Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 5 minuten

eHerkenning is een inlogmethode voor werkgevers, waarmee veilig kan worden ingelogd op online overheidsdiensten zoals het UWV. Hiermee hebben werkgevers toegang tot het werkgeversportaal. Op het werkgeversportaal worden gezondheids-, persoons- en inkomensgegevens van werknemers verwerkt. Deze gegevens worden daarom volgens de eisen van Autoriteit Persoonsgegevens goed beveiligd. Dit is een manier waarop de online identiteit van de gebruiker met zekerheid kan worden  vastgesteld.

Betrouwbaarheidsniveaus eHerkenning

De eHerkenning kent vijf betrouwbaarheidsniveaus, waarmee de veiligheid van de inlogmethode wordt bepaald. Hierbij geldt hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zekerheid de overheidsinstantie heeft over de online identiteit van de gebruiker. De volgende vijf betrouwbaarheidsniveaus worden gehanteerd:

 • eHerkenning 1 (EH1) (laag);
 • eHerkenning 2 (EH2) (basis);
 • eHerkenning 2+ (EH2+) (basis+);
 • eHerkenning 3 (EH3) (substantieel);
 • eHerkenning 4 (EH4) (hoog).

Let op: eHerkenning 1 (EH1) komt per 1 juli 2021 te vervallen.

Te veel betaalde premies terugvorderen? Data-Analyse Loonkosten

Om te zien of u als werkgever optimaal gebruik heeft gemaakt van alle mogelijkheden heeft Vengroot de Data-Analyse Loonkosten ontwikkeld. Hieruit komt naar voren of alle premies, voordelen en kortingen juist en volledig zijn toegepast en verwerkt.

LEES VERDER

eHerkenning 1

Het betrouwbaarheidsniveau van EH1 is laag. Na aanvraag bij een erkende EH1 leverancier kan er worden ingelogd met een gebruikersnaam en wachtwoord. De relatie tussen de aanvragen en de organisatie wordt gecontroleerd op basis van de KvK-registratie. De volgende diensten kunnen met EH1 worden afgenomen:

 • Alle diensten waar EH1 wordt gevraagd;
 • Inloggen (gemeentelijk) Digitaal Loket / Ondernemersloket;
 • Melden gebreken in de openbare ruimte;
 • Aanvraag afvalcontainer;
 • Aanmelden bij het ondernemersplatform (Antwoord voor bedrijven);
 • Opvragen producten uit Handelsregister van KvK;

eHerkenning 2

Het betrouwbaarheidsniveau van EH2 is basis. Na aanvraag bij een erkende EH2 leverancier kan er worden ingelogd met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord. De relatie tussen de aanvragen en de organisatie wordt gecontroleerd op basis van de KvK-registratie. De volgende diensten kunnen met EH2 worden afgenomen:

 • Alle diensten waar eHerkenning 1 en 2 wordt gevraagd;
 • Indienen en raadplegen omgevingsgerelateerde zaken bij alle gemeenten en provincies in NL (Omgevingsloket Online);
 • Inloggen bij TenderNed;
 • Enkele gemeentelijke diensten (Bussum, Vianen).

eHerkenning 2+

Het betrouwbaarheidsniveau van EH2+ is basis plus. Na aanvraag bij een erkende EH2+ leverancier kan er worden ingelogd met een gebruikersnaam, sterk wachtwoord. Daarnaast moet een een sms-code of een pincode (via token) worden ingevoerd. De activeringscode en het wachtwoord worden naar twee aparte kanalen verstuurd. De relatie tussen de aanvragen en de organisatie wordt gecontroleerd op basis van de KvK-registratie. De volgende diensten kunnen met EH2+ worden afgenomen:

 • Alle diensten waar eHerkenning niveau 1, 2 of 2+ wordt gevraagd;
 • Toegang tot mijn.rvo.nl (voormalig DR-Loket);
 • Toegang tot de Berichtenbox van Antwoord voor bedrijven;
 • Elektronische formulieren van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;
 • Toegang tot het Zorgregister en DigiMV (CIBG);
 • Diverse provinciale diensten (Provincie Zuid-Holland en Noord-Brabant).

eHerkenning 3

Het betrouwbaarheidsniveau van EH3 is substantieel. Na aanvraag bij een erkende EH3 leverancier kan er worden ingelogd met een gebruikersnaam, sterk wachtwoord. Daarnaast moet een sms-code, een pincode (via token) of een QR code (via app) worden ingevoerd. De activeringscode en het wachtwoord worden naar twee aparte kanalen verstuurd. De relatie tussen de aanvragen en de organisatie wordt gecontroleerd op basis van de KvK-registratie. Persoonsgegevens worden gecontroleerd op locatie door het originele identiteitsbewijs te tonen of via elektronische identificatie. De volgende diensten kunnen met EH3 worden afgenomen:

 • Alle diensten waar eHerkenning niveau 1, 2, 2+ of 3 wordt gevraagd;
 • UWV werkgeversportaal (alles rondom werknemersverzekeringen);
 • Mijn Belastingdienst Zakelijk;
 • Formulier aanvraag- en indienen ontbrandingstoestemming (GBO.Provincies);
 • Balie-applicatie voor DigiD uitgifte door grensgemeenten/consulaten (Logius);

eHerkenning 4

Het betrouwbaarheidsniveau van EH4 is hoog. Na aanvraag bij een erkende EH4 leverancier kan er worden ingelogd met een gebruikersnaam, sterk wachtwoord. Daarnaast moet een sms-code, een pincode (via token) of een QR code (via app) worden ingevoerd. De activeringscode en het wachtwoord worden naar twee aparte kanalen verstuurd. De relatie tussen de aanvragen en de organisatie wordt gecontroleerd op basis van de KvK-registratie.

Persoonsgegevens worden gecontroleerd op locatie door het originele identiteitsbewijs te tonen of via elektronische identificatie. Zowel de wettelijk vertegenwoordiger als de aangestelde machtigingenbeheerder en gebruiker moeten geïdentificeerd zijn. Indien zij beschikken over een gekwalificeerd certificaat kan de aanvraag hiermee ondertekend worden en hoeft er geen aanvullende identificatie te worden uitgevoerd. Alle diensten waar eHerkenning niveau 1, 2, 2+, 3 of 4 wordt gevraagd kunnen met EH4 worden afgenomen.

Whitepaper: Loonkostenbesparing loont

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Toekenning eHerkenning

Voor de toekenning van een eHerkenning gelden verschillende eisen per betrouwbaarheidsniveau. Hierbij geldt hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe hoger de controle stappen zijn voor degene die het aanvraagt. Met deze controle stappen wordt de identiteit en handelsbevoegdheid van de aanvragen vastgesteld. Zo wordt er bij de aanvraag van EH3 en EH4 het originele identiteitsbewijs gecontroleerd.

eHerkenning persoonsgebonden

De inloggegevens van de eHerkenning is persoonsgebonden en mag daarom niet worden overgedragen of gedeeld. Indien iemand anders binnen de organisatie toegang nodig heeft tot de eHerkenning dan moet daarvoor een persoonsgebonden eHerkenning machtiging worden verstrekt.

Machtiging

De machtiging eHerkenning is bedoeld om iemand anders binnen de organisatie toegang te geven. Als iemand wordt gemachtigd voor de eHerkenning, dan is deze machtiging persoonsgebonden. Een machtiging kan alleen door een tekenbevoegde binnen de organisatie worden gegeven. Deze persoon dient ook als tekenbevoegd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te zijn opgenomen. De regels rondom de machtiging eHerkenning zijn strikter naarmate het betrouwbaarheidsniveau. Bij EH1 worden machtigingen automatisch toegekend, maar vanaf EH2 moet een machtiging worden aangevraagd.

Toezicht

De machtiging eHerkenning is bedoeld om iemand anders binnen de organisatie toegang te geven. Als iemand wordt gemachtigd voor de eHerkenning, dan is deze machtiging persoonsgebonden. Een machtiging kan alleen door een tekenbevoegde binnen de organisatie worden gegeven. Deze persoon dient ook als tekenbevoegd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te zijn opgenomen. De regels rondom de machtiging eHerkenning zijn strikter naarmate het betrouwbaarheidsniveau. Bij eHerkenning 1 (EH1) worden machtigingen automatisch toegekend, maar vanaf eHerkenning 2 (EH2) moet een machtiging worden aangevraagd.

Gerelateerde artikelen

Vul uw gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Toestemming*

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, InstagramTwitter en YouTube!

To search, begin typing