Geschatte leestijd: 4 minuten
De hoogte van de WGA-uitkering hangt af van welke WGA-uitkering wordt toegewezen. De hoogte van de WGA-uitkering is ook afhankelijk van de mate van arbeidsgeschiktheid. Hiervoor zijn drie soorten WGA-uitkering:
- loongerelateerde uitkering WGA;
- loonaanvullingsuitkering WGA;
- vervolguitkering WGA.
Het UVW verstuurt een brief naar de werknemer met de beslissing over de WGA-uitkering, waarin staat welke WGA-uitkering wordt toegewezen. Hoe hoog de WGA-uitkering wordt is afhankelijk van of de werknemer werkt of niet. Indien de werknemer werkt wordt de WGA-uitkering lager, maar het totale inkomen ligt altijd hoger. Hoe meer verdiend wordt vanuit loon uit arbeid, hoe hoger het totale inkomen wordt. Dit dient als stimuleringsmaatregel om mensen sneller volledig op de arbeidsmarkt te laten re-integreren.
Ontdek hoe de Whk-beschikking jouw bedrijf beïnvloedt!
Lees meerLoongerelateerde WGA-uitkering
In de eerste periode van ziekte krijgt een werknemer een loongerelateerde WGA-uitkering. Dit is een tijdelijke uitkering die gebaseerd is op het loon (voor ziekmelding, het arbeidsverleden en het loon dat de werknemer nu verdient). Na deze periode stopt de loongerelateerde uitkering. Dan krijgt de werknemer een WGA-loonaanvullingsuitkering of een WGA-vervolguitkering. Het UWV stelt de volgende eisen voor de toekenning van een loongerelateerde WGA-uitkering:
- De werknemer kan minder dan 65% van het laatst verdiende loon verdienen.
- Er is geen sprake van volledige arbeidsongeschiktheid of een kleine kans op herstel.
- De werknemer heeft in de 36 weken voor de ziektedag minimaal 26 weken gewerkt. Dit heet wekeneis.
Hoogte loongerelateerde WGA-uitkering
De berekening van de loongerelateerde WGA-uitkering baseert het UWV op het WIA-maandloon. Indien de werknemer niet werkt is de hoogte van deze uitkering in de eerste twee maanden 75% van het WIA-maandloon. Vanaf de derde maand wordt de uitkering 70% van het WIA-maandloon.
Loonaanvullingsuitkering WGA
Na afloop van de loongerelateerde WGA-uitkering kan een loonaanvullingsuitkering worden toegewezen. Een loonaanvullingsuitkering is meestal lager dan een loongerelateerde WGA-uitkering. De eisen hiervoor zijn:
- De looptijd van de loongerelateerde WGA-uitkering is verstreken.
- De werknemer verdient minstens 50% van het loon (inkomenseis) dat volgens de arbeidsdeskundige verdiend zou kunnen worden. Dit wordt de restverdiencapaciteit genoemd. De inkomenseis is niet van toepassing voor werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn, maar de kans op herstel groot is.
Hoogte loonaanvullingsuitkering WGA
Voor werknemers die tussen de 50 en 100% verdienen van wat volgens de arbeidsdeskundige zou kunnen worden verdiend geldt: de WGA-uitkering is 70% van uw WIA-maandloon min het bedrag wat u nog kunt verdienen volgens de arbeidsdeskundige
Voor werknemers die 100% verdienen van wat volgens de arbeidsdeskundige zou kunnen worden verdiend geldt: de WGA-uitkering is 70% van uw WIA-maandloon min het bedrag dat nu wordt verdiend.
Vervolguitkering WGA
Een werknemer die ná de loongerelateerde WGA-uitkering minder verdiend dan de Loonaanvullingsuitkering WGA, loon voor ziekmelding, kan een vervolguitkering WGA ontvangen. Deze uitkering is meestal lager dan de loonaanvullingsuitkering WGA-uitkering. De hoogte van de vervolguitkering bepaalt het UWV op basis van een percentage van het minimumloon. Hierbij kijkt het UWV naar het arbeidsongeschiktheidspercentage.
Hoogte vervolguitkering WGA
Hieronder staat de actuele staffel:
Arbeidsongeschiktheidspercentage | Hoogte vervolguitkering WGA |
35% – 45% | 28% van het minimumloon |
45% – 55% | 35% van het minimumloon |
55% – 65% | 42% van het minimumloon |
65% – 80% | 50,75% van het minimumloon |
Gerelateerde artikelen
Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, X (Twitter) en YouTube!