeschikte werknemers.

Doelgroepen

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Optimaliseer de loonbelasting, betaal niet te veel.

LEES VERDER

Toepassen

Als een werknemer aan de voorwaarden voor de premiekortingen voldeed, dan mocht de werkgever de korting toepassen. Hiervoor had de werkgever in veel gevallen een doelgroepverklaring nodig. De hoogte en duur van de kortingen werd per premiekorting vastgesteld. De premiekortingen vervallen nadat de werknemer de AOW-leeftijd had bereikt. Voor werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt hoeft er namelijk geen werknemersverzekeringen te worden betaald.

Doelgroepverklaring

Om bepaalde premiekortingen in de administratie te mogen doorvoeren, was een doelgroepverklaring vereist. Een doelgroepverklaring is een verklaring van het UWV of de gemeente, waarin vermeld staat dat de werknemer recht had op een bepaalde uitkering. Voor oudere werknemers (56 jaar of ouder) die een uitkering ontvingen van de gemeente, ontvingen werkgevers de doelgroepverklaring van de gemeente. Met deze verklaring mochten werkgevers premiekorting toepassen voor specifieke werknemers. Lees ook: doelgroepverklaring.

Hoogte premiekortingen

De hoogte van de verschillende kortingen worden jaarlijks vastgesteld voor het daaropvolgende jaar. Deze worden op Prinsjesdag vrijgegeven door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afschaffing premiekortingen

De premiekortingen zijn per 1 januari 2018 afgeschaft. Met de invoering van de Wet tegemoetkoming loondomein zijn hiervoor het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) in de plaats gekomen. Lees verder: Wet tegemoetkoming loondomein.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing