Bel ons: 070 891 00 00

Geschatte leestijd: 3 minuten

Per 1 januari 2018 zijn de premiekortingen afgeschaft. Voorheen konden werkgevers gebruik maken van de premiekortingen voor arbeidsgehandicapte, jongere en oudere werknemers. Met de invoering van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) zijn hiervoor het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) in de plaats gekomen.

Wtl en premiekortingen

Zowel de regeling premiekortingen als de Wtl hebben dezelfde doelstelling, namelijk: mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een betere kans bieden middels een tegemoetkoming op de loonkosten voor werkgevers. De Wtl is bedoeld om bedrijven te stimuleren om deze kwetsbare doelgroepen een baan aan te bieden.

Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen automatiseren?

De PreVenTool stelt slimme vragen aan nieuwe werknemers om subsidie te krijgen.

LEES MEER

Doelgroepen Wtl

De volgende doelgroepen vallen onder de nieuwe stimuleringsregeling van het Wtl:

  • Arbeidsgehandicapte werknemer;
  • Doelgroep Banenafspraak en scholingsbelemmerden;
  • Herplaatsing arbeidsgehandicapte werknemer;
  • Lage-inkomensvoordeel;
  • Jeugd lage-inkomensvoordeel.

Veranderingen door afschaffing premiekortingen

De afschaffing van de premiekortingen en de invoering van de Wtl brengen een aantal veranderingen mee voor de toepassing van de nieuwe stimuleringsregelingen. Zo moeten werkgevers binnen drie maanden het LKV aanvragen, maar worden het LIV en jeugd-LIV automatisch berekend en uitbetaald. Lees verder: Wet tegemoetkomingen loondomein.

Premiekortingen met terugwerkende kracht

Werkgevers kunnen de premiekortingen met terugwerkende kracht aanvragen voor werknemers die binnen één van de doelgroepen vielen. Hiervoor geldt echter de standaard verjaringstermijn van vijf jaar.

Loonkostenvoordeel (LKV)

Het loonkostenvoordeel oftewel LKV is vanuit de Wet tegemoetkomingen loondomein tot stand gekomen. Het LKV is per januari 2018 ingevoerd en is de vervanger van de premiekortingen voor oudere werknemers en arbeidsgehandicapten.

Lage-inkomensvoordeel

LIV staat voor het lage-inkomensvoordeel en is een stimuleringsregeling voor werkgevers om werknemers met een laag loon in dienst te nemen of behouden.

Jeugd Lage-inkomensvoordeel

Het jeugd-LIV heet officieel ‘tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon’. Dit is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die jonge werknemers (18 jaar tot en met 20 jaar) in dienst hebben die het minimumjeugdloon verdienen.

Vul je gegevens in of bel voor een vrijblijvende inventarisatie Data-Analyse Loonkosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedInFacebookInstagramX (Twitter) en YouTube!

To search, begin typing