Bel ons: 070 891 00 00

Minister Koolmees van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft op 6 juli 2020 een brief naar de tweede kamer verstuurd, waarin de afschaffing van het jeugd-LIV (lage-inkomensvoordeel) in 2024 en de wijziging van LKV banenafspraak zijn aangekaart. De wijziging van LKV banenafspraak heeft als doel de Wtl (Wet tegemoetkoming loondomein) structureel effectiever te maken. De gesprekken zijn op dit moment nog aan de gang. Ook moet er nog een definitief besluit komen.

Wat is LKV banenafspraak

LKV banenafspraak is een tegemoetkoming voor werkgevers voor het in dienst nemen of in dienst houden van werknemers met een kwetsbare positie in de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen. Wilt u precies weten welke doelgroep onder de banenafspraak valt? Lees dan verder.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Doelgroep banenafspraak

De onderstaande mensen vallen onder de doelgroep banenafspraak:

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV.
  • Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening).
  • Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen is dat iemand bijvoorbeeld 4 uur per dag kan werken.
  • Mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. Dit zijn banen die via oude regelingen tot stand zijn gekomen. De Wiw en ID-baan waren bedoeld voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Mensen die een medische beperking kregen vóór hun 18e verjaardag of tijdens een studie. En die dankzij de banenafspraak het Wettelijke Minimumloon kunnen verdienen.

Waarom LKV banenafspraak wijziging

Vanuit de praktijk is gebleken dat de doelgroep van LKV banenafspraak lastig een baan kunnen vinden en behouden. Dat is ook de reden om deze regeling verder uit te breiden om werkgevers  meer te stimuleren en deze doelgroep betere kansen te bieden. De wijziging van LKV banenafspraak omvat daarom ook forse en structurele wijzigingen.

Wat verandert in de LKV banenafspraak

  • LKV banenafspraak wordt structureel beschikbaar gesteld voor werkgevers.

Dit betekent dat LKV banenafspraak voor alle werknemers mag worden toegepast die onder de doelgroep banenafspraak vallen. Voorheen kon LKV banenafspraak voor maximaal drie jaar worden toegepast. Met deze wijziging kunnen werkgevers LKV banenafspraak dus blijven toepassen zolang de werknemer in dienst is.

  • Werkgevers kunnen LKV banenafspraak toepassen voor alle werknemers die in dienst zijn en binnen de doelgroep banenafspraak vallen.

Dit betekent dat LKV banenafspraak niet alleen voor nieuwe werknemers mogen worden toegepast, maar ook voor werknemers die al in dienst zijn.

  • Geen doelgroepverklaring nodig voor LKV banenafspraak

Met de nieuwe regeling wordt de werkgever meer ontzien in de administratieve zaken voor het ontvangen van tegemoetkomingen. Hoewel voor het LKV een doelgroepverklaring vereist is, wordt deze eis voor LKV banenafspraak losgelaten. Werkgevers kunnen op basis van het doelgroepregister bepalen of een werknemer in aanmerking komt voor een LKV banenafspraak.

Met deze wijzigingen komen meer werkgevers in aanmerking voor LKV banenafspraak. Hiermee wil de overheid werkgevers niet alleen stimuleren om mensen uit de doelgroep banenafspraak in dienst te nemen maar ook in dienst te houden.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie PreVenTool

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing